דלג לתוכן

האפליקציה שמגישה למטופלים ניסיון של 10,000 רופאים ישראלים

מכבי העניקה לסטראט-אפ ישראלי גישה ל-2.2 מיליון ביקורי רופא של 10,000 מרופאיה. התוצאה היא אפליקציה חינמית שעושה שימוש בבינה מלאכותית כדי להשלים אנמנזה ולהעניק למטופלם סבירות לאבחנה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/08/2020
3 דקות קריאה


אחת המגמות המרכזיות ברפואה במאה ה-21 היא השימוש באינטרנט ובד"ר גוגל לצורך אבחון עצמי. רופאים/ות רבים יודעים שאבחנות אלה יכולות לגרום, לא אחת, לחרדה ולמתח נפשי מיותר מצד אחד, או להזנחה מסוכנת מצד שני.

על כן, היה זה מפתיע לגלות שקופת החולים מכבי יצאה במסע פרסום נרחב המעודד את תושבי ישראל להשתמש באפליקציה לאבחון עצמי (1).

התמיכה של מכבי בשימוש באפליקציה מתבססת על הבדל מרכזי בינה לבין המתחרות: בזמן שאפליקציות דומות עם מיליוני הורדות (ADA, WebMD) מתבססות על אלגוריתמים מוגדרים מראש, K עושה דברים אחרת: היא משתמשת בניסיון המצטבר של 2.2 מיליון ביקורי רופא במכבי ב-25 השנים האחרונות (2) . 


 

אישה גולשת באלפליקציית K שמסייעת באבחון של מחלות
Dragon Images | Shutterstock


אבחנה מותאמת אישית, בחינם, בכל רחבי העולם

השימוש באפליקציית K הוא חינמי בכל רחבי העולם ומעל למיליון משתמשים כבר הורידו אותה בחנויות האפליקציה של Google Play וה
(Apple Store  (3.

האפליקציה מצליבה את נתוניו הדמוגרפיים של המשתמש ואת תלונותיו למאגר הנתונים שלה ומעניקה ציון מספרי לסבירות לכל אחת מהאבחנות ברשימת האבחנות, זאת, בהתבסס על האבחנות שניתנו למטופלים אמיתיים עם רקע דמוגרפי דומה ותלונות דומות. אך הליווי של האפליקציה לא מסתיים שם - היא תמשיך להתעניין בשלומך בשעות שלאחר השימוש ותמשיך לאפיין את התלונות ולדייק את האבחנה בהתאם. 

מטופלים החברים בקופת החולים מכבי, יכולים כבר היום לשוחח בצ'אט היישומון עם רופא לאחר האבחנה, ללא תשלום. בארה"ב, שיחה עם רופא דרך האפליקציה עולה 14 דולרים. מאפיין נוסף של היישומון באזורים מסוימים הוא היכולת להזמין תרופות הביתה בהתאם לאבחנה ולמחלות כרוניות, ולקיים ניטור תסמינים ל-COVID-19.


82.4% התאמה לאבחנות של הרופא

במחקר שהתפרסם בכתב העת Medicine בחודש אוקטובר 2019 דווח על ניסיון לאמוד את דיוק האפליקציה באמצעות מעקב אחר למעלה מ-1000 משתמשים באפליקציה, שגם ביקרו אצל רופא של מכבי. 82.4% מהמשתתפים דיווחו שהאבחנה שניתנה להם על ידי האפליקציה הייתה זהה לאבחנה שניתנה להם על ידי הרופא בקופת החולים. מהמחקר עולה שתהליך האבחון אורך כ-3 דקות וכולל בממוצע מענה על 22 שאלות אנמנסטיות שבהן הכוללות בין 3 ל-4 סימפטומים (4) .
 

מכרה הזהב של מערכת הבריאות הישראלית: מידע

מכיוון שמערכת הבריאות הישראלית נחשבת ריכוזית ודיגיטאלית בהשוואה למערכות בריאות אחרות בעולם, היא מחזיקה בכמות אדירה של data רפואי. החלטת ממשלה 3709 משנת 2018 מניחה את התשתית להנגשת מידע זה לתעשיית הבריאות הדיגיטלית. על פי הערכות, גודל שוק ה-Health-Tech העולמי עומד על כ-206 מיליארד דולר לפחות ובזכות מידע רפואי יקר ערך זה, ישראל תוכל לגרוף נתח משמעותי ממנו (5). 

K היא דוגמה מושלמת לאופן שבו דאטה רפואי ישראלי יכול לשנות את העולם: הנתונים שעליהם מתבססת האפליקציה דווחו על ידי מכבי באופן מותמם, כלומר, מבלי לחשוף את פרטיהם האישיים של המבקרים. טכנולוגיית 'עיבוד שפה טבעית' (NLP) אפשרה לסרוק את סיכומי המפגשים ולהמיר את המלל החופשי לערכים שעליהם האפליקציה תוכל להתבסס בלמידת מכונה.


החזון: קופת חולים וירטואלית

החברה הישראלית K Health, שגייסה עד היום כ-97 מיליון דולר ומעסיקה עובדים בתל-אביב ובניו-יורק, שמה לעצמה למטרה להיות 'קופת חולים וירטואלית' גלובאלית. על אף שהיום שירותיה של החברה מוגבלים, בעיקר להיבטים מסוימים של רפואה ראשונית, מתכוונים ב-K להרחיב את השירות לתחום רפואת הילדים ואף האונקולוגיה, זאת במקביל לחדירה למדינות נוספות ומיצוב גם בתחום רפואת הנפש - זאת, בדמי שימוש חודשיים של 9 דולר לחודש מחוץ לישראל.

לאחרונה חתמה החברה על הסכם עם ענקית הביטוח Anthem במטרה להרחיב את הפעילות בארה"ב, כבסיס לפעילות עתידית גם באסיה ובדרום אמריקה. 
 

מקורות 
(1) סרטון הפרסומת של האפליקציה בעמוד היוטיוב של מכבי, מרץ 2020 https://www.youtube.com/watch?v=TufiaqH4Osc


(2) חברת הסטארט-אפ הישראלית גייסה 48 מיליון דולר, מאיר אורבך, פברואר 2020 https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3797094,00.html

(3)  Best 10 symptom checker apps, Aug 2020 https://appgrooves.com/rank/medical/symptom-checker/best-symptom-checker-apps

(4)  Koren G, Souroujon D, Shaul R, et al. "A patient like me" - An algorithm-based program to inform patients on the likely conditions people with symptoms like theirs have. Medicine (Baltimore). 2019;98(42):e17596. doi:10.1097/MD.0000000000017596


(5) האפליקציה שתעזור לנו להבין במה אנחנו באמת חולים במקום לחפש בגוגל, רותי לוי, ינואר 2018 https://www.themarker.com/technation/.premium-1.6999557

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו