תקופת הדגירה של Covid-19 ארוכה משחשבו
עד היום ידוע כי תקופת הדגירה הממוצעת של Covid-19 היא 4-5 ימים, אך כעת מחקר חדש טוען שהיא יכולה להיות יותר משבוע. מה זה תקופת דגירה, למה חשוב לדעת מה אורכה והאם זה אומר שתקופת הבידוד עומדת להתארך בעקבות כך? התשובות בכתבה
תקופת דגירה של מחלה היא הזמן שבין רגע הזיהום להופעת התסמינים. למרות שהיא משתנה מאדם לאדם, ידיעה של תקופת הדגירה הממוצעת של מחלה זיהומית, היא קריטית כדי שניתן יהיה לשלוט בה.
באמצעות ידיעת תקופת הדגירה יכולות רשויות להחליט על תקופת בידוד או סגר, למשל, כמו גם להבין כיצד הועברה המגפה ולזהות את מקור התפרצותה.
המחקרים הקיימים היום על וירוס הקורונה מצביעים על כך שתקופת הדגירה של Covid-19 היא בין 4 ל-5 ימים (1) . עם זאת, עדיין קיימת אי ודאות לגבי הערכה זו בעקבות התחדשות המגפה והעובדה שרק מספר מוגבל של מחקרים ניסו לבסס את תקופת הדגירה.
כעת, מחקר חדש (2) בהובלת המכונים הלאומיים לבריאות (NIH), אפשר לחוקרים לפתח אומדן חדש וארוך יותר לתקופת הדגירה של Covid-19. בעזרת מסד נתונים על אנשים נדבקו בווירוס הקורונה בווהאן, סין, הם מצאו כי תקופת הדגירה החציונית של המחלה היה 7.76 ימים. מחקר זה מתבסס על המספר הגדול ביותר של חולים עד היום.
3DJustincase | Shutterstock
תקופת דגירה ארוכה יותר
לצורך המחקר, החוקרים השתמשו במידע על 1,084 מקרים מאושרים של חולי Covid-19 בווהאן, מקור התפרצות המגפה. הם עקבו אחר אנשים פרה-סימפטומטיים (קדם תסמיניים) מרגע שהם עזבו את ווהאן ועד שהתסמינים שלהם החלו להתפתח.
נתונים נוספים שנלקחו בחשבון על החולים הם אזור, מגדר, גיל, תאריך הופעת התסמינים, תאריך האבחנה, היסטוריית הנסיעה ויום היציאה מווהאן.
את תקופת הדגירה העריכו החוקרים בעזרת גישה מתמטית המאפשרת ללמוד את ההסתברות של תהליכים לאורך זמן. אחד היתרונות בגישה זו זה שהיא לוקחת בחשבון את הטיית הזיכרון – הנטייה של אנשים לטעות בזכירת אירועי העבר, למשל בזמן שנסעו.
החוקרים מצאו שתקופת הדגירה החציונית הייתה 7.76 ימים ותקופת הדגירה הממוצעת (סטטיסטית) הייתה 8.29 ימים. עם זאת, במקרים מסוימים תקופת הדגירה אף הייתה ארוכה הרבה יותר: ב-10% מהמקרים תקופת הדגירה הייתה למעלה משבועיים (14.28 יום) וב-1% מהמקרים תקופת הדגירה הייתה למעלה מ-20 יום.הצעיר ביותר במחקר היה תינוק כבן 6 חודשים, המבוגר ביותר היה בן 86. עם זאת, החוקרים לא מצאו קורלציה כלשהי בין הגיל לתקופת הדגירה.
האם נצטרך להיות בבידוד זמן ארוך יותר?
לממצא שתקופת הדגירה עלולה להיות למעלה משבועיים במקרים מסוימים, עלולות להיות השלכות על תקופת הבידוד, שהיא בדרך כלל שבועיים. כיום, לפי ה- CDC, תקופת הבידוד לכל מי שהיה במגע עם חולה Covid-19 מאומת צריך להיות בבידוד 14 יום (3); בבריטניה (4) גם צריך בידוד של 14 יום במידה של חשיפה לווירוס הקורונה; וכך כידוע, גם אצלנו בישראל (5) .
כפי שעולה ממחקר זה, ייתכנו מקרים של תקופת דגירה ארוכה מ-14 יום, ובמקומות רבים בעולם, בהם תקופת הבידוד היא 14 יום בלבד, הנגיף עלול להמשיך להדביק גם לאחר שהחולים סיימו את תקופת הבידוד.
חשוב לציין כי נכון להיום לא התקבלו החלטות או הנחיות חדשות בעקבות ממחקר זה. זאת ועוד, ההסתברות שתקופת הדגירה תהיה למעלה משבועיים היא בין 5%-10%.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(1) CDC. Interim Clinical Guidance for Management of Patients with Confirmed Coronavirus Disease (COVID-19). https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-guidance-management-patients.html.
(2) Science Advances 14 Aug 2020: Vol. 6, no. 33, eabc1202 DOI: 10.1126/sciadv.abc1202.
(3) CDC.When to Quarantine. Last Updated Aug. 3, 2020. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/quarantine.html.
(4) Public Health England. https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-stay-at-home-guidance/stay-at-home-guidance-for-households-with-possible-coronavirus-covid-19-infection/
(5) משרד הבריאות https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus/guidelines/home-isolation/