כיצד מגפת הקורונה השפיעה על הטלרפואה?
מגפת הקורונה האיצה תהליכים בעולם הרפואה הדיגיטלית והכניסה לחיינו את עידן הטלרפואה. איזה שינויים חלו בתחום זה לאחרונה ובשנים האחרונות? הפרטים בכתבה
שנת 2020, השנה שבה וירוס הקורונה התפרץ בכל העולם, מסתמנת כשנה שהאיצה לחיינו את עידן הטלרפואה. ונכון להיום, נראה שהיא כאן כדי להישאר.
כך למשל, בארה"ב כ-60% מעובדי הבריאות שנמצאים בחזית וכמעט כל הרופאים הראשוניים, דיווחו על מעבר לשימוש בטלרפואה לפחות בחלק מהטיפולים בחולים. למרות שעדיין קשה לחזות כיצד יראה העתיד ביום שאחרי ה-Covid-19, מסתמן שנקודת המפנה שהביאה מגפת הקורונה היא גם נקודת אל חזור בטיפול הרפואי הווירטואלי (1).
RossHelen | Shutterstock
מגבלות מגפת הקורונה הסירו חסמים
טכנולוגיית הטלרפואה והשימוש בה אינם חדשים לעולם, ורבים מאיתנו כבר מכירים את המעבר להתכתבות באימיילים או בוואטסאפ עם רופאי/ות המשפחה שלנו. אלא שלפני מגפת הקורונה אימוץ השימוש בטכנולוגיות אלו בארה"ב, היה איטי יחסית (2). לפני התפרצות וירוס הקורונה, בין השנים 2016 ל-2018, חלה עלייה בהתעניינות בטלרפואה והשימוש בביקור טלפוני בארה"ב הוכפל מ-14% ל-28%, כך לפי דו"ח איגוד הרפואה האמריקאית (AMA) (3) .עם זאת, לאחר פרוץ המגפה המגבלות שבפגישה פרונטלית עם רופאים/ות הובילו להסרת החסמים מהטיפול הווירטואלי והאיצו את השימוש בטלרפואה (4) .
סיפור שעדיין לא הסתיים
מה אפשר ללמוד עד כה מהנתונים שעולים לגבי השימוש בטלרפואה בארה"ב בעידן הקורונה? לפי אתר Healthcare Dive עולים הנתונים הנוספים הבאים:• קרוב למחצית מהרופאים/ות משתמשים בטלרפואה בפעם הראשונה.
• כמעט 90% מהרופאים/ות טיפלו בתקופה זו בטלרפואה.
• קרוב ל-70% מהרופאים/ות מאמינים שצפויה למגמה זו השפעה על יחסי רופא/ה ומטופל/ת בטווח הארוך.
• קרוב ל-80% מהרופאים תומכים במעבר לטלרפואה.
• כחמישית מהרופאים/ות מצפים להשתמש יותר בטלרפואה מאשר בתקופה שלפני הקורונה.
ומה קורה בישראל?
כמו בארה"ב, מגמת הטלרפואה הולכת ומאיצה גם בישראל. בקופות החולים ניתן היום במקרים רבים לנהל שיחות וידאו צ'ט או שיחות טלפון עם רופא/ת המשפחה. שירות זה אמנם אינו חדש בקופות החולים בארץ, אך מאז התפרצות וירוס הקורונה נעשה בו שימוש נרחב יותר.
גם בעולם הרפואה הפרטית בארץ חל מהפך משמעותי. יותר ויותר רופאים/ות בעלי קליניקה פרטית הופכים את מרפאתם לקליניקה וירטואלית באמצעות אפליקציות ייעודיות לטלרפואה, כגון Vdoc.
לצד המגבלות שברפואה מרחוק, הרופאים/ות והמטופלים/ות נהנים מהיתרונות שהטלרפואה הכניסה לחיינו בתקופה מאתגרת זו. עם זאת, חשוב לזכור שאנחנו עדיין בעיצומה של מגפה עולמית וקיים חוסר ודאות לגבי סיומה של תקופה זו. וכמו מגפת הקורונה, כך גם מהפכת הטלרפואה – לצד התהליכים והשינויים הרבים, טרם ברור כיצד יראה עולם הבריאות בעידן שאחרי מגפת הקורונה.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות(1) Bain & Co, "US Doctors turn to Telehealth as COVID-19 limits In-person Care," 4/17/20, and Sermo, HCP Telehealth Sentiment Survey, April 2020. https://www.bain.com/insights/us-doctors-turn-to-telehealth-as-covid-19-limits-in-person-care-snap-chart./
(2) CDC. Last Updated June 10, 2020. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/telehealth.html.
(3) American Medical Association, 2020. AMA Digital Health Research: Physician’s motivation and requirements for adopting digital health—adoption and attitudinal shifts from 2016 to 2019. https://www.ama-assn.org/system/files/2020-02/ama-digital-health-study.pdf.
(4) Telemedicine and the COVID-19 Pandemic, Lessons for the Future. Telemedicine and e-Health. May 2020.571-3. https://doi.org/10.1089/tmj.2020.29040.rb/.