דלג לתוכן

שיעול מתמשך: האם יש סיבה לדאגה?

מאז שהתגלה נגיף הקורונה, כמעט כל שיעול מעורר אצלנו חשד. כמה זמן אמור להימשך שיעול ומתי הוא מאותת שאולי מדובר במצב בריאותי מורכב יותר? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/08/2020
3 דקות קריאה


זה נורמלי להשתעל כשמשהו מציק בגרון או שחתיכת מזון נכנסת בטעות לצינור הלא נכון. אחרי הכל, שיעול הוא הדרך של הגוף לנקות את הגרון ואת קני הנשימה מליחה, נוזלים, גירויים וחיידקים. אלא שמאז פרוץ וירוס הקורונה, הערנות שלנו לשיעולים גברה וכמעט כל שיעול קטן גורם לנו לחשוד ב-Covid-19. אבל יש כמובן עוד סיבות רבות ואחרות לשיעול, חלקן אף עלולות להיות תסמין לבעיה בריאותית רצינית. בכתבה זו נסקור כמה מקרים שעלולים לגרום לשיעול כרוני, כזה שאינו נעלם מהר.

גבר סובל משיעול מתמשך שעלול להעיד על מגוון מצבים בריאותיים, בהם קורונה ואסתמה

אקוטי לעומת כרוני

במקרים רבים שיעול נוטה להופיע בעקבות זיהום ויראלי בדרכי הנשימה העליונות, כמו במקרה של שפעת. במקרים אלו מדובר לרוב בשיעול אקוטי – שיעול אשר נוטה להימשך עד שלושה שבועות ונהוג לטפל בו פעמים רבות באמצעות תרופות המכילות קודאין, כגון רוקסט פלוס

עם זאת, במידה והבעיה אינה חולפת והשיעול נמשך למעלה משלושה שבועות, ייתכן כי השיעול הוא סימן לבעיה אחרת ורצינית יותר. שיעול הנמשך למעלה מ-8 שבועות נחשב לשיעול כרוני.
 

יותר מסתם שיעול 

שיעול יכול לאותת לנו על תהליכים שקורים בגוף. למעשה, ממחקר (1) משנת 2018 עולה כי שיעול הוא אחד מעשרת המצבים הכי נפוצים שבגללם אנשים מבקרים אצל רופא/ה.

שיעול כרוני עלול להיות תסמין לבעיה מדאיגה. עם זאת, הוא עדיין יכול להופיע כתסמין במקרים שכיחים יחסית ופחות מסוכנים. לפי אוניברסיטת הרווארד (2) , אלו הם חמישה מקרים שכיחים שבגללם עלול להופיע שיעול כרוני:

1. טפטוף פוסט נזלי (PND) – תפקידו של האף הוא בין היתר להוות שער לדרכי הנשימה התחתונות: הוא מחמם את האוויר הקריר, מוסיף לו לחות ומסלק חלקיקים מהאוויר. משימה זו נעשית באמצעות ממברנות שמפרישות ריר לח ודביק. טפטוף פוסט נזלי הוא מצב המתרחש בדרך כלל לאחר זיהום בדרכי הנשימה העליונות, אשר גורם לטפטוף ממושך של הריר לאזור הגרון. הליחה באזור זה של הגרון גורמת לגירוי שלו, ומובילה בסופו של דבר לשיעול. טפטוף פוסט נזלי (PND) הוא המצב השכיח ביותר לשיעול ממושך.

2. אסתמה – אסתמה היא מחלה הגורמת להיצרות זמנית של דרכי האוויר ולהיווצרות של ליחה מרובה. בקרב רבים מחולי האסתמה, הנשימות מלווות בצליל שורק או בצפצופים. עם זאת, למרות שמדובר בתסמין נפוץ, במקרים מסוימים הוא לא יופיע ובמקומו יופיע דווקא שיעול כרוני. 

3. ריפלוקס (GERD) – כשם שבאסתמה שיעול יכול להופיע במקום צפצופים, במחלת הריפלוקס שיעול כרוני יכול להופיע במקום צרבת. המחלה גורמת לתוכן הקיבה לעלות לכיוון הוושט במקום לרדת לכיוון המעיים. החומציות העולה מן הקיבה גורמת לצרבת במרבית המקרים, אך במקרים מסוימים החומצה עלולה לגרות את העצבים שבוושט התחתונה, ועצבים אלו מעוררים את רפלקס השיעול, שיכול להיות טורדני ללא אבחון המחלה בזמן.

4. ברונכיטיס – ברונכיטיס כרוני הוא מצב של דלקת מתמשכת של מערכת הסמפונות. הדלקת גורמת להיצרות הצינוריות במערכת ולייצור עודף של ליחה. ייצור עודף של ליחה גורם לשיעול מתמשך.

5. שימוש בתרופות מסוג מעכבי ACE - מעכבי ACE הם תרופות המיועדות לטיפול ביתר לחץ דם ובאי ספיקת לב. מדובר בתרופות הנמצאות בשימוש שכיח יחסית בשל התוצאות הטובות שלהן ומעט תופעות הלוואי, למעט היוצא מן הכלל - שיעול מתמשך. עד 20% מהמטופלים במעכבי ACE יחוו שיעול כרוני. זה בד"כ מתחיל בגירוי בגרון ולאחר כשלושה שבועות מתחילת הטיפול זה עלול להוביל לשיעול קל או לשיעול עיקש, אז יש לשקול עם הרופא/ה החלפת תרופות.

סיבות נוספות שבגללן יכול להופיע שיעול כרוני הן זיהום ריאות, סרטן ריאות, סינוסיטיס אקוטי או כרוני, ברונכיוליטיס, סיסטיק פיברוזיס, נפחת הריאות, דלקת גרון, שעלת, COPD, אי ספיקת לב, קרופ, שחפת ופיברוזיס ריאתי אידיופתי (IPF).

ממחקר (3)  פיני שנעשה על אנשי צבא צעירים (18-21) עולה כי למעלה מ-40% מהמשתתפים שעישנו על בסיס יומי ו-27% מאלה שעישנו מדי פעם, סבלו משיעול כרוני ומייצור ליחה מוגבר. 

לצד מגוון המקרים שהוזכרו בכתבה, חשוב לציין כי קיימות עוד סיבות לשיעול כרוני, ושיעול לבדו לרוב אינו מספיק כדי לאבחן בעיה גדולה יותר. בכל מקרה של שיעול מתמשך, יש לגשת לרופא/ה לצורך הערכה נוספת וביצוע בדיקות שיעזרו באבחון הבעיה ובטיפול בה.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


 

מקורות 

(1) Can Fam Physician. 2018 Nov; 64(11): 832–840. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6234945/.

(2) Harvard Health. That nagging cough. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/that-nagging-cough.

(3) Ann Med . 2010 Oct;42(7):512-20. doi: 10.3109/07853890.2010.505933.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ערן אורבוך
ד"ר ערן אורבוך אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה ברפואת אא"ג וניתוחי ראש צוואר
ד"ר משה חיימוף
ד"ר משה חיימוף אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מנהל מרפאת סחרחורת וטינטון, ביה"ח השרון
ד"ר בת אל בר אלומה
ד"ר בת אל בר אלומה ריאות
רופאה מומחית ברפואת ריאות ילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אסטמה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו