דלג לתוכן
ד"ר אירית אייזן ד"ר אירית אייזן

לא בטוחים למה התינוק חסר שקט? הנה כמה סיבות אפשריות

תינוקות בחודש הראשון לחיים הם ללא ספק חידה אחת גדולה. למרות שבכי מהווה חלק בלתי נפרד מהתהליך, לעיתים אנו לא בטוחים מה המקור לאי השקט בתינוק. אספנו עבורכם מספר גורמים שכיחים לאי שקט ובכי בתינוקות והדרכים שיוכלו לסייע

מאת: ד"ר אירית אייזן
תאריך פרסום: 04/11/2020
5 דקות קריאה

תינוק חדש הוא מסע בלתי ידוע הטומן בחובו אתגרים רבים, רובם קשורים בניסיון ללמוד את צרכיו של הרך הנולד. כידוע, תינוקות אינם יודעים לדבר ולכן הדרך המרכזית לתקשר את צרכיהם היא באמצעות בכי. למרות שבכי בתינוקות קטנים בחודש הראשון לחיים אינו מהווה לרוב סיבה לדאגה, אם מדובר באי שקט של ממש יתכן וישנו גורם משמעותי אליו חשוב לשים לב. אספנו, יחד עם ד"ר אירית אייזן, מנהלת היחידה לטיפול ביילוד, מחלקת פגים ותינוקות, בית חולים ספרא לילדים ע"ש אדמונד ולילי ספרא, תל השומר, כמה סיבות שיסבירו את אי השקט וכן גם את הפתרונות שיעזרו לתינוק להיות רגוע יותר. 

גבר מחזיק תינוק קטן שבוכה ומנסה להרגיע אותו
Lopolo | Shutterstock

 

איך ניתן להגדיר אי שקט בתינוקות קטנים?

"נתחיל מהבסיס: עיקר פעילותם של תינוקות בחודש הראשון לחיים היא אכילה ושינה. למעשה, הרך הנולד ישן לרוב 16-18 שעות ביממה ואוכל כ-8-10 פעמים ביום, כאשר כל האכלה נמשכת חצי שעה. בחישוב פשוט, שעות הערנות שאינן כרוכות בהאכלה הן כשעתיים בלבד לאורך כל היום. כמובן, שלא מדובר בחישוב מדויק ופעמים רבות חלוקת זמן זו אינה מתקיימת, אך חריגה משמעותית ממנה יכולה להוות עדות לאי שקט. 

כאמור, הסימן המרכזי לאי שקט בתינוקות קטנים הוא בכי שמתרחש לרוב דקות ארוכות בין ארוחות ומונע מהתינוק את מעגלי השינה הנדרשים בחודש הראשון לחיים. סימנים נוספים שיעלו חשד הם חוסר שינה, תנועתיות רבה והתפתלות. חשוב לציין כי לא מדובר בתופעה חד פעמית, אלא בהתקפים שגרתיים שחוזרים על עצמם באופן יומיומי, לעיתים אפילו מספר פעמים ביום" מסיבה ד"ר אייזן. 

"הגורמים לאי שקט רבים ומגוונים: החל ברעב, עבור בכאבי בטן הנובעים מחוסר התאמת המזון, וכלה בסיבות אחרות, משמעותיות יותר. ההבדלה בין סוגי הבכי ואבחנת הגורם המסוים עלולות להיות מורכבות ועל כן לעיתים נכון יותר לבחון כל אחת מהסיבות השכיחות לאי שקט כדי להבין האם היא מהווה את מקור הבעיה. החדשות הטובות הן כי לרוב לאחר היכרות עם התינוק, הורים רבים לומדים לזהות את סוגי הבכי השונים ולהבין מה המקור לחוסר השקט". 


מרעב ועד לקוליק: 5 גורמים לאי שקט בתינוקות שכדאי להכיר

רעב

"כאמור, תינוקות קטנים אוכלים בין 8-12 ארוחות ביום. בכי הנובע מרעב אופייני בשבועיים הראשונים לחיים. תינוקות בגילאים אלה אוכלים כמויות קטנות מאוד שעולות בהדרגה. אולם, גם אם היינו רגילים להאכיל את התינוק כל מספר שעות בכמות מסוימת, בחלוף הזמן ישנה "קפיצה" בגדילה הפיזית שבעקבותיה ייתכן והרך הנולד יזדקק להאכלה נוספת במהלך היממה או לכמות גדולה יותר של מזון. למרות זאת, חשוב שלא לייחס כל בכי לרעב כדי למנוע מצב של האכלת יתר".

עבור תינוקות יונקים, האם יש דרך לשלוט על כמות המזון שהתינוק צורך?

"במקרים של הנקה, אין דרך לדעת מה הכמות המדויקת אותה התינוק אוכל. לרוב, תינוקות יונקים יזדקקו ליותר ארוחות במהלך היום, אך למעשה הדרך היחידה לקבוע את כמות המזון הנדרשת היא באמצעות ניסוי וטעיה. ככלל, תינוק שאכל מספיק יהיה לרוב רגוע ואחרי ההאכלה ישן מספר שעות. אינדיקציות נוספות להזנה מספקת הן עלייה במשקל ויציאות תקינות". 
 

אי סבילות לרכיבים שונים במזון 

"אי סבילות לרכיבים שונים במזון, בעיקר חלבונים או סוכרים, שכיחה יותר בתינוקות שמוזנים באמצעות תחליפי מזון אך היא יכולה להופיע גם בתינוקות יונקים. לעיתים מוצרי חלב שצורכת האם עלולים לעורר תגובת אי סבילות בתינוק. המקור לבעיה נעוץ בחסר באנזימים מסוימים בגופו של התינוק שאמונים על פירוק הסוכרים והחלבונים. מעבר לאי שקט שעלול להופיע לאחר ההאכלה, יכולות להתפתח גם תופעות נוספות, כמו למשל שלשולים, עצירות, הקאות ולעיתים אפילו פריחה בעור. 
 

איך ניתן לטפל באי שקט הנובע מאי סבילות למזון? 

"במקרים אלה מעבר למזונות דלים בלקטוז, כמו קומפורט יסייעו בהקלה על אי הנוחות.  אם מדובר במצב חמור יותר, ניתן גם לספק אוכל מפורק לאבני היסוד, אך הדבר ניתן בהנחיית רופא הילדים בלבד. הרופא המטפל יכול לעיתים גם להמליץ לאם על הפסקת צריכה של מוצרי חלב". 
 

עייפות

"השינה חיונית במיוחד בחודש הראשון לחיים לשם קיום של תהליך גדילה תקין. מעגלי השינה של תינוקות קצרים יותר מאלה שלנו המבוגרים, והם אורכים לרוב כ-45 דקות. המעבר בין מעגל שינה אחד לאחר עלול להיות מאתגר עבור חלק מהתינוקות ולעיתים הם עלולים להתעורר. חשוב במצבים אלה לעזור לרך הנולד לחזור לישון ולא לבצע פעולות אחרות, כמו החלפת חיתוך או האכלה. במקרים בהם אנו מנסים להרגיע את התינוק בדרכים אחרות, הוא עלול שלא להשלים מספיק מעגלי שינה או לחלופין פרק הזמן בין מעגלי השינה עלול להיות ארוך מהתקין".
 

איך ניתן לזהות אי שקט הנובע מעייפות?

"אי שקט זה שכיח יותר בשלושת החודשים הראשונים לחיים. לרוב הרדמה בטכניקות שונות יסייעו לתינוק להירדם ויהפכו אותו לשלו יותר". 
 

קוליק

"קוליק, המכונה לעיתים באופן שגוי גם גזים בתינוקות, הוא מצב בו התינוק סובל מכאבי בטן שמקורם בהתכווצות של המעי ולעיתים הצטברות של גזים בו. קוליק נפוץ  מגיל שבועיים שלושה ועד לגיל שלושה חודשים. למרות שקשה להבין אם המקור לאי השקט אכן נעוץ בקוליק ישנם מספר סימנים שיסייעו להבדיל: ראשית, קוליק שכיח יותר בתינוקות קטנים. שנית, התקפי חוסר השקט אופייניים יותר בערבים והבכי עלול להיות ארוך ואף להמשך מספר שעות. לעיתים ניתן אף לשמוע את פעילות המעי (ולכן רבים מתייחסים לתופעה כגזים בתינוקות) והתינוק יתפתל באי נוחות. 
 

איך ניתן להקל על התינוק?

"בשלב הראשון, ייעשה ניסיון לטפל בבעיה בדרכים התנהגותיות, כמו עיסוי של הבטן, ערסול, החזקה בתנוחת "נמר על עץ" ועוד. במקרים חמורים יותר יינתנו גם תכשירים שנועדו כדי להקל על כאבי הבטן בהנחיית הרופא המטפל. החדשות הטובות הן כי בקרב רוב הילדים הקוליק צפוי לחלוף עד לגיל 3-4 חודשים". 
 

רפלוקס

"רפלוקס בתינוקות הוא מצב שכיח מאוד בו מתרחשת עלייה של תוכן הקיבה אל הוושט. הגורם לו נעוץ לרוב בחוסר בשלות של השסתום המפריד בין הקיבה לוושט ומכונה גם ספינקטר. תוכן הקיבה הוא חומצי ועל כן עלול לגרום לצריבה בוושט התחתונה (רפלוקס סמוי) או לפליטה, אם הוא מגיע עד ללוע . יש לציין כי פליטת תינוקות היא תופעה נורמלית לחלוטין, אך אם היא מתרחשת פעמים רבות במהלך היממה וגורמת לקושי בעלייה במשקל התינוק, או שמובילה לשינוי בגוף התינוק (הכחלה, האדמה ועוד), ייתכן שמדובר ברפלוקס הדורש טיפול. 

בתינוקות הסובלים מרפלוקס שכיחים התקפי אי שקט בעיקר במהלך ההאכלה. במקרים אלה התינוק אינו מסוגל להמשיך בפעולה האכילה עקב כאבים בוושט התחתונה. לעיתים התינוק יקשית את גבו כדי לנסות ולהקל על הכאב. 
 

איך מאבחנים ומטפלים?

אבחון רפלוקס מתבצע על-ידי רופא הילדים, באמצעות בדיקה קלינית או תיאור סימנים אופייניים על ידי ההורים. במקרים נדירים תתבצע בדיקת הדמיה. בדומה לקוליק, גם במקרים של רפלוקס הטיפול יהיה לרוב התנהגותי ויכלול החזקה כחצי שעה לאחר האוכל והקפדה על הוצאת אוויר, השכבה מוגבהת בעריסה (יצירת זווית של 30-40 מעלות, כך שהראש יהיה גבוה יותר מהרגליים) ועוד. אם שינויים אלה אינם תורמים להקלה באי השקט, ניתן לתת לתינוק אוכל מיוחד. במקרים בהם ישנו חשד לפגיעה בוושט התחתונה כתוצאה מהתוכן החומצי, יינתן טיפול תרופתי. יש לציין כי לרוב רפלוקס יחלוף בחודשים הראשונים לחיים ובמקרים קיצוניים לקראת התייצבות הישיבה" מבהירה ד"ר אייזן. 
 

במקרים בהם התינוק סובל מאי שקט שאינו פוחת או נרגע, למי כדאי לפנות? 

"ברוב המצבים שתוארו לעיל מדובר בהתקפים ולא בבכי שנמשך לאורך כל היום. לכן,  אם ניתן להרגיע ילד לפחות לכמה דקות בשיטות שונות עם מוצץ, נענוע, אוכל, ערסול טיול בעגלה ועוד, ככל הנראה המקור לאי השקט נעוץ באחד מהגורמים שתוארו לעיל ולא בסיבה משמעותית יותר. עם זאת,  אם אי השקט מלווה בשינוי התנהגותי, שינוי בצבע או מראה העור, נקודות רגישות באזורים שונים בגוף, חשוב לפנות לייעוץ רפואי. במקרים של אי שקט שאינו פוסק חיונית בדיקה של רופא כדי לשלול מצבים חמורים יותר". 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר אירית אייזן, מנהלת היחידה לטיפול ביילוד, מחלקת פגים ותינוקות, בית חולים ספרא לילדים ע"ש אדמונד ולילי ספרא, ביה"ח תל השומר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 15 חוות דעת )
"ד"ר גנלין הייתה יוצאת מן הכלל במקצועיות וביחס האישי. כבר מהרגע הראשון התרשמנו עמוקות מהידע הרב שלה, מהגישה הסבלנית והנעימה, ומהיכולת להקשיב ולהסביר בצורה ברורה ומפורטת. היא שידרה אמינות ויושרה מקצועית ברמה הגבוהה ביותר, ונתנה תחושת ביטחון לכל אורך התהליך. ניכר שהיא פועלת מתוך מחויבות אמיתית לבריאות המטופלים ורצון אמיתי לעזור. בזכותה הרגשנו בידיים טובות, ואנו מעריכים מאוד את ההשקעה והמסירות שלה. ללא ספק, אנו ממליצים בחום על ד"ר גנלין ומודים לה מקרב לב על הטיפול המקצועי והאנושי."
ד"ר אלכסנדר לוונטל
ד"ר אלכסנדר לוונטל ילדים
קרדיולוג ילדים
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 53 חוות דעת )
"פרופסור דניאל לנדאו מאוד נעים ומקצועי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו