דלג לתוכן

לא יכולים בלי קפה? מחקר ישראלי חדש חושף יתרון מפתיע בקפאין

חובבי הקפה ברחבי העולם בוודאי לא חושבים על הסגולות הבריאותיות שבו רגע לפני שהם מוזגים לעצמם את הכוס הראשונה של בוקר. אולם, מחקר חדש שבוצע באוניברסיטה העברית חושף ייתרון מפתיע בקפאין וטוען כי הוא עשוי לתרום לאלה המתמודדים עם OCD בעיכוב ואף בבלימה של התנהגות כפייתית. הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 29/11/2020
3 דקות קריאה

כשאנו חושבים על קפה הדבר הראשון שוודאי עולה לנו בראש הוא יכולותיו לספק בוסט של אנרגיה ולשפר את הערנות שלנו. אולם למשקה הפופולארי היסטוריה ארוכה של מחקר בכל הנוגע ליתרונות והחסרונות הבריאותיים שטמונים בו. מחקרים שונים בחנו  את היתרונות של שתיית קפה במצבים כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, מחלות מעי דלקתיות ומחלות כבד. ישנן אמנם עדויות התומכות בחלק מהטענות הללו, אך לא בכולן (1)  .

גם הקשר בין קפה לסוגים שונים של סרטן היווה מושא למחקר רב: כך למשל, ב-1991 קפה נכלל ברשימת הקרצינוגנים (גורמים מסרטנים) של ארגון הבריאות העולמי.  ב-2016, הוא הוסר מהרשימה בשל סדרה של מחקרים שמצאו כי המשקה הנפוץ אינו קשור בסיכון מוגבר לסרטן, והוא אף עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות של מחלות ממאירות שונות בקרב אלה ששותים קפה בקביעות (2).


אישה צעירה מתלהבת מכוס הקפה שבידה
Roman Samborskyi | Shutterstock

האמת על כוס קפה

קפה הוא תערובת המכילה מעל לאלף כימיקלים ומשתנה בהתאם לסוג פולי הקפה מהם מורכב המשקה, אופן קליית הפולים, מידת הטחינה שלהם ועוד. התגובה הפיזיולוגית לקפה מגוונת גם היא ויכולה להשתנות באופן ניכר מאדם לאדם: בעוד שמינונים נמוכים עד בינוניים של קפאין עשויים להיות חיוביים, לשפר את הערנות, רמות האנרגיה ויכולת הריכוז, מינונים גבוהים יותר עלולים לגרום להשפעות שליליות, כמו חרדה, תחושת חוסר מנוחה, הפרעות שינה ועלייה בקצב הלב. בכל זאת, המחקר המצטבר על קפה מראה כי הוא בעל תועלת בריאותית (2) . 

מחקר חדש (3) שבוצע באוניברסיטה העברית מצא ייתרון מפתיע נוסף בשתיית קפה עבור אלה המתמודדים עם הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), או בשמה העברי – הפרעה טורדנית כפייתית.

OCD מתאפיינת במחשבות לא רצוניות, חוזרות ונשנות ובהתנהגויות המתבצעות באופן חוזר ובלתי נשלט. ההרגלים הכפייתיים כמו שטיפת ידיים פעמים רבות, בדיקה חוזרת של דברים או ניקיון קיצוני, עלולים להשפיע באופן משמעותי על שגרת היומיום של אלה הסובלים מההפרעה ועל האינטראקציה החברתית (4) .

המחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי  Journal of Anxiety Disorders ונערך על ידי ד"ר אייל קלנטרוף והדוקטורנטיות הדר נפתלוביץ ונועה טאובר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים,  מצא כי שתיית קפה מסייעת לאלה הסובלים מההפרעה להתגבר על הנטייה לשטיפת ידיים באובססיביות, באמצעות העלאת רמות העוררות במוח. 

החוקרים בחנו את השפעת הקפה על 47 נבדקים שאובחנו כבעלי הרגלי ניקוי טורדניים וכפייתיים ברורים הנובעים מפחדים הקשורים בזיהומים. הם חולקו לשתי קבוצות: קבוצת הנבדקים הראשונה שתתה בניסוי כוס קפה המכילה כ-200 מ"ג של קפאין, בעוד שהשנייה שתתה כוס קפה נטול קפאין. כדי להבטיח השפעה מרבית של כוס הקפה שנצרכה במחקר, התבקשו הנבדקים להימנע מצריכת קפאין במשך שמונה שעות לפני ביצוע הניסוי. יש לציין כי במהלך המחקר הנבדקים לא ידעו אם כוס הקפה מכילה קפאין. לאחר צריכת הקפה, הנבדקים התבקשו לגעת בחיתול תינוק שנאמר על-ידי החוקרים שהיה מלוכלך, במשך 60 שניות. מדובר בגירוי שעלול להיתפס כמזוהם מאוד עבורם, אך הובהר להם כי יוכלו לשטוף את ידיהם מאוחר יותר. 

הנבדקים נדרשו להמתין במשך כחצי שעה, עד לתחילת השפעת הקפאין. לאחר מכן, הוכנסו לחדר עם כיור ונדרשו להמתין ככל הניתן עד שירחצו ידיים. במהלך הניסוי נשאלו לגבי רמת המצוקה שלהם ורמת הדחף לשטיפת ידיים (שני הנתונים נמדדו בטווח של 1-10). כמו כן, הנבדקים נשאלו כמה זמן הם מרגישים שהם יכולים להמתין מבלי לשטוף את ידיהם. בהתבסס על תשובותיו האישיות של כל משתתף, הנבדקים קיבלו הוראה להמתין לאורך זמן שלא עולה על 10 דקות עד אשר יותר להם לשטוף את הידיים.

זמן דיכוי התגובה לאחר שתיית קפה היה כפול 

תוצאות המחקר מפתיעות: נמצא כי המשתתפים שצרכו קפה המכיל קפאין הראו יכולת דיכוי תגובה ממושכת יותר, הפגינו מצוקה פחותה באופן משמעותי וחוו דחף נמוך יותר לשטוף את ידיהם. זאת ועוד, הנבדקים בקבוצה זו הצליחו להמתין זמן רב יותר עד לשטיפת הידיים, כפול בהשוואה לזה של קבוצת הנבדקים שצרכה קפה נטול קפאין. 

ממצאי המחקר מראים כי לא לחינם קפה מוצב כמעורר הרשמי: תחושת העוררות שמושגת באמצעות צריכת הקפאין, מסייעת ללוקים ב-OCD לעצור את המחשבות הלא רצויות וההתנהגויות האובססיביות. 

על-פי החוקרים, המחקר הנוכחי הוא הניסוי הראשון שהוכיח באופן ישיר כי שינויים ברמות העוררות משפיעים על היכולת להתנגד לדחפים. עוררות מוגברת לא שיפרה רק את היכולת להתנגד לפעולה הכפייתית, אלא היא סייעה גם במיתון הדחף לפעולה, כמו גם להפחתת תחושת המצוקה. "הוכח כי העוררות הפחיתה לא רק התנהגויות לא רצויות אלא גם מחשבות לא רצויות" כך צוין במאמר המדעי. 

צוות החוקרים הבהיר כי מדובר לא מדובר בטיפול ארוך טווח ל-OCD : "קפאין מעלה את רמות העוררות רק באופן נקודתי ורגעי ועל כן לא יכול להוות טיפול בהפרעה טורדנית כפייתית. אולם, מחקר זה עשוי לתרום לרופאים בהבנה מקיפה יותר של התסמינים הכפייתיים, לגלות יעדי טיפול חדשים ולספק תוצאות טיפול טובות יותר בעתיד נגד OCD". 

מקורות 

(1) Nieber, Karen. "The impact of coffee on health." Planta medica 83.16 (2017): 1256-1263.‏DOI https://doi.org/10.1055/s-0043-115007

(2) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/
(3) Hadar Naftalovich, Noa Tauber, Eyal Kalanthroff But first, coffee: The roles of arousal and inhibition in the resistance of compulsive cleansing in individuals with high contamination fears, Journal of Anxiety Disorders, Volume 76, 2020,102316, ISSN 0887-6185,
https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2020.102316
(4) psychiatry.org/patients-families/ocd/what-is-obsessive-compulsive-disorder


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אולגה קובלצ׳וק
ד"ר אולגה קובלצ׳וק פסיכיאטריה
פסיכיאטרית של הילד והמתבגר
ד"ר מרים ברן
ד"ר מרים ברן פסיכיאטריה
רופאה בכירה פסיכיאטרית מבוגרים
ד"ר מאשה קרני
ד"ר מאשה קרני פסיכיאטריה
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר מאשה קרני מתייחסת למטופל בצורה רגישה, עם אמבפטיות, תמיד מחפשת דרכים לעזור, מקצועית ומקשיבה. תודה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו