דלג לתוכן

וירטואלי או פגישה – איזה טיפול פיזיותרפיה עדיף?

מחקר חדש בחן מטופלים שעברו טיפולי פיזיותרפיה וירטואליים ובדק האם האפקטיביות של טיפול באמצעים דיגיטליים באמת שוות ערך לפגישה. המסקנה - פיזיותרפיה דיגיטלית צריכה להישאר פה גם אחרי מגפת הקורונה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/07/2020
2 דקות קריאה


וירוס הקורונה הביאה לכך שכמעט בכל יום מתפרסמים עדכונים בנוגע לשינויים שעוברת הרפואה הדיגיטלית בעולם. טיפולים רפואיים כגון רופא אונליין, כמו גם טיפולים נפשיים מרחוק, החלו לחלחל לתודעה של הציבור כטיפולי מעקב ומניעה שניתן, ואף מומלץ במקרים רבים, לשמר גם בתקופת הקורונה.

כעת, מחקר (1) חדש בחן את אפקטיביות הטיפול ב-27,000 מטופלי פיזיותרפיה וירטואלית. המחקר בחן את פתיחותם של המטופלים לטיפול וירטואלי, שיפור בכאב של המטופלים בסולם הכאב NRS, וסיפוק המטופלים מהתוצאות. חשוב לציין שהמחקר נעשה על-ידי ספק פרטי (Ascenti) לשירותי פיזיותרפיה.

פיזיותרפיסט מבצע תרגילים בכתף של מטופלת במסגרת טיפולי פיזיותרפיה

Sirikarn Rinruesee | Shutterstock

יעיל באותה המידה, לפעמים אף יותר

היתרונות העיקריים שזוהו סביב טיפול וירטואלי כללו את הנוחות שבלהישאר בבית או לא לקחת חופש מהעבודה, כמו גם היכולות של כלים דיגיטליים כגון סרטוני וידאו, יומנים ודו"חות, לערב את המטופלים בתהליך החלמתם.

המחקר מצא שמטופלים שהשתמשו בהדגמות וידאו לאחר פגישה השיגו את תוצאות הטיפול הטובות ביותר בסך הכל. 

נמצא כי חלק מהמטופלים היו בעלי מוטיבציה גבוהה יותר ללמוד במהלך פגישות וידאו, מאחר שהם ידעו שלא ניתן לנהל פגישה בשל הקורונה, והם תיארו כיצד הבינו כי הצפייה בבית גם עזרה להם לבצע את התרגילים בבית.

כמו כן, המחקר מדד את השיפור הממוצע בציון הכאב NRS בקרב חולים שניגשו לשלושת אופציות הטיפול (דיגיטלי, פרונטלי, משולב), והם חולקו לפי חומרת הפציעה שלהם. 

התוצאות הובילו את החוקרים להבין שפיזיותרפיה דיגיטלית יעילה כמו טיפול פנים מול פנים, ובמקרים מסוימים אף יעילה יותר, וכן שטיפול משולב צריך להיות חלק משמעותי בחיינו גם אחרי שתקופת וירוס הקורונה תדעך.


מגמה מתפתחת

פלטפורמות לפיזיותרפיה וירטואלית קיימות עוד לפני משבר ה-Covid-19. אחת המפורסמות שבהן היא Physitrack, פלטפורמה בריטית שנחשפה בשנת 2017 ובלטה בזכות האפשרות לתת למטופלים להשתמש בפיזיותרפיה מבוססת אפליקציה במקום במפגשים אישיים.

לאחרונה יש גם יותר עדויות לכך שאימונים באמצעות אפליקציות עשויים לעיתים להיות יעילים מאוד. כך למשל במקרה של אפליקציה KAIA, אשר נמצאה במחקר (2) יעילה לטיפול בכאב גב תחתון, לעיתים אף יעילה יותר מטיפול משולב של פיזיותרפיה פרונטלית עם הנחיות אונליין.

אפליקציות ואמצעים דיגיטליים חדשניים הם כלים שעשויים לעזור בשינויים התנהגותיים שיובילו לשיפור במסע ההחלמה של מטופלים, כאשר מוטיב הנוחות עשוי לשכנע יותר ויותר אנשים להתמיד בטיפולים. לצד זאת, חשוב לציין כי טיפול אישי פנים מול פנים עדיין נותר כטיפול העיקרי בעולם בשל חיוניותו, כמו גם בשל העובדה שבמקרים רבים הוא בהחלט יעיל יותר ומועדף על-ידי מטופלים ומטפלים. 
 

מקורות

[1] Virtual Physiotherapy An emerging discipline that can deliver better outcomes in some cases. Ascenti, June 2020. https://www.ascenti.co.uk/news-article/virtual-physiotherapy-report.

[2] App-based multidisciplinary back pain treatment versus combined physiotherapy plus online education: a randomized controlled trial. npj Digital Medicine volume 2, Article number: 34 (2019). DOIhttps://doi.org/10.1038/s41746-019-0109-x.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 אדוארד לוזנסקי
אדוארד לוזנסקי שיקום לאחר פציעות ספורט
קליניקה לפיזיותרפיה
 ליאת רובינשטיין גנטיוק
ליאת רובינשטיין גנטיוק אודיולוגיה
4.9
( 13 חוות דעת )
"ליאת מקצוענית על !!המבחר רחב והיא מדייקת ומתאימה לפי הצורך ! אני מרוצה גם מהמזכירה שמייד עונה באדיבות"
מרפאת ספורתאג - בהובלת ד"ר נועם רשף - אורתופד ספורט מנתח
מרפאת ספורתאג - בהובלת ד"ר נועם רשף - אורתופד ספורט מנתח אורתופדיה
המרכז לרפואת ספורט בצפון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פריצת דיסק

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו