דלג לתוכן

מה שחשוב לדעת על החיסון של אסטרה זנקה והחיסון הרוסי

למרות שמודרנה ופייזר הן אלה שישימו ככל הנראה סוף למגפה, החיסונים של חברת אסטרה זנקה וזה הרוסי מבוססים על השיטה המסורתית שהוכחה בעבר כיעילה ובטוחה. באיזה שלב נמצאים שני חיסונים אלה, כמה מנות צפויות להגיע לישראל והאם ניתן לסמוך על תוצאות הניסוי של החיסון הרוסי? כתבה שניה בסדרה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/12/2020
3 דקות קריאה


החיסונים של מודרנה ושל פייזר הם שיחת היום של השבועות האחרונים וכפי הנראה הצעד הראשון בדרך לסוף מגפת הקורונה יינקט על ידי חברות אלה. 

אולם, חיסונים מובילים אלה מוגדרים בידי רבים כמעין סטארט אפ מאחר והם פותחו בשיטה חדשנית שלא שימשה עוד לייצור חיסונים בעבר. החיסונים של חברת אסטרה זנקה הבריטית-שוודית וכן גם החיסון הרוסי עליו שורר ערפל כבד, מבוססים על השיטה המסורתית לייצור. מה עדיף – חיסון חדשני שעוד לא נוסה על ההמונים או השיטה הישנה והטובה להתגוננות מפני פתוגניים? כתבה שניה בסדרה. 

מזרק על רקע של שלט חברת אסטרה זניקה , ממחיש את מרוץ החיסון לקורונה

החיסון של חברת אסטרה-זנקה (AstraZeneca) ואוניברסיטת אוקספורד

על מה מבוסס החיסון?
חיסון זה, הידוע בשם AZD1222, הוא חיסון מסוג וקטור ויראלי.  סוג זה של חיסונים מכיל גרסה מוחלשת של נגיף חי השונה מזה שגורם להתפתחות מחלת ה-COVID-19 (וירוס בשם Adenovirus), אך בתוכו מוחדר חומר גנטי מנגיף ה- SARS-CoV-2.ברגע שהווקטור הנגיפי נמצא בתוך התאים, החומר הגנטי המצוי בו מורה לתאי הגוף לייצר את חלבון "הספייק" המצוי במעטפת הנגיף החדש. 

עותקי החלבון שיוצרו על ידי התאים מובילים לתגובה חיסונית ולהתגוננות כלפי החלבון הזר. למעשה, החלבון מוביל לייצור תאים על-ידי מערכת החיסון שיסייעו בלחימה בנגיף הקורונה, במידה ויחדור לגופינו בעתיד (1). 
 

באיזה שלב נמצא החיסון?
נכון להיום, הניסוי הקליני לאישור החיסון נמצא בפאזה 3 (2). אולם, עקב טעות החברה תבצע ניסוי גלובלי נוסף לבחינת יעילות ובטיחות החיסון.   

מהם היתרונות? 
היתרונות המרכזיים בחיסון של החברה הבריטית נעוצים בעיקר בכל הקשור לעלויות נמוכות יותר של ייצור ואחסון: חיסון זה ניתן לייצור מהיר יותר ועלותו נמוכה יותר בהשוואה לחיסוני מודרנה ופייזר (4) . בנוסף, ניתן לאחסון בטמפרטורת מקרר למשך שישה חודשים לפחות. (5)

כיצד יינתן?
החיסון יינתן בשתי זריקות תוך שריריות בהפרש של ארבעה שבועות זו מזו (6).

מהי יעילות החיסון?
משטר מינון אחד הראה יעילות של 90%, כאשר בשלב הראשון ניתנת חצי מנה, ואחריו מנה מלאה בהפרש של חודש לפחות. משטר מינון אחר הראה יעילות של 62% כאשר ניתנו שתי מנות מלאות בהפרש של חודש לפחות. הניתוח המשולב משני משטרי המינון (מעל 11,000 משתתפים) הביא ליעילות ממוצעת של 70% (7).  לאור השוני ביעילות בין שני משטרי המינון, חברת AstraZeneca צפויה לבצע ניסוי קליני נוסף שמטרתו לוודא את יעילות המינון הנמוך יותר (8). 

לכמה זמן החיסון יעיל?
בדומה לשאר החיסונים, עדיין לא ידוע למשך כמה זמן החיסון יספק הגנה מהדבקה בנגיף (9). הגנה מפני COVID-19 מתרחשת כ-14 ימים לאחר קבלת שתי מנות של החיסון . 

כמה חיסונים נרכשו?
החיסון של אסטרה זנקה צפוי לשרת 33% מהחיסונים למחלה ברחבי העולם. 22 ארה״ב רכשה 300 מיליון מנות מהחיסון. עפ״י הדיווחים ישראל צפויה לרכוש כ-10 מיליון מנות של החיסון שיספיקו ל-5 מיליון איש (10).  

החיסון הרוסי

על מה מבוסס החיסון?
בדומה לחיסון של אסטרה זנקה, גם חיסון ה- Sputnik V שפותח במרכז המחקר הלאומי לאפידמיולוגיה ומיקרוביולוגיה במוסקבה הוא מסוג וקטור ויראלי. החיסון ניתן בשתי מנות כאשר המנה הראשונה מורכבת מאדנו וירוס אחד הנושא את חלבון הספייק של הנגיף SARS-CoV-2 והמנה השנייה אמורה להגביר את התגובה החיסונית באמצעות שימוש בווקטור ויראלי אחר- נגיף אדנו שונה הנושא את אותו חלבון. 

באיזה שלב נמצא החיסון הרוסי?
נכון לעכשיו, הניסוי הקליני נמצא בפאזה 3 ומשתתפים בו יותר מ -40,000 נבדקים ברוסיה ובבלארוס. בנוסף, מתוכנן ניסוי נוסף במדינות אחרות, כמו איחוד האמירויות, הודו, ונצואלה, מצרים וברזיל.

כיצד יינתן?
החיסון יינתן בשתי זריקות תוך שריריות בהפרש של שלושה שבועות זו מזו. 

מהי יעילות החיסון?
תוצאות מוקדמות מניסויים שבוצעו ברוסיה מצביעות על כך שהחיסון יעיל -91.4% מהמקרים. במהלך הניסוי בו נבחנו 18,000 מתנדבים שקיבבלו את חיסון ה- Sputnik V או חיסון פלצבו, רק 39 חלו בקורונה. אולם, מבקרי הניסוי טוענים כי בניגוד לחברות אחרות אשר פרסמו את פרוטוקולי הניסוי שלהן לציבורי, מפתחי החיסון Sputnik V לא עשו זאת ועל כן יעילות החיסון ובטיחותו מוטלות בספק (11). 

מקורות 

(1)  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/how-they-work.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fvaccines%2Fabout-vaccines%2Fhow-they-work.html

(2)  https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04516746?term=AstraZeneca&cond=Covid19&draw=2&rank=4
(3)  https://www.nytimes.com/2020/11/23/business/astrazeneca-oxford-coronavirus-vaccine.html
(4)  https://www.nature.com/articles/d41586-020-03326-w
(5)  https://www.cbc.ca/news/health/covid-19-vaccine-trial-astra-zeneca-1.5817410
(6)  https://www.newscientist.com/article/2260588-oxford-astrazeneca-covid-19-vaccine-may-be-up-to-90-per-cent-effective/
(7)  https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2020/azd1222hlr.html
(8)  Balakrishnan VS. The arrival of Sputnik V. Lancet Infect Dis. 2020;20(10):1128. doi:10.1016/S1473-3099(20)30709-X
(9)  /articles/4153/
(10)  https://www.sciencemag.org/news/2020/11/more-data-its-covid-19-vaccine-russia-institute-offers-new-evidence-success
(11)  https://www.sciencemag.org/news/2020/11/russia-s-claim-successful-covid-19-vaccine-doesn-t-pass-smell-test-critics-say

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו