דלג לתוכן
ד"ר יצחק צחי בן ציון ד"ר יצחק צחי בן ציון

זוגיות במשבר: על גירושין בצל הקורונה והדרכים שעשויות למנוע את המשבר

מעבר לבעיה הבריאותית, משבר הקורונה הביא עמו גם לא מעט בעיות אחרות ועל פי הערכות שונות הוא יכול לגרום גם לגל של גירושין ופרידות. מדוע משברים עולמיים עלולים להוביל למשבר זוגי ואיך ניתן לצלוח אותו? התשובות בפנים

מאת: ד"ר יצחק (צחי) בן ציון
תאריך פרסום: 02/08/2020
4 דקות קריאה
ד"ר יצחק צחי בן ציון בשיתוף עם ד"ר יצחק צחי בן ציון i פסיכיאטר ראשי ומנהל הבריאות המינית, שירותי בריאות כללית והמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה לנגב, משמש כיושב ראש איט"ם- האגודה הישראלית לטיפול מיני

המשבר הבריאותי שהביאה איתה מגפת הקורונה אמנם עשוי להיגמר בתחילת 2021 כשימצא חיסון נגד הנגיף, אך המשברים האחרים שהתעוררו בעקבותיו, הכלכלי, החברתי וכן גם זה הזוגי והמשפחתי עלולים ללוות אותנו עוד זמן רב.

 על פי הערכות שונות מגפת הקורונה תוביל לגל של גירושין. למעשה, הערכות אלה הפכו למציאות של ממש במדינות שונות: כך לדוגמה בסין נרשמה עלייה חדה בשיעור הזוגות אשר מבקשים להתגרש בסוף פברואר, עם פתיחת משרדי הרישום לגירושין ונישואין במדינה. מדוע משברים עולמיים יכולים להוביל לסדק ביחסים הזוגיים, אילו סיבות עלולות להביא זוגות אל מדרגות הרבנות וכיצד ניתן לפתור את המשבר ולהישאר יחד? ד"ר צחי בן ציון פסיכיאטר ראשי ומנהל הבריאות המינית, שירותי בריאות כללית והמרכז הרפואי האוניברסיטאי , סורוקה בנגב, משמש כיושב ראש איט"ם- האגודה הישראלית לטיפול מיני, עם התשובות. 


גבר ואישה יושבים כעוסים במהלך טיפול זוגי כדי לפתור משבר בנישואין
wavebreakmedia |  Shutterstock


בעתות משבר הזוגיות אינה חסינה

"במצבי משבר, בדומה לזה המתרחש עכשיו בשל מגפת הקורונה, הזוגיות אינה נותרת חסינה והיא מושפעת מהמציאות. עם זאת התמורות יכולות להיות חיוביות או שליליות: ישנם זוגות רבים שעבורם המשבר מהווה נקודת מפנה חיובית, הזדמנות להתחברות ולקרבה. זוגות אלה, רואים בזוגיות כמעין מקום מפלט מסיר הלחץ שנוצר. מנגד, עבור זוגות אחרים סיר הלחץ גורם לריחוק, למתח ולריבים. אלה הם הזוגות שעלולים להגיע לטיפול זוגי ואפילו למשבר גירושין".

 ד"ר בן ציון מעיד כי בחודשים האחרונים חלה עלייה משמעותית בכמות הפניות לטיפול זוגי. "למרות שלא כל הזוגות מגיעים לכדי טיפול, אני נתקל בשאלות רבות וברצון להתייעץ בנוגע ליחסים הבינאישיים". 

למה זה קורה?

"לחץ גורם למצוקה נפשית וכשהוא נלווה לבעיות בזוגיות או במיניות, יכול להתפתח משבר. ניתן לדמות זוגיות במשבר לשמיכה עם חורים. ברגע שהיא נמתחת ומופעל עליה לחץ, החורים גדלים והשמיכה מתחילה להיקרע. בדומה לכך, זוגות שנכנסו למשבר הנוכחי עם חורים ביחסיים הזוגיים או המיניים, עלולים לסבול מקרעים ואף להגיע לכדי פרימה של המארג הזוגי". 

גם השינוי במציאות היומיומית תורם להגדלת הקרע בין בני הזוג: "זוגות רבים היו רגילים לנסוע לחו"ל, יחד או לחוד, להתמיד בתחביבים שונים או לבלות זמן רב בחיק המשפחה המורחבת. כעת בעקבות המשבר, הרגלים אלה ועוד רבים אחרים השתנו ואילצו אותנו להסתגל למציאות חדשה. בהיעדר אותן פעילויות שגרמו לנו בעבר לאושר ושמחה, עולה הסיכוי לדיכאון ולחרדה אצל כל אחד מבני הזוג וכתוצאה מכך גם הסיכוי להחרפת המשבר הזוגי". 

ככלל, מהן הסיבות הנפוצות שבגללן זוגות מבקשים להתגרש?

"הסיבה השכיחה ביותר היא גילוי של בגידה או חוסר נאמנות. למרות שהגדרה של בגידה רחבה מאוד ואינדיווידואלית, משבר אמון יוצר קרע ביחסים אותו לעיתים קשה לאחות. 

בנוסף, גם בעיות בתפקוד המיני, בהן בעיות זקפה או חרדת ביצוע אצל גברים וירידה בחשק המיני וכאבים ביחסי מין אצל נשים, הן סיבות שכיחות יחסית למשברים זוגיים. בעיות בתפקוד המיני מובילות לריחוק בין בני הזוג, לירידה בתחושת הביטחון העצמי של הפרטנר וכתוצאה מכך גם לפגיעה בזוגיות ובאינטימיות".

גם בעיות כלכליות עלולות להוביל להחמרה בלחץ הנפשי אצל שני בני הזוג והפחד הקיומי חודר פעמים רבות אל המארג הזוגי ומוביל למשבר: "מקום העבודה שלנו מהווה עבור רבים מקור לסיפוק. ברגע שהוא אינו קיים עוד, מעבר לדאגה הכלכלית, היעדר הסיפוק האישי פוגע גם הוא בזוגיות ומוביל לרצף של האשמות הדדיות שגורמות למשבר ביחסים. מעבר לכך, מקום העבודה מספק גם מענה חברתי וכעת כאשר זוגות רבים עובדים מהבית, החוסר עלול גם הוא להוביל לעימותים בין בני הזוג". 

האם טיפול זוגי עשוי להיות הפתרון ולהציל את הנישואין?

"בהרבה מאוד מקרים כן. ראשית, הטיפול הזוגי מאפשר לבני הזוג להכיר בבעיה, לדבר ולתקשר. שנית, פעמים רבות גירושין נתפשים כחלופה הקלה והברורה, וטיפול מספק אלטרנטיבה נוספת ופשוטה לא פחות. 

במהלך הטיפול לומדים בני הזוג כיצד לתקשר זה עם זה ולהכיר את 'הוראות ההפעלה'   של הפרנטר, כלומר את הנקודות הפגיעות והטריגרים. בנוסף, באמצעות הטיפול בני הזוג לומדים על סובלנות, סבלנות וחמלה ומוצאים יחד את הדרך לריב. זוגיות זקוקה לתחזוקה וטיפוח ואם לא נשקיע בה הבעיות עלולות לצוף וליצור משברים וריחוק". 

מה קורה במהלך הטיפול?

"מדובר בטיפול דינאמי המשלב טכניקות שונות, כמו משחקי תפקידים או משימות. בשונה משיחה, הטיפול המשולב גורם לבני הזוג להבין את הפערים, המחשבות והוויכוחים הלכה למעשה וכך לשנות את אופן החשיבה וההתייחסות אל בן הזוג השני. וחשוב מכל – טיפול הזוגי בעיקר נותן אפשרות לפסק זמן מחיי היום יום, ומספק עבור הזוגות מקום מפלט" מפרט ד"ר בן ציון.

"תפקידו של המטפל הוא לתרגם עבור בני הזוג את הצד השני וכך ללמד אותם לתקשר בצורה טובה יותר. לבסוף, הטיפול מספק הזדמנות לבחון כללים ומנהגים שסוכמו בין בני הזוג בעבר וכך ליצור מעין חוזה מחודש לזוגיות". 

מה לגבי הילדים, איך ניתן לצמצם את הפגיעה בהם בעקבות המשבר הזוגי?

"הדבר החשוב ביותר הוא פשוט לדבר. גם בזמנים אלה, בהם אנו מבלים זמן רק בחיק המשפחה, פעמים רבות כל אחד בורח אל הפינה שלו – אל הסמארטפון, הטלוויזיה או הרשתות החברתיות. אולם, חשוב לזכור כי הילדים שלנו ערים לאווירה בבית ומצוקה בין ההורים עלולה להוביל ללחץ נפשי, לחרדה ובילדים קטנים אף לרגרסיה התנהגותית. לכן, חשוב לתווך להם את המצב ולקיים שיחה, מותאמת לגיל כמובן, על אודותיו. במצבים בהם הוחלט לבסוף על פרידה, חשוב במיוחד שלא להפוך את הילדים לכלי במלחמה שבין ההורים". 


האם הטיפול זוגי מסייע גם  "להתגרש בשלום"?

"טיפול זוגי, מיני או נפשי, יכול להוביל להידוק הקשרים בין בני הזוג או להבנה כי יש צורך בפרידה. גם להיפרד צריך לדעת ולהפוך את הדרך לרכה ומכבדת עד כמה שניתן – כידידים ולא כאויבים. פרידות הן תמיד טראומטיות, בייחוד עבור בני המשפחה הצעירים, ולכן ליווי וטיפול עשויים לרכך את המכה ולהפוך את הפרידה לפשוטה יותר". 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מרים ברן
ד"ר מרים ברן פסיכיאטריה
רופאה בכירה פסיכיאטרית מבוגרים
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.7
( 156 חוות דעת )
"אדם עים כבוגץד לחולה בודק את החולה מיכף רגל ועד ראש מקשיב ושואל כול בעיה אדם מישיכמו ומעלה תודה לו ולכם שאתם שואלים אותנו"
ד"ר יובל בן אמנון
ד"ר יובל בן אמנון פסיכיאטריה
פסיכיאטר מומחה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר יצחק צחי בן ציון

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו