דלג לתוכן

מה הסיכוי להידבק בקורונה בטיסה?

מתלבטים אם לטוס אחרי הסגר? החשש להידבקות בקורונה במטוס גרמה לכמות הטיסות בעולם לרדת באופן ניכר. עד כמה זה מסוכן והאם זה שווה את זה? התשובות בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/10/2020
3 דקות קריאה

בקרוב צפויות להגיע הקלות בסגר, ויחד איתן, מחירי הטיסות בתקופה זו של "אחרי החגים", צפויים להיות אטרקטיביים מאוד. האם כדאי לטוס ומה הסיכוי להידבק במהלך טיסה? 

ראשית, חשוב לזכור שככל שיש יותר מקרים של הידבקויות ביעד שאליו נוסעים, כך גדל הסיכוי להידבקות בקורונה (1). כמו כן, המידע והנתונים על וירוס הקורונה ממשיכים להתפתח בכל יום, אך הרבה דברים עדיין נותרו עלומים וקשה לענות בביטחון מלא לגבי הסבירות של ההידבקות במהלך טיסה.
 

גבר צעיר טס לחו"ל בתקופת הקורונה
 EugeneEdge | Shutterstock

הגרסה האופטימית: הסיכוי להידבק בטיסה קטן

הפחד מטיסה במהלך מגפת הקורונה הוביל לצמצום ניכר בטיסות בעולם. הישיבה הצפופה לצד זרים במשך מספר שעות בחלל קטן וסגור, בהחלט עלולה לעורר חשש רב מהידבקות. 

עם זאת, ישנם חוקרים שטוענים שיחסית ישנם מעט מקרים מתועדים של הידבקות בטיסה. למעשה, הסיכויים לכך נמוכים. במקרה אחד שתועד, התקיימה טיסה מטאיוון לארה"ב עם 12 חולים שהיו סימפטומטיים כבר בשלב הטיסה. בתום הטיסה, שהכילה כ-330 איש, נבדקו כל הנוסעים ואנשי הצוות, וכולם נמצאו שליליים לקורונה (2) . 

מחקר נוסף (3), שנעשה במרץ השנה, בדק טיסה של 102 נוסעים מת"א לפרנקפורט, אשר אורכת כ-4 שעות וחצי. בטיסה נמצאו עדויות לשני מקרים של הידבקויות במטוס בעקבות קבוצת תיירים במטוס שהיו במגע עם חולה. 

הסיכוי הנמוך יחסית נובע ככל הנראה ממערכת מחזור האוויר שיש כיום במרבית המטוסים  - מערכת שמחליפה את האוויר בכל 2-3 דקות. בנוסף, מטוסים רבים גם מאובזרים כיום במערכת סינון אוויר הקולטת חלקיקים ביעילות גבוהה מאוד, בדומה למערכות שבהן שמשתמשים בבתי-חולים.
 

קראו עוד: האם אמצעי הזהירות במסעדות אכן מובילים לפחות הדבקה?

הגרסה הפסימית: ניתן להעביר את הנגיף במהלך טיסה

כאמור, ישנם הרבה דברים שעדיין לא ידועים על וירוס הקורונה, וישנם שני מקרים שמראים תוצאות הפוכות מאלו שלעיל.

בטיסה מלונדון להאנוי של 217 נוסעים, אשר אורכת כ-10 שעות, נמצא כי חולה סימפטומטית אחת הדביקה 15 נוסעים. 75% מהחולים שזוהו ישבו במחלקת עסקים, ביחד עם החולה הסימפטומטית(4).

בטיסה אחרת מבוסטון להונג קונג של 294 נוסעים, אשר עורכת כ-15 שעות, זוהו 4 חולי Covid-19. מאחר שהם זוהו עם רצפים גנטיים זהים וייחודיים של הנגיף, אשר לא זוהו בעבר בהונג קונג, החוקרים הסיקו כי מדובר בהדבקה שהתרחשה במהלך הטיסה(5) .

חשוב לציין ששתי הטיסות הללו התקיימו בחודש מרץ השנה, עוד לפני שנכנסו לתוקף הנחיות עטית המסכה באופן קבוע, וכן מדובר בשתי טיסות ארוכות מאוד (10 ו-15 שעות).
 

כך תפחיתו את הסיכוי להידבק בטיסה

אז כדאי או לא לקחת את הסיכון ולטוס? אין באמת תשובה חד משמעית. ועד שמדענים ידעו בדיוק אילו נסיבות והתנהגויות מגבירות את הסיכוי להידבק בטיסה, יש כמה דברים שניתן לעשות כדי להפחית את החשיפה ל- SARS-CoV-2:

1.נסו לבחור חברות תעופה עם מעט מקומות ישיבה או שאינן מלאות.

2.נסו לבחור חברות תעופה שדורשות חובת עטית מסיכה במהלך הטיסה.

3.עטו מסכה בכל העת: כבר משדה התעופה, וגם במהלך הטיסה.

4.שטפו את הידיים באופן תדיר במהלך הטיסה. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשמור גם על העור שלהן

חשוב לזכור שהטיסה היא רק שלב אחד בדרך לחופשה בטוחה. גם הנסיעה במונית/רכבת, המפגש עם הסלקטורים בשדה, הסיבו בדיוטי-פרי ועוד, כל אלה מהווים נקודות פוטנציאליות לחשיפה לנגיף הקורונה.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
 




מקורות

(1)  CDC. Travel during the COVID-19 Pandemic. Last Updated Oct. 6, 2020. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/travel-during-covid19.html.

(2)  https://www.iata.org/contentassets/f1163430bba94512a583eb6d6b24aa56/covid-medical-evidence-for-strategies-200508.pdf.
(3)AMA Netw Open. 2020;3(8):e2018044. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.18044.
(4)Emerg Infect Dis. 2020 Nov [date cited]. https://doi.org/10.3201/eid2611.203299.
(5) Emerg Infect Dis. 2020 Nov [date cited]. https://doi.org/10.3201/eid2611.203254.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר אולסיה פרולוב
ד"ר אולסיה פרולוב הפרעות קשב וריכוז לילדים
רופאת ילדים מוסמכת מוסמכת לאיבחוני קשב וריכוז
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו