דלג לתוכן

איך לעזור למישהו שחווה התקף חרדה?

המצב הנפשי בישראל בתקופת הקורונה נראה לא טוב. פרט למגיפה עצמה ולאיום הכלכלי, רבים מהאזרחים מעידים על תחושות של דיכאון ולחץ גובר מאז פרוץ הגל השני. כך תוכלו לעזור למישהו שחווה התקף חרדה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/07/2020
3 דקות קריאה


סקר הלמ"ס שפורסם ביולי השנה (2020) מצייר תמונת מצב עגומה על המצב הנפשי של ישראל בעקבות מגפת וירוס הקורונה – 42% מהאוכלוסייה בארץ (כ-2.4 מיליון איש) חווה תחושות של דיכאון וחרדה בגל השני של הקורונה. 

אדם החווה התקף חרדה נמצא לרוב במצב קיצוני, עם חשש גדול לסכנת חיים. איך ניתן לעזור למישהו שעובר התקף חרדה? לפניכם כמה טכניקות שעשויות להועיל. 


אישה בעיצומו של התקף חרדה במשרד
By Pixel-Shot | Shutterstock

להישאר רגועים

לא ניתן לצפות התקפי חרדה, שהסיבות להם רבות. מבין אלו שחווים התקפי חרדה, חלק יחוו כמה התקפים בודדים במהלך החיים, בעוד אחרים יחוו התקפים חוזרים ונשים. מחקר (1) שפורסם בשנת 2016 מצא כי רוב האנשים שעברו התקף חרדה אחד, יחוו התקף נוסף.

מאחר שהתקפי חרדה מגיעים ללא נורות אזהרה, הפתאומיות (2) שלהם הופכת אותם למפחידים מאוד, ולכן אחד הדברים החשובים בהתקף חרדה הוא לשמור על אווירה רגועה. תגובה לחוצה להתקף חרדה עלולה להחמיר את מצב האדם שחווה אותו.

תסמינים להתקף חרדה מגיעים לשיאם בדרך-כלל בתוך 10 דק', ולכן חשוב לפעול במהירות ולעזור לאדם הסובל מההתקף לחוש הקלה בהקדם האפשרי. 

התסמינים לאדם עם התקף חרדה הם בדרך-כלל דופק מהיר, הזעה, רעידות, קוצר נשימה, בחילה, איבוד שליטה, פחד ממשי למות, כאבים בחזה, התכווצויות בבטן, סחרחורת או על סף עילפון (3) . 

הסחת דעת והחזרת תחושת השליטה

אדם בהתקף חרדה עלול להרגיש חוסר שליטה על עצמו ועל סביבתו. ניתן להגיד דברים שיסיחו את דעתו או שיגרמו לו להרגיש יותר בשליטה. אלה הדברים שניתן לעשות:

1.לשאול שאלות: הציגו את עצמכם ושאלו את האדם שחווה התקף חרדה אם הוא זקוק לעזרה. שאלו האם מדובר בהתקף חרדה והאם זו פעם ראשונה שהוא או היא חווים התקף חרדה. שאלה זו עשויה להזכיר לאדם שהוא כבר חווה בעבר התקף חרדה והתאושש ממנו.

2.להישאר או ללכת: החלפת מקום עשויה לעיתים לעזור בהשארת חלק מהלחץ מאחור בשעת התקף חרדה. שאלו את האדם איזו סביבה תגרום לו להרגיש נוח ועדכנו אותו שהוא אינו חייב להישאר במקומו, הוא יכול לעבור למקום אחר נוח ואינטימי יותר. 

3.מילים שיחממו את הלב: הישארו חיוביים ולא שיפוטיים. גרמו לאדם מולכם להבין שאתם שם כדי לעזור לו, שהוא בטוח במחיצתכם, ושהוא עומד לעבור את ההתקף הזה. הזכירו לו שהתקף חרדה הוא אירוע זמני שבסופו של דבר עובר.

4.שיח ידידותית: שיחה מעניינת יכולה להסיח את דעתו של אדם שחווה התקף חרדה. אם אתם חברים של אדם זה או מכירים אותו, העלו בעדינות ובזהירות נושא שעשוי לעניין אותו, ושאולי יצליח להסיח את דעתו מהתסמינים.

5.טכניקת 1-2-3-4-5: בטכניקה זו יש להציע לאדם להתמקד בדברים אחרים בחדר או בסביבה שבה הוא נמצא, ולהפעיל חושים אחרים שיסיחו את דעתו מתסמיני החרדה. התחילו בזיהוי 5 פריטים שניתן לראות, 4 חפצים שניתן לגעת בהם, 3 דברים שניתן לשמוע, 2 דברים שניתן להריח, ודבר אחד שניתן לטעום (4) . 

מאחר שתסמיני חרדה דומים לתסמינים של בעיות רפואיות אחרות כגון התקף לב, אם אינכם בטוחים או שהאדם שחווה את התקף החרדה אינו בטוח שזהו אכן התקף חרדה, יש לפנות לקבלת עזרה רפואית באופן מידי (5).

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


מקורות

(1)Depression and Anxiety. Volume33, Issue12 FOCUS ON TREATMENT, December 2016, Pages 1155-1177. https://doi.org/10.1002/da.22572.

(2) BMJ. 2006 Apr 22; 332(7547): 951–955. doi: 10.1136/bmj.332.7547.951.

(3) Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania. PANIC DISORDER. https://www.med.upenn.edu/ctsa/panic_symptoms.html.

(4) Smith, S. (2018). 5-4-3-2-1 coping technique for anxiety [Blog]. https://www.urmc.rochester.edu/behavioral-health-partners/bhp-blog/april-2018/5-4-3-2-1-coping-technique-for-anxiety.aspx.

(5) Panic attacks: Mental health first aid guidelines. (2020). https://mhfa.com.au/sites/default/files/MHFA_panic_guidelines_A4_2012.pdf.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חרדה

בניהול ד"ר יששכר הרמן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו