דלג לתוכן

מטיפול תרופתי ועד לגלי רדיו: איך ניתן לטפל בכאב עצבי?

כאב עצבי הוא מצב כרוני שמתפתח בשל פגיעה בעצב מקומי. כאבים אלה גורמים לפגיעה משמעותית באיכות החיים, לשיבוש השינה ולעיתים אף להגבלה בתנועה ובניידות. מהן המגבלות של הטיפול התרופתי ולמי מיועד הטיפול בגלי הרדיו? התשובות בכתבה הבאה

מאת: ד"ר יפעת סנדלר
תאריך פרסום: 22/11/2020
3 דקות קריאה


למרות שבעבר כאבים כרוניים נחשבו כתסמין הנלווה למצבים בריאותיים שונים, כיום מדובר במחלה בפני עצמה לה מגוון טיפולים. אחת מהצורות השכיחות של כאבים כרוניים הם כאבים ממקור עצבי.

גבר סובל מכאב ממקור עצבי באזור הגב התחתון
Stock-Asso |  Shutterstock

מהם הגורמים להתפתחות של כאב עצבי?

כאב עצבי מתפתח בשל נזק, זמני או קבוע, לעצב מסוים. הלכה למעשה, פעילותו הלקויה של העצב כתוצאה מהפגיעה היא זו שיוצרת את תחושת הכאב שעלולה להתבטא במגוון דרכים, בהן תחושת עקצוץ, נימול, תחושת קור, דקירות ועוד. כאב עצבי מוגדר ככרוני אם נמשך מעל לשלושה חודשים. ישנן מספר סיבות שיובילו לפגיעה בעצב ולהתפתחות של הכאב הכרוני:

כאב רדיקולרי

הכאב העצבי השכיח ביותר הוא כאב  רדיקולרי. מדובר בכאב הנובע מפגיעה בשורש העצב אשר יוצא מחוט השדרה. כאב זה מוקרן לרוב לגפיים העליונות או התחתונות, כתלות במיקומו לאורך חוט השדרה. כאב רדיקולרי עלול להתפתח בשל מגוון גורמים, בהם פריצת דיסק, היצרות תעלת עמוד השדרה, אוסטאופיטים – בליטות עצם המתפתחות סביב החוליות ועוד. מיקום הכאב מאובחן באמצעות שימוש במפות דרמטומים ותיאור התסמינים על ידי המטופל.


לכידת עצב

לעיתים העצב נלכד במסלולו על-ידי רקמה דלקתית, לרוב רקמת צלקת כמו זו שמתפתחת לאחר ניתוח, למשל ניתוח לתיקון בקע מפשעתי. לכידת העצב עלולה להתפתח גם בשל פגיעה בשרירים או גידים אזוריים. אחד המצבים השכיחים ביותר הוא לכידת העצב באזור הכתף הנובעת בשל קרעים או פגיעות בשריר הכתף. במקרים אלה, הרקמה הפגועה מפעילה לחץ על העצב שעובר דרכה. מצב נפוץ נוסף הוא לחץ הנגרם בשל דחיסה של העצב הסכיאטי עקב פגיעה בשריר הפיריפורמיס. 


כיצד מאבחנים כאב עצבי?

האבחון מתבצע במרפאת כאב ומסתמך כאמור על תיאור התסמינים על ידי המטופל, בחינה של אזורי הכאב וכן גם בדיקה פיזיקלית. אז ניתן יהיה לקבוע אם מדובר בכאב עצבי או בכאב הנובע מסיבות אחרות, מכאניות, כאב שמקורו בשרירי השלד או כאב הנובע מפגיעה ברקמות החיבור. 

לרוב תופעות, כמו כאב שמחמיר במנוחה, מגיע בהבזקים או מתאפיין בתחושת נימול, יעידו על כאב ממקור עצבי. לעיתים הרופא המטפל יפנה את המטופל לביצוע של בדיקות נוספות, כמו בדיקות הדמיה כדי לקבל מידע מדויק יותר בנוגע לכאב. 

בנוסף, ניתן לבצע גם בדיקת EMG המשמשת לבחינת ההולכה העצבית ומספקת אינדיקציה אובייקטיבית בנוגע לבעיה עצבית שיכולה להתאים לאנמנזה שבוצעה. 


מהם הטיפולים האפשריים? 

הטיפול בכאב עצבי יכול להיות תרופתי או פולשני. הטיפול התרופתי יכלול לרוב מתן של תרופות נוגדות כאב וכן גם תרופות שנועדו לטיפול בכאב עצבי. אם בנוסף לכאב קיימת גם הפרעת שינה, ניתן לתת תרופות המיועדות לטיפול בכאב עצבי ומסייעות גם בהירדמות. 

הטיפול התרופתי אמנם עשוי להועיל במיתון הכאב, אך הוא נדרש באופן כרוני ועל כן רבים מהמטופלים נרתעים ממנו בשל חשש מההשלכות האפשריות. בנוסף, ההתמדה בטיפול תלויה במידה רבה במטופל ועל כן הוא עלול שלא להועיל. זאת ועוד, רבות מהתרופות משפיעות כאמור על מערכת העצבים, ולכן יכולות לגרום לתופעות לוואי משמעותיות, כמו סחרחורות, הפרעות בשיווי המשקל ועוד. 

טיפולים פולשניים

הזרקות לאזור הכאב

אחת מדרכי הטיפול הפולשניות בכאב כרוני היא ביצוע של הזרקות לאזור העצב הפגוע. הזריקות מכילות חומרי הרדמה או סטרואידים וגורמות לחסימת ההולכה העצבית באזור. בהשוואה לתרופות, הטיפול בזריקות אמנם משפיע לזמן ממושך יותר, אך פעמים רבות נדרשת חזרה על פעולה לאחר מספר שבועות או חודשים. בנוסף, בדומה לכל פעולה פולשנית, טיפול זה אינו חף מסיכונים כמו דימום או זיהום. מעבר לכך, עבור מטופלים שסובלים מסוכרת או יתר לחץ דם הטיפול בסטרואידים עלול לגרום לעלייה במדדים בסמוך למועד ההזרקה. דבר זה מצריך מעקב צמוד מצד המטופל והתאמה של הטיפול התרופתי במידת הצורך. 


מהו טיפול בגלי רדיו?

טיפול בגלי רדיו מיועד למטופלים שחוו הצלחה בטיפול בזריקות לשם חסימת העצב. כאשר גלי הרדיו מוקרנים באופן ישיר לאזור הפגוע הם גורמים לחימום של העצב ולשינוי המבנה האנטומי שלו. כתוצאה מכך משתנה גם הפעילות החשמלית של העצב ומנגנון ההולכה העצבית. המטרה היא כי המידע אותו מעביר העצב אל המוח יועבר במנגנון שונה, וכך באופן עקיף תושג הקלה בכאב. 


כיצד מתבצע הטיפול?

בשלב הראשון, תתבצע בדיקת הדמיה באמצעות אולטרסאונד או שיקוף כדי לוודא שהפעולה מתבצעת באזור הנכון ולהימנע מפגיעה במבנים סמוכים. לאחר מכן מועברת דרך המחט אלקטרודה המחוברת למכשיר גלי הרדיו כדי לבצע בדיקה סנסורית (תחושתית) ומוטורית. אם בעת הפעלת הגירוי מתקבלת התגובה הרצויה של העצב בו אנו אמורים לטפל ניתן להמשיך בפעולה ולחמם את העצב. ישנם שני סוגים עיקריים של טיפול בגלי רדיו הנבדלים אלה מאלה בסוג העצב הפגוע: אם מדובר בעצב תחושתי או מוטורי. 


מה צפויה להיות התחושה במהלך הטיפול ואחריו?

לרוב המטופל אינו מרגיש דבר במהלך הטיפול, אך לעיתים בשניות הראשונות חימום העצב יכול להוביל להחמרה בכאב הקיים או להופעה של כאב באזור הטיפול. משך הטיפול משתנה בין מטופל למטופל ונע בין דקה וחצי לשש דקות. בסיום הטיפול יוזרקו גם סטרואידים והרדמה מקומית. 

יש לציין כי בשל כך שגלי הרדיו גורמים לשינוי אנטומי במבנה העצב, הקלה בכאב אינה מורגשת באופן מידי ולרוב תתרחש לאחר כשבועיים. זמן השפעת הטיפול ארוך יותר בהשוואה לטיפול בזריקות ולרוב ימשך 6-8 חודשים. עם זאת, בשל העובדה שמדובר בכאב כרוני הוא אינו צפוי להיעלם לחלוטין ועל כן יש להימצא במעקב מתמיד במרפאת הכאב ובמידת הצורך לחזור שוב על הפעולה. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר יפעת סנדלר, מנהלת יחידת שיקום כאב במרכז רפואי לשיקום לוינשטיין, מומחית בהרדמה ושיכוך כאב. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר קארין אריש
ד"ר קארין אריש רפואת כאב
מומחית להרדמה ורפואה לשיכוך כאב
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
ד"ר איילת מדברי
ד"ר איילת מדברי רפואת כאב
5.0
( 31 חוות דעת )
"מגיעה במיוחד לד״ר איילת מדברי אפילו שאני לא מהאזור אני לא מוותרת עליה היא מקסימה . היא רופאה רגישה אכפתית עדינה ומעל הכל מקצועית מאוד מאוד ולכן אני מגיעה אליה במיוחד כי אני סומכת עליה מאוד ."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ראומטולוגיה

בניהול ד"ר זיו פז
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו