האם החיסון השגרתי הזה עשוי לטפל בקורונה?
ממחקר חדש עולה כי חיסון משולש נגד חצבת, חזרת ואדמת עשוי להגביר את התגובה החיסונית של הגוף ולהפחית את התסמינים הקשים של המחלה Covid-19. הפרטים בכתבה
ישנן יותר ויותר עדויות לכך ששימוש בחיסונים קיימים עשויים להועיל גם ל-Covid-19 למרות שאינם מיועדים במקור לווירוס הקורונה. כך למשל, ניסוי שמתבצע בימים אלו באוסטרליה, בוחן את השפעתו של חיסון השחפת על חולי קורונה.
כעת, ניסוי חדש נוסף, שמידע עליו התפרסם בכתב העת mBio, מציע כי חיסון משולש נגד חצבת, חזרת ואדמת (MMR), אשר ניתן באופן שגרתי בילדותנו, עשוי להרגיע את התפתחות הדלקת החמורה הנובעת מ-Covid-19 ולהפחית את מקרי התמותה.
Volodymyr Maksymchuk | Shutterstock
לאמן את המערכת החיסונית
חיסון חי מוחלש הוא סוג חיסון המכיל נגיף חי שהוחלש בתנאי מעבדה כדי שלא יחולל מחלה. ישנם מחקרים שמראים כי חיסונים מסוג זה בעצם "מאמנים" את המערכת החיסונית להגיב בצורה לא ספציפית – לא רק לפתוגן היעד - ובכך הם בעצם עוזרים בהגנה גם מפני זיהומים אחרים.
לטענת החוקרים, ייתכן כי ההגנה שמעניקים חיסונים אלו נובעת בשל הופעתם של תאים בשם מדכאי נגזרות מיאלואידים (MDSCs), שהם סוג של תאי חיסון שמקורם במח העצם. תאים אלו, הראו מחקרים, עשויים להפחית דלקת ותמותה. החוקרים גם הראו כי חיסון חי מוחלש עם פטרייה עשוי להגן מפני ספסיס, אלח דם (מצב של זיהום בדם), הודות לתאי MDSCs.
הראיות שיש עד כה
לטענת החוקרים, חיסון MMR עשוי גם הוא לגרום להופעתם של תאי MDSCs בקרב אנשים הסובלים מ-Covid-19, והדבר עשוי לעזור להם להילחם בדלקת ריאות ובאלח דם, שהם הביטוי הקשה של המחלה.
לצורך כך, החוקרים מציינים מקרה שאירע לא מזמן בארה"ב ויכול להסביר את זה: קבוצה של 955 מלחים על אוניה צבאית בארה"ב נמצאו חיוביים לקורונה, אך הם חוו רק תסמינים קלים. ההסבר של החוקרים הוא כי חיילים בחיל הים האמריקאי עוברים חיסון MMR עם התגייסותם. עם זאת, יש לקחת בחשבון שייתכן שהכושר הגופני וגילם הצעיר גם תרמו להחלמתם.
עדויות אחרות התורמות לקשר בין חיסון MMR להחלמה מ-Covid-19 מגיעות מנתונים אפידמיולוגים: נמצא כי בקרב אנשים הגרים באזורים בהם מקבלים חיסון משולש בשגרה, אחוזי התמותה מ-Covid-19 היו נמוכים יותר.
הניסוי הקליני
תאי MDSCs אמנם שורדים הרבה זמן בגוף, אך הם לא לאורך כל החיים, מה שיכול להסביר גם את הסיבה שבגללה ילדים, שנחשפו בשנים האחרונות לחיסונים, נוטים פחות לחלות ב-Covid-19.
משמעות הדבר היא שבקרב אנשים מבוגרים שקבלו חיסון משולש בילדותם, סביר להניח שכבר אין הופעה של תאי MDSCs, ולכן הם יזדקקו לחיסון נוסף שיחדש את הופעתם של תאים אלו ויגביר את היתרונות הפוטנציאלים נגד Covid-19.
לצורך כך הציעו החוקרים לנהל ניסוי קליני של חיסון MMR בקרב עובדי בריאות שנמצאים בסיכון גבוה להידבקות בקורונה. הניסוי כבר אושר לביצוע בניו-אורלינס, והחוקרים אף מתכננים בהזדמנות זאת גם להשוות את ההשפעות של חיסון משולש לעומת חיסון נגד שחפת, על חולי קורונה.
במידה והניסוי שלהם יצליח, החוקרים טוענים כי שימוש בחיסון משולש יוכל להוות טיפול בעל סיכון נמוך אשר עשוי להציל חיים ממחלת ה-Covid-19.
המידע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
1. The BRACE trial. Murdoch Children’s Research Institute in Australia (MCRI). https://www.mcri.edu.au/infectiousdiseases.
2. Could an Unrelated Live Attenuated Vaccine Serve as a Preventive Measure To Dampen Septic Inflammation Associated with COVID-19 Infection? mBio. May/June 2020 Volume 11 Issue 3. DOI: 10.1128/mBio.00907-20.