דלג לתוכן

האם יש קשר בין סטרס לשלבקת חוגרת?

שלבקת חוגרת או הרפס זוסטר, היא זיהום נגיפי נפוץ שעלול לגרום לפריחה כואבת ולסבל רב. האם אירוע דרמטי בחיים, הגורם למתח נפשי רב, עלול לגרום להתפרצות המחלה? התשובה בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/07/2020
3 דקות קריאה

שלבקת חוגרת או הרפס זוסטר, היא זיהום נגיפי נפוץ. הזיהום גורם לפריחה כואבת שמורכבת משלפוחיות. הפריחה מופיעה בדרך כלל בצד אחד של הגוף, לרוב בפלג גוף עליון או בפנים, לעיתים ליד העין.

כל מי שאי פעם חלה באבעבועות רוח נמצא בסיכון לפתח שלבקת חוגרת, וזאת משום שנגיף הוריצלה זוסטר נשאר רדום בתוך הגוף לאחר הדבקה והופעת אבעבועות הרוח (בדרך כלל בילדות), ומאוחר יותר בחיים הוא עלול להתפרץ שוב. הדבר יכול להתרחש שנים רבות ואף עשורים לאחר שנדבקים באבעבועות רוח לראשונה. לא ברור מה גורם לנגיף להתעורר, אך יש הסבורים כי מתח נפשי הוא הגורם העיקרי.


אישה צועקת, הקשר בין שלבקת חוגרת וטראומה
 IKO-studio | Shutterstock


מתח נפשי ושלבקת חוגרת 

רוב האנשים חווים מתח נפשי בשלב מסוים בחיים. אירועים קטסטרופליים כמו מוות במשפחה או אובדן של מקום עבודה עלול להגביר את רמת המתח הנפשי באופן משמעותי. הדבר עשוי להשפיע על המצב הבריאותי, לגרום לדיכאון, ולהשפיע על תפקוד המערכת החיסונית.

מאחר שלמתח נפשי יש השפעה על תפקוד המערכת החיסונית (1), והתעוררות הנגיף ככל הנראה מקושרת בהתערערות של מערכת זו, ייתכן שיש קשר בין מתח נפשי והופעת השלבקת החוגרת.

מספר מחקרים (2) מציינים כי המתח הנפשי, בנוכחות של גורמים נוספים כמו גיל, הפרעות במצב רוח ותזונה לקויה, יכולים להוות גורמי סיכון להתפתחות של שלבקת חוגרת. גורמים אלו עשויים גם להיות בעלי השפעה שלילית על פעילות המערכת החיסונית.

עם זאת, מחקר שנערך ב- 2014 (3) בחן מחדש את מערכת היחסים שבין מתח ושלבקת חוגרת. במחקר סקרו נתונים של יותר מ-39,000 אנשים שחוו אירועים כמו מוות של קרוב או התדרדרות במצב הבריאותי של בן הזוג, ולא מצאו קשר ברור בין מתח נפשי והתפתחות המחלה.

ההשפעה של מתח נפשי על הגוף

מדענים חלוקים בעניין הקשר שבין מתח נפשי ושלבקת חוגרת, אך רובם מסכימים כי מתח נפשי מתמשך, יכול להוביל להתפתחות של מספר הפרעות כגון: הפרעות במערכת העיכול, לחץ דם גבוהה, השמנת יתר, מחלות לב, סוכרת, הפרעות שינה, כאבים בחזה, כאבי ראש, שינויים בדחף המיני, שינויים במצב הרוח, בעיקר עליה ברגשות כמו כאס, עצב וחרדה, הפרעות אכילה, שימוש בסמים.

הגורמים וגורמי הסיכון לשלבקת חוגרת

אבעבועות רוח - כאמור, גורם הסיכון העיקרי להתפתחות של שלבקת חוגרת הוא הדבקה באבעבועות רוח, עם זאת גם אנשים שחוסנו לנגיף אבעבועות הרוח ולא חלו במחלה עדיין עשויים לפתח התפרצות של שלבקת חוגרת (4).

גיל - ילדים, מתבגרים ואנשים צעירים יכולים ללקות במחלה, אך לרוב התפרצות המחלה מתרחשת בקרב אנשים בגיל 50 ומעלה.

מערכת חיסונית – מערכת חיסון מוחלשת מהווה גורם סיכון. תזונה נכונה ושינה מספקת הם גורמים חשובים משום שהם עוזרים לשמור על מערכת חיסונית חזקה.

מחלות אחרות - מחלות שפוגעות במערכת החיסון כמו HIV, אימונותרפיה במושתלי איברים, סרטן והטיפולים בו, כל אלו מהווים גורם סיכון להתפתחות של שלבקת חוגרת.

איך מטפלים בשלבקת חוגרת?

שלבקת חוגרת מתבטאת לרוב בכאב ובשלפוחיות לאורך צד אחד של פלג הגוף העליון או הראש. באזור הפנים קיים סיכון לפגיעה בשמיעה או בראיה, בעיקר אם לא מטפלים במחלה. 

בכל מקרה, אם מזהים את הופעת המחלה, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי על מנת לקבל טיפול שיעזור בהחלמת השלפוחיות ויפחית את משך ההתפרצות ואי הנוחות המלווה אותה.

אין כיום תרופה שמרפאת את המחלה, אך רוב האנשים הסובלים מהתפרצות של שלבקת חוגרת סובלים ממנה רק פעם אחת. המחלה יכולה להתמשך כשבועיים עד שישה שבועות, ולעיתים כאב עצבי באזור השלפוחיות נותר זמן מה לאחר חלוף המחלה.

הפעולות הבאות עשויות להקל על המחלה:

• מנוחה מרובה.

• הנחת פיסות בד קרות על הפריחה.

• רחצה בשיבולת שועל.

• הפחתת המתח הנפשי.

יש לשמור על הפריחה מכוסה ולשטוף ידיים בתדירות גבוהה על מנת להפחית את הסיכון של הפצת המחלה. שלבקת חוגרת אינה מדבקת, אך הדבקה במחלה יכולה לגרום לאחרים לפתח אבעבועות רוח במידה והם אינם חולים או מחוסנים למחלה. בישראל ניתן לקבל חיסון נגד שלבקת חוגרת כטיפול מונע.

כאב שלאחר חלוף המחלה, הידוע בשם נוירלגיה פוסט הרפטית, משתפר עם הזמן, אך לעיתים יש צורך לקחת משככי כאבים כדי להתמודד עימו.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

(1)  Segerstrom SC, Miller GE. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004;130(4):601-630. doi:10.1037/0033-2909.130.4.601 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/

(2)  Sansone RA, Sansone LA. Herpes zoster and postherpetic neuralgia: an examination of psychological antecedents. Innov Clin Neurosci. 2014;11(5-6):31-34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4140624/

(3)  Rafael Harpaz, Jessica W. Leung, Cedric J. Brown, Fang Jun Zhou, Psychological Stress as a Trigger for Herpes Zoster: Might the Conventional Wisdom Be Wrong?, Clinical Infectious Diseases, Volume 60, Issue 5, 1 March 2015, Pages 781–785, https://doi.org/10.1093/cid/ciu889

(4)  What Everyone Should Know about Zostavax. Content source: National Center for Immunization and Respiratory Diseases


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 30 חוות דעת )
"אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו