טיפולי שורש בילדים: האם תמיד יש צורך בהרדמה כללית?
טיפולי שורש נתפסים בעיניי רובינו כחוויה מאיימת, אך כשמדובר בילדים זהו אתגר משמעותי במיוחד: מהם הקשיים שעלולים להתעורר לפני ביצוע טיפול שורש במטופלים צעירים, איך ניתן להתגבר עליהם והאם תמיד יהיה צורך בהרדמה כללית? התשובות בפנים
טיפולי שורש אמנם מוכרים לכולנו כהליך המתבצע במבוגרים, אך מדובר בטיפול נפוץ למדי גם בילדים. טיפול שורש בילדים טומן בחובו אתגרים רבים, בהם התמודדות עם פחדיו של הילד, הצורך לטפל בפה קטן משמעותית מזה של מבוגר, הקושי בטיפול בשן צעירה שעוד לא סיימה את התפתחותה ועוד. האם בכל מצב בו מבצעים טיפול שורש בילד יש צורך בהרדמה כללית ומהן החלופות שיאפשרו להימנע ממנה? התשובות בכתבה.
RossHelen | Shutterstock
השיניים הקבועות בוקעות מגיל שש ומעלה. מרגע בקיעתן יכולות להתפתח בהן בעיות שונות, כתוצאה מפגיעה התפתחותית בשן, חבלה או עששת. ללא טיפול יובילו בעיות אלו לאבדן שיניים שיגרמו לפגיע בלעיסה, פגיעה בדיבור פגיעות התפתחותיות של הלסת ופגיעה אסתטית שתוביל לפגיעה בביטחונו האישי של הילד.
בטיפול שורש מנקה רופא השיניים את תעלות השורש המכילות את מוך השן ומסלק מהן מוך נקמי או דלקתי ומזהמים שונים כגון חיידקים פטריות ווירוסים. במקומו, מחדיר הרופא המטפל חומרי איטום שונים כדי למנוע חדירה חוזרת של מזהמים לתעלות. ניקוי יסודי של תעלות השורש ואיטום איכותי של מערכת התעלות חיוניים למניעת אבדן שיניים ופגיעה בעצם הלסת.
טיפול שורש עלול להעלות חששות רבים והוא מצריך גישה סבלנית מצד הרופא המטפל. במטופלים צעירים הדבר נכון במיוחד: תקשורת טובה בין הרופא המטפל לילד, לא רק תסייע בביצוע של טיפול איכותי ומקיף, אלא היא תתרום גם לחוויה חיובית יותר שתלווה את הילד לאורך כל חייו. ניסיון מוצלח זה אף עשוי למנוע התפתחות של חרדה מטיפולי שיניים.
מהם האתגרים בביצוע טיפולי שורש בילדים וכיצד ניתן להתגבר עליהם?
השלב הראשון והחיוני ביותר בטיפול בילדים הוא יצירת האמון בין הרופא לילד. האמון נבנה בזכות סבלנות ומתן הסבר מפורט, בשפה פשוטה, לגבי מה שצפוי להתרחש במהלך הטיפול. פעמים רבות, בגלל אילוצים של חוסר זמן או חוסר סבלנות מצד הרופא המטפל, בוחרים רופאים רבים בפטרון הפשוט של הפניית ילדים לבצוע טיפול שורש בהרדמה כללית.
ביצוע טיפולי שורש תחת הרדמה כללית אמנם חוסך זמן, כמו גם התמודדות עם חוסר שיתוף הפעולה של הילד אך הוא טומן בחובו סיכונים לא מבוטלים לבריאותו של הילד. לכן, טרם לקבלת ההחלטה על ביצוע של טיפול שורש תחת הרדמה כללית חשוב לשקול גם חלופות אחרות שיאפשרו לבצע טיפולי שיניים ללא הצורך בהרדמה.
היכולת לתקשר עם הילד ולספק לו הסבר מותאם לגילו על מהלך הטיפול, חשובה לא פחות מטיפול השורש עצמו. ברוב המקרים, הכנה מתאימה לפני ביצוע הטיפול תסייע במניעת הצורך בהרדמה כללית. לעיתים יתבצע גם שימוש בעזרים שונים, כמו גז צחוק, כדי להרגיע את המטופל הצעיר ולהשיג שיתוף פעולה לאורך זמן.
הטיפול בשיניים צעירות מהווה גם הוא אתגר משמעותי. שורש השן מסיים את התפתחותו לאחר כשלוש שנים מרגע בקיעת השן בחלל הפה. טיפול שורש בשלבים אלה, מייצר אתגר משמעותי אשר מחייב ידע, מיומנות וכלים מיוחדים.
לאור הקשיים הרבים הקיימים בטיפול במטופלים צעירים מאד, מומלץ לבצע טיפולי שורש אלו אצל מומחה לטיפולי השורש המנוסה בטיפול במטופלים צעירים.
לרופא המומחה יש את הכלים והמיומנות הנדרשים לביצוע טיפולים אלה בילדים, בהם מיקרוסקופ טיפולי המאפשר לקבל הגדלה משמעותית של אזור הטיפול ותאורה המתאימה לטיפול בפה הקטן ובשורש הצעיר. לאור הסיכון הבריאותי הקיים בהרדמה כללית והיכולת שלנו לבצע את רוב הטיפולים במסגרת מרפאת השיניים, מומלץ להתייעץ עם מומחה לטיפולי שורש המנוסה בטיפול בילדים לפני שמחליטים להכניס ילד להרדמה כללית.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר דניאל מוריינוס מומחה לטיפולי שורש, רופא בכיר במחלקה לטיפולי שורש בהדסה עין כרם בירושלים. הכתבה נערכה על - ידי מערכת אינפומד.