האם אמצעי הזהירות במסעדות אכן מובילים לפחות הדבקה?
בזמן שמסעדות בארץ ובעולם מקפידות על אמצעי זהירות כגון עטית מסיכות, הוצאת השולחנות החוצה ושמירת מרחק, נשאלת השאלה האם זה באמת עוזר במניעת הידבקות בקורונה. דו"ח חדש של ה-CDC מציג נתונים לא כ"כ מעודדים
דו"ח (1) חדש של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) בחן את ההשפעות של שמירת ההנחיות במסעדות וברים על מבוגרים שבילו בהן והעלה תמונת מצב עגומה: חיטוי, מסכות, אוויר פתוח, שמירת מרחק, כל אלה כנראה לא מספיקים כדי למנוע הידבקות בווירוס הקורונה.
חולים מאומתים בילו יותר במסעדות ובברים
האנליזה בדו"ח כללה 314 מטופלים סימפטומטיים מרחבי ארה"ב שנבדקו לקוביד-19. מתוך קבוצה זו 154 נמצאו חיוביים למחלה.
החוקרים שאלו את המשתתפים שאלות בנוגע לעטיית מסיכה ולפעילויות אחרות בקהילה, בהן האם בילו לאחרונה במסעדה, בבר או במכון הכושר.
מהמחקר עולה כי מבוגרים שנמצאו חיוביים ל-Covid-19 נטו להיות בעלי סיכוי כפול לבלות במסעדה במהלך 14 הימים שקדמו למחלה, בהשוואה לאלו שנמצאו שליליים. בנוסף, חולים חיוביים לקוביד-19 גם נטו יותר לצאת לברים ולבתי קפה, כאשר אנליזת המחקר הוגבלה רק לאנשים אשר לא היו בקרבת נשא מאומת של נגיף הקורונה.
skipper_sr | Shutterstock
מחקר עם הרבה מגבלות, אך עדיין מדאיג
ה- AFDO (איגוד פקידי המזון והתרופות) (2) הגיב לדו"ח של ה-CDC וטען כי קיימות מגבלות רבות במחקר. כך למשל לא צוין האם החולים המאומתים סעדו בתוך או מחוץ למסעדה, האם האנשים שחולים שהלכו למסעדות נוטים באופן כללי לצאת הרבה וכך חשופים יותר לנגיף, לא צוין אם המסעדות שבהן ישבו החולים פעלו לפי ההנחיות או לא, וכן גודל המדגם קטן והוא נלקח ממדינות שהיו בשלבים שונים של ההידבקות.
לצד זאת, הדו"ח הנוכחי של ה-CDC עולה בקנה אחד עם נתונים ממחלקות וממחקרים אחרים שמצאו קשר בין בילוי במסעדה למקרים חדשים של וירוס הקורונה. ולכן, למרות הצורך לצאת ולבלות בחוץ, חשוב לקחת בחשבון את הסיכונים הכרוכים בכך.
לפני פרסום הדו"ח ה-CDC חילק את אמצעי הזהירות למסעדות באמצעות 4 קטגוריות : (3)
1.הסיכון הנמוך ביותר –איסוף אוכל ומשלוחים.
2.יותר סיכון – אותם השירותים כמו בקטגוריה 1 ובנוסף אופציה לאכילה בחוץ בלבד, עם מעט מקומות ישיבה ושמירה על מרחק של 6 מטר לפחות בין השולחנות.
3.סיכון גבוה יותר – אכילה במקום באמצעות ישיבה בפנים ובחוץ, עם מעט מקומות ישיבה ושמירה על מרחק של 6 מטר לפחות בין השולחנות.
4.הסיכון הגבוה ביותר - אכילה במקום באמצעות ישיבה בפנים ובחוץ, ללא הפחתת מקומות הישיבה וללא שמירה על מרחק של 6 מטר לפחות בין השולחנות.
מקורות
(1) CDC, July 2020 Weekly / September 11, 2020 / 69(36);1258–1264. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6936a5.htm?s_cid=mm6936a5_x.
(2) AFDO. September 10, 2020. https://mailchi.mp/aa0664e219f3/afdo-responds-to-91020-mmwr-article?_ga=2.71655188.683569254.1599918428-114466724.1599918428.
(3) CDC. Considerations for Restaurants and Bars. Last Updated Sept. 6, 2020. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/organizations/business-employers/bars-restaurants.html.