החלפת ירך: הצעדים העשויים לקצר את הליך השיקום לאחר הניתוח
ניתוח החלפת ירך הוא אחד מהניתוחים משפרי איכות החיים הנפוצים ביותר. למרות שמדובר בהליך בטוח מאוד, על מנת לשפר את תהליך ההחלמה לאחריו וכן לשם שמירה על השתל לאורך שנים, ישנם מספר צעדים מומלצים. אספנו עבורכם, יחד עם ד"ר דניאל לוין, אורתופד בעל מומחיות בניתוחי החלפת מפרק ירך, את מה שחשוב לדעת לפני הניתוח
מפרק הירך נושא את רוב משקל גופינו והוא מורכב מעצם האגן ומעצם הירך. חלקי המפרק, הבנויים בצורה של מכתש ועלי, מצופים ברקמת סחוס אשר מאפשרת תנועה חלקה של המפרק ובלימה של כוחות פגיעה. במקרים בהם הסחוס המפרקי נשחק, ישנו חיכוך ישיר בין שתי העצמות, המוביל לכאבים ולהגבלה בתנועה.
שחיקת הסחוס המפרקי היא הליך פרוגרסיבי המוביל לבסוף לכאבים עזים ולמגבלה משמעותית ביכולת לבצע פעולות שגרתיות – דבר המשפיע באופן ניכר על איכות החיים.
מעבר לשחיקת סחוס, ישנם מצבים נוספים אשר יובילו לפגיעה במפרק זה, כמו למשל מחסור באספקת דם לראש הירך, מחלות ראומטיות שונות וכן גם טראומה או חבלה לאזור.
בשלבים הראשונים לפגיעת המפרק, ייעשה ניסיון לטיפול שמרני באמצעות פיזיותרפיה, שימוש בתרופות נוגדות כאב, טיפול כירופרקטי, אוסטאופתיה, הזרקות אזוריות ועוד. טיפולים אלה אמנם עשויים לשפר את תפקוד המטופל, אך אין בכוחם לתקן את הסחוס המפרקי. על כן, עם הדרדרות המצב יהיה צורך לרוב בניתוח להחלפת מפרק ירך.
By ChooChin | Shutterstock
מה בעצם עושים בניתוח החלפת מפרק ירך?
הניתוח יכול להתבצע בהרדמה מלאה או חלקית (ספינלית או אפידורלית). מטרתו היא להחליף את אזורי הסחוס השחוק במשתל מלאכותי. במהלך הפעולה, מסיר האורתופד המנתח את ראש עצם הירך ומשייף את השקע בעצם האגן. לאחר מכן, מרכיב הוא את המשתלים המלאכותיים שנועדו כאמור כדי להחליף את אזור הרקמה הסחוסית הפגועה.
מהשלב הטרום ניתוחי ועד לשיקום: אילו פעולות עשויות לשפר את מהלך ההחלמה?
ראשית, כדי להקל על הליך השיקום לאחר הניתוח מומלץ להתמיד בפעילות גופנית עד ליום ביצוע הניתוח. פעילות גופנית מסייעת לשמר את איכות העצם, הכוח וגמישות השרירים והרצועות מסביב למפרק הירך. פעולות אלה עשויות לקצר את הזמן עד להליכה עצמאית של המטופל וכפועל יוצא גם את תהליך ההחלמה לאחר הניתוח.
מעבר לכך, טרם לקבלת החלטה על ביצוע הפעולה יש לבחון כי המטופל מתאים לכך, זאת באמצעות בחינה מקיפה של המצב בריאותי הכללי, ביצוע של בדיקות דם, בדיקת אק"ג וכדומה.
האם ישנן טכניקות כירורגיות שיאפשרו החלמה מהירה יותר?
ישנן מספר שיטות לביצוע הניתוח הנבדלות בעיקר באזור הגישה אל החלל המפרקי. כיום, הגישה המועדפת ביותר לביצוע הניתוח היא הגישה הקדמית. בניגוד לגישות האחורית והצידית, אשר מצריכות ניתוק של השרירים מעצם הירך כדי לקבל גישה אל המפרק, בגישה זו ההגעה אל המפרק מתבצעת בין השרירים ללא צורך בניתוק שלהם. עובדה זו עשויה לקצר את זמן ההחלמה וכן גם להקל על הכאבים לאחר הניתוח.
באשר למשתל המוחדר, ישנם סוגים שונים של משתלים. בחירת סוג המשתל תלויה באנטומיה של המפרק המנותח, בשגרת חייו של המנותח ועוד. מנתח מנוסה יבצע תכנון ממוחשב קפדני על מנת לבחור את המשתל המתאים ביותר על פי האנטומיה האישית של המטופל.
מה קורה לאחר הניתוח, האם יש דרכים מסוימות שיאפשרו חזרה מהירה יותר לשגרה?
אם התבצעה החלפת מפרק בגישה קדמית, מספר שעות לאחר תום הניתוח ניתן כבר להתחיל בהליכה בליווי של פיזיותרפיסט או איש צוות סיעודי במחלקה. הליכה מיידית היא חיונית במיוחד לשם שיקום מהיר של המפרק והיא תאפשר למטופל להשתחרר לביתו יום או יומיים מרגע ביצוע הניתוח.בזמן השיקום הביתי ניתן לבצע פעולות סטנדרטיות, בהן גם הליכה, עליה וירידה במדרגות. לרוב, יתבצע גם טיפול פיזיותרפיה שיקומי ביתי. לאחר כשבעה ימים ניתן לחזור לנהיגה ותוך כשלושה שבועות ניתן לחזור לעבודה שאינה כרוכה בפעילות פיזית מאומצת. פגישת ביקורת תתבצע לרוב לאחר כחודשיים ממועד ביצוע הניתוח, תוך כדי שיש המשך קשר טלפוני עם המנתח במידת הצורך.
מהם הסיכונים?
בדומה לכל פעולה כירורגית ישנם סיכונים כלליים. אולם, הם נדירים מאוד והסיכוי להתפתחותם עומד על עד לשלושה אחוזים על פי הספרות הבינלאומית.
בביקור במרפאה טרם קביעת הצורך הניתוח, המנתח יסביר למטופל על היתרונות בביצוע הפעולה אל מול הסיכונים האפשריים כדי לאפשר לו ולבני משפחתו לבצע את ההחלטה המושכלת ביותר. יש לציין כי למרות שניתוח החלפת מפרק ירך אינו מציל חיים, מדובר בהליך שעשוי לשפר את איכות החיים של המטופלים באופן דרמטי ולמנוע סבל רב.
מה לגבי שרידות המשתל, האם יהיה צורך לבצע ניתוח להחלפתו לאחר תקופת זמן מסוימת?
שרידות המשתל אינה תלויה רק במשתל עצמו, אלא גם באיכות העצם של המטופל במשך השנים. לכן, יש לבצע בדיקות צפיפות עצם אחת לכל מספר שנים לאחר הניתוח, כדי לוודא שלא התרחשה ירידה באיכות העצם ולשמור על שרידות השתל לאורך שנים. ביצוע הניתוח מאפשר למטופלים לחזור לפעילות נורמלית וספורטיבית ולשמור על איכות החיים לאורך השנים.הכתבה בשיתוף עם ד"ר דניאל לוין, אורתופד בעל מומחיות בהחלפות מפרק הירך, מנהל שרות ניתוחי מפרקים במרכז רפואי רמב"ם. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד