דלג לתוכן

מה שחשוב לדעת על הנקה בתקופת הקורונה

האם הנגיף עלול לעבור בחלב אם, האם כדאי להניק גם אם אובחנתי כחולה בקורונה ואיך ניתן להגן על הרך הנולד מפני הדבקה? במיוחד לשבוע המודעות להנקה אספנו עבורכן, יחד עם ד"ר אביגיל נברו, דיאטנית ומדריכת הנקה את מה שחשוב לדעת על הנקה וקורונה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/08/2020
4 דקות קריאה


אימהות טרייה מביאה עמה התלבטויות רבות. כשהסטטוס החדש מגיע בתקופה של חוסר ודאות קולקטיבי, כמו זה שהופיע עקב משבר הקורונה, נוספות עוד כמה תהיות לרשימה. מבין מהשאלות הרבות העולות בקרב אימהות בתקופה זו נכללות גם כאלה הקשורות בהנקה ובסיכון להדבקת הרך הנולד. 

 

אישה צעירה מניקה תינוק קטן בימי הקורונה
Tomsickova Tatyana | Shutterstock

מדוע הנקה חשובה?

"על פי ארגון הבריאות העולמי  הנקה נחשבת ליסוד ההזנה הבסיסי של הרך הנולד והיא חיונית להתפתחותו ובריאותו. כיום הארגון ממליץ על הנקה בלעדית במשך ששת החודשים הראשונים לחיים ולאחר מכן בתוספת של הזנה על-ידי מזונות מוצקים עד לגיל שנתיים, או עד שהאם או התינוק אינם מעוניינים בכך" מציינת ד"ר נברו. "תנוחת הקנגורו הנהוגה בעת הנקה וכן גם מגע של עור בעור בין האם לילוד עשויים לתרום לקשר הנרקם". 

מעבר לכך, ד"ר נברו מציינת כי הנקה טומנת בחובה גם יתרונות בריאותיים רבים לילוד ובאופן מפתיע גם לאם: "חלב אם מכיל נוגדנים אשר מסייעים לרך הנולד להילחם בנגיפים וחיידקים. הדבר נכון במיוחד כשמדובר בקולוסטרום, או חלב ראשית, המופרש בימים הראשונים לאחר הלידה. הקולוסטרום מספק לתינוק כמות גדולה של אימונוגלובולן A, או IgA, נוגדנים אשר מגנים על התינוק מפני התפתחות של זיהומים שונים (1).  מחקר מסוים אף מצא כי תינוקות שהוזנו באמצעות הנקה בלבד בששת החודשים הראשונים לחיים מצויים בסיכון נמוך יותר ללקות  בהצטננות חמורה וכן גם דלקות אוזניים או גרון (2). ההנקה גם תורמת לבריאות האם. למשל היא נמצאה במחקרים כמפחיתה את הסיכוי להתפתחות של סרטן השד" (3). 


האם יש סיכון בהעברת נגיף הקורונה החדש בהנקה?

לא מעט תהיות עלו בחודשים האחרונים בנוגע להשפעת הנגיף החדש על פעולות שגרתיות, בהן גם הנקה. נשים רבות חוששות מביצוע הפעולה הכה טבעית מחשש להעברת הנגיף לתינוק. "על פי ההמלצות העדכניות  של ה-WHO אימהות שחשודות כנשאיות של הנגיף וכן גם אלה שאובחנו כחולות בקורונה, צריכות להמשיך ולהניק את הרך הנולד. המלצות אלה מתבססות על כך שהסיכון הפוטנציאלי להעברת הנגיף לתינוק אינו עולה על הסיכונים הבריאותיים בהיעדר הנקה" מסבירה ד"ר נברו.

למרות המידע שהצטבר עד כה בנוגע לסיכוי להעברת הנגיף לתינוק ולהשפעות ארוכות הטווח על אימהות וילודים שנחשפו אל נגיף ה- SARS-CoV-2 אינו רב, ישנם מספר מחקרים שהראו כי הסיכוי להעברת הנגיף באמצעות הנקה נמוך. 

כך לדוגמה, מחקר (4)  שבוצע בין חודשים מרץ למאי השנה, בחן את נתוניהן של 1,481 יולדות בשלושה בתי חולים בניו יורק. האימהות הורשו לקיים מגע של עור בעור עם התינוק וכן גם להניק, אך הן הונחו לעטות מסכה ולשמור על היגיינת ידיים לפני מגע עם התינוק או הנקה. הילודים עברו בדיקות קורונה 24 שעות אחרי הלידה, 5-7 ימים לאחר הלידה ולאחר כשבועיים. בנוסף, בוצעה הערכה קלינית באמצעות שירותי טלרפואה בחודש הראשון לחיים. 

מתוך כלל הנבדקות, 116 אימהות (כ-8%) נמצאו כחיוביות לקורונה. 82 מהן השלימו מעקב 5-7 ימים לאחר הלידה ומתוך אלה 64 דיווחו כי הן מניקות. בדיקות לגילוי הנגיף בוצעו בתום תקופת זמן זו  ב- 79 מהילודים והם נמצאו שליליים. 72 ילודים נבדקו גם לאחר שבועיים ונמצאו שליליים. מהמאמר עולה כי הנקה תוך שמירה על היגיינה ועטית מסכה בטוחה לילוד. אולם, יש לציין כי מדובר במחקר בהיקף מצומצם יחסית ודרוש מחקר נוסף בנושא כדי לקבוע כי הנגיף אינו מועבר בהנקה  .

סקירה של מחקרים  (5) התמקדה דווקא בבחינת הרכב חלב האם. במסגרתה, נבחנו 153 אימהות שנמצאו חיוביות לקוביד 19, ומ- 46 מהן נלקחה דגימת חלב אם. 43 מהדגימות היו שליליות ובשלוש הנותרות נמצאו חלקיקי RNA של וירוס הקורונה. מבין שלושת הילודים לאימהות בהן אותרו שרידי הנגיף בדגימת החלב, רק ילד אחד נמצא חיובי. גם במקרה זה הדגישו החוקרים כי אופן ההדבקה אינו ברור ולא ניתן לקבוע באופן חד משמעי כי ההדבקה התרחשה בשל צריכת חלב אם. 
 

איך ניתן להניק ובמקביל להגן על הרך הנולד ככל הניתן?

על פי המרכזים האמריקאיים לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC), נשים אשר סובלות מסימפטומים או שאובחנו כחיוביות לקורונה ומניקות צריכות לנקוט במספר צעדים כדי למנוע הדבקה של הרך הנולד:

- הקפידי על שטיפת ידיים יסודית לפני כל מגע עם התינוק

- עטי מסכה לפני הנקה או האכלה בבקבוק

- הקפידי על שטיפת ידיים לפני מגע עם משאבת החלב או הבקבוקים ונקי את כל החלקים לאחר שימוש. 

ככלל, מומלץ לשמור על היגיינה ככל שניתן בתקופה זו, לרבות הקפדה על חיטוי קבוע של משטחים, בייחוד כאלה שהרך הנולד בא במגע איתם (לדוגמה משטח החתלה). אם ההנקה מתבצעת במרחב ציבורי מומלץ לשמור על ריחוק חברתי והיגיינה ככל שניתן. 
 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.



 

מקורות 

(1) Hurley WL, Theil PK. Perspectives on immunoglobulins in colostrum and milk. Nutrients. 2011;3(4):442-474. doi:10.3390/nu3040442

(2) Duijts L, Jaddoe VW, Hofman A, Moll HA. Prolonged and exclusive breastfeeding reduces the risk of infectious diseases in infancy. Pediatrics. 2010;126(1):e18-e25. doi:10.1542/peds.2008-3256

(3) Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50302 women with breast cancer and 96973 women without the disease. Lancet. 2002;360(9328):187-195. doi:10.1016/S0140-6736(02)09454-0

(4) Salvatore, C. M., Han, J. Y., Acker, K. P., Tiwari, P., Jin, J., Brandler, M., ... & DeLaMora, P. (2020). Neonatal management and outcomes during the COVID-19 pandemic: an observation cohort study. The Lancet Child & Adolescent Health.‏

(5) Centeno-Tablante E, Medina-Rivera M, Finkelstein JL, Rayco-Solon P, Garcia-Casal MN, Ghezzi-Kopel K, Rogers L, Peña-Rosas JP, Mehta S. Transmission of novel coronavirus-19 through breast milk and breastfeeding. A living systematic review of the evidence. PROSPERO 2020 CRD42020178664

הכתבה בשיתוף עם ד"ר אביגיל נברו, דיאטנית ומדריכת הנקה, מרצה במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 לירון רוסבי
לירון רוסבי טיפול
5.0
( 3 חוות דעת )
"הטיפול נותן לי ביטחון בעצמי ובתהליך. יש מקום לאופטימיות ותקווה לשפר את עצמי כהורה."
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר טלי וישנה
ד"ר טלי וישנה פסיכיאטריה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הנקה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו