דלג לתוכן

הצערת הפנים ושיפור מרקם העור: אלה הטיפולים האסתטיים שכדאי להכיר

הזדקנות העור והפנים היא תופעה בלתי נמנעת וככל הנראה כל אחד מאיתנו ייפגש בה בשלב מסוים בחיים. טיפולים אסתטיים מספקים מענה יעיל בשלבי ההתבגרות הראשוניים והם מסייעים בשיפור מרקם העור והצערת מראה הפנים: באילו חלקים בפנים ניתן לטפל באמצעות הזרקות חומצה היאלורונית, איזה סוג של פילינג מומלץ יותר ולמה משמשים טיפולי הלייזר? התשובות בכתבה

מאת: ד"ר רוברט כהן
תאריך פרסום: 06/12/2020
4 דקות קריאה


רפואה אסתטית היא תחום ברפואה העוסק בטשטוש של פגמים אסתטיים המתפתחים כתוצאה מההתבגרות הפיזית כמו גם בעיצוב של איברים בפנים, ללא כל צורך בסכין המנתחים. הטיפולים האסתטיים השונים, שהפכו נפוצים ומבוקשים בעשור האחרון, אינם מחליפים את הניתוחים הפלסטיים ולמעשה מהווים מעין אסטרטגיה משלימה להם. 

אישה בגילאי ה-30 עוברת הזרקות אסתטיות להצערת המראה הפנים
shutterstock | hedgehog94


שלבי ההזדקנות בפנים 

אחד מהאיברים המרכזיים שבהם ניכרת ההזדקנות הפיזית הוא הפנים, והיא מתחילה כבר בעשור השלישי של החיים ובאה לידי ביטוי בתופעות הבאות: 

גילאי 25-35
בעשור השלישי לחיים, לרוב ניתן להבחין בקמטוטים עדינים באזור שבין הגבות ולעיתים גם סביב העיניים. קמטוטים אלה נוצרים בשל הפעלת שרירי הפנים והם מכונים קמטים דינאמיים. 

גילאי 35-45
בגילאים אלה שכיחות שקיות קטנות מתחת לעפעפיים התחתונים, קמטוטים סביב השפתיים, בין הגבות וכן הדגשה גדולה יותר של קמטים בכל אזורי הפנים. בנוסף, מתרחשת צניחה של קו הלסת ולעיתים העור באזור הצוואר הופך רפוי. 

גילאי 45-55
בעשור החמישי לחיים, סימני הגיל הופכים לבולטים יותר: מתרחשת צניחה של הקרקפת והגבות אשר גורמת להתפתחות של קמטים אורכיים באזור המצח,  קמטי ההבעה הופכים בולטים יותר, השפתיים מאבדות מנפחן ומופיעים קמטוטים באזור השפה העליונה. בנוסף, בגילאים אלה מתרחשת צניחה של עור הצוואר ולעיתים הופעה של סנטר כפול וצניחה של שומן באזור קו הלסת (תופעה המכונה גם "בולדוג").

גילאי 55-65
בעשור השישי לחיים, מתרחשת צניחה משמעותית של הפנים הנובעת משינויים בשכבת השומן התת עורי. 

אילו שיטות בתחום הרפואה האסתטית יסייעו בלחימה בנזקי הגיל?

קיימות ארבע שיטות מרכזיות בתחום הרפואה האסתטית שנועדו לשיפור מראה הפנים ומרקם העור: 

1. הזרקות אסתטיות

ישנם שני סוגים מרכזיים של חומרים אותם ניתן להזריק כדי להצעיר את מראה הפנים: חומרי הרגעה, כמו בוטוליניום טוקסין (בוטוקס), אשר גורמים לשיתוק זמני של סיבי העצב האזוריים וכך מובילים להרפיית השרירים וטשטוש הקמטים; חומרי מילוי, כמו חומצה היאלורונית או חומרים מבוססי סידן, מסייעים בהשבת הנפחים שאבדו עקב ספיגת השומן התת עורי ובטשטוש של קמטים סטטיים. בנוסף, חומרי המילוי מסייעים גם בעיצוב של איברים שונים באזור הפנים, כמו למשל השפתיים, האף, עצמות הלחיים וקו הלסת. אופן הטיפול נקבע בהתאם לחלק בפנים בו ניכרים נזקי הגיל ובהתאם למידת חומרתם. 

השליש העליון של הפנים (אזור המצח)
עם ההתבגרות נוצרת צניחה של הגבות ומתפתחים קמטים אופקיים כתוצאה מתנועת השרירים באזור. הטיפול היעיל באזור זה הוא באמצעות הזרקות בוטוקס המשפיע על ההולכה העצבית אל השרירים, מרפה אותם וכך גורם להחלקה של העור וטשטוש הקמטים. אם הזרקות הבוטוקס לא סייעו בקבלת תוצאה מקסימלית, ניתן יהיה לשלבן עם הזרקות של חומרי מילוי, כאשר החומר המומלץ הוא חומצה היאלורונית. 

השליש האמצעי של הפנים (העיניים ועצמות הלחיים)
הגיל עלול להשפיע על אזור העיניים באופן ניכר. עם ההתבגרות נוצרים עודפי עור באזור העפעף העליון והעפעף התחתון מתמלא בשומן – דבר אשר גורם להיווצרות של נפיחויות, או בשמן המוכר יותר שקיות, מתחת לעיניים. לעיתים מתפתחת תופעה הפוכה: העור באזור העפעף התחתון הופך דק ובשילוב עם ספיגת שומן באזור נוצרים שקעים מתחת לעיניים המלווים בכהויות. בצדי העיניים נפוצים קמטוטים קטנים הנובעים מהבעות הפנים. 

הטיפול באזור זה יתבצע תוך שילוב של הזרקות בוטוקס וחומצה היאלורונית. הזרקות הבוטוקס נועדו לטיפול בקמטוטים בצדי העיניים, בעוד שחומר המילוי נועד למילוי של שקעים באזור העפעף התחתון. המילוי מתבצע בעזרת חומצה היאלורונית ייחודית ולרוב מתקבלת תוצאה אסתטית אשר מחזיקה מעמד לשנים ארוכות. 

אזור הלחיים מושפע גם הוא מההתבגרות הפיזית ולמעשה זהו החלק הראשון בפנים בו מתרחשת ספיגה של רקמת השומן. תופעה זו מובילה גם להיחלשות העור ולצניחה שלו כלפי מטה. במקרים אלה, הזרקות של חומצה היאלורונית באמצעות צינורית דקה (קנולה) המסייעת בפיזור אחיד של החומר יספקו מראה מלא ויסייעו בהצערת הפנים. כדי להימנע ממראה עשוי, מומלץ להזריק כמות קטנה יחסית של חומצה. 

השליש התחתון של הפנים (צדי הפה, השפתיים וקו הלסת)
צניחת הרקמות התת עוריות ושינויים במרקם העור מובילים להיווצרות של כפלים בצדי האף ועד לקו הלסת, המכונים גם קמטי הבעה או מרירות. הטיפול בהם יתבצע תוך שימוש בשני חומרים עיקריים: חומצה היאלורונית וחומר מבוסס סידן. טיפול בצניחה של קו הלסת יתבצע לרוב באמצעות הזרקות של חומר מבוסס סידן – חומר עמיד יותר המחזיק לאורך זמן. 

גם השפתיים שלנו משתנות ככל שאנו מתבגרים: מעבר להופעה של קמטוטים מעל לשפה העליונה, עם ההתבגרות מופיעים גם קמטים על גבי השפתיים עצמן והן מאבדות מנפחן. הטיפול במצבים אלה מתבצע גם הוא באמצעות חומצה היאלורונית ייעודית. 

אזורים מיוחדים 
הזרקות אסתטיות משמשות כאמור גם לעיצוב של איברים שונים: כך למשל בעזרת חומצה היאלורונית וחומרים מבוססי סידן ניתן לעצב את האף, לתקן גיבנת המופיעה במרכזו, לשפר א-סימטריה ולתקן עיוותים שונים שנוצרו לאחר ניתוח אף. חומרי המילוי משמשים לעיתים גם למילוי של תנוך האוזן, לטיפול בקמטים באזור הצוואר ועוד. 

2. שימוש בחוטים נספגים

מדובר בשיטה המשמשת לטיפול בצניחה קלה של העור ומיתרי הפנים. במהלך הטיפול, משתמש הרופא בחוטים נספגים ייעודיים המוחדרים אל תת העור וגורמים למשיכתו כלפי מעלה באמצעות עוגנים המצויים בקצותיהם. החוטים מספקים אפקט של מתיחה והרמה למספר שנים. 

3. פילינג רפואי בינוני

טיפול פילינג הוא קילוף מבוקר של העור (עד לחלק העליון של שכבת הדרמיס) לרוב באמצעות שימוש בחומצה. בשונה מפילינג קוסמטי, פילינג רפואי בינוני חייב להתבצע על-ידי רופא. לצד חידוש העור, שיפור המרקם שלו והגוון הטבעי, הפילינג הרפואי מסייע בהעלמה של כתמים.

מעבר להיותו טיפול מתקן, פילינג רפואי מהווה גם טיפול מונע. החומצה המוחדרת לעור גורמת לגירוי של שכבת הדרמיס וכך מזרזת את הליך החדשות העור. בנוסף, הפילינג מעודד גם הפרשה של קולגן המסייע בשיפור מרקם העור והאטת תהליך ההזדקנות. 

4. טיפול באמצעות טכנולוגיות

הטכנולוגיות השונות, לרבות טכנולוגיית לייזר, אולטרסאונד, גלי אור וגלי רדיו, נועדו בעיקר לטיפול במרקם העור ולטשטוש של פגמים שונים כמו צלקות או קמטים. בשילוב עם הזרקות של חומרי מילוי, הטיפול במכשירים מבוססי אנרגיה מסייע גם במיצוק העור. 

איך ניתן לוודא שהטיפול שנבחר מתאים?

ההחלטה בנוגע לאסטרטגיית הטיפול אמנם מתקבלת על-ידי הרופא, אך היא נלקחת תוך שיתוף פעולה והתחשבות ברצונות המטופל. לכן, טרם לפנייה לרופא חשוב להגדיר בצורה מדויקת מהם הפגמים או האזורים בפנים בהם יש צורך בטיפול. יש להגיע מצוידים בכל פרטי ההיסטוריה הרפואית והטיפולים שבוצעו. הרופא המטפל מצידו יבצע תיאום צפיות אל מול המטופל ויסביר על אפשרויות הטיפול השונות. פנייה לרופא מנוסה הבקיא בשלל סוגי הטיפול ומכיר היטב את האנטומיה של הפנים, תסייע בקבלת תוצאה מוצלחת תוך שמירה על המראה ההרמוני והטבעי של הפנים. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר רוברט כהן, מייסדי תחום הרפואה האסתטית בישראל ובצרפת, בעל מעל 30 שנות ניסיון בתחום, מכהן כמנהל אקדמי של ההשתלמות לרפואה אסתטית באוניברסיטת בר אילן. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר קרן בן ארי - מעוז
ד"ר קרן בן ארי - מעוז עור ומין
מומחית ברפואת עור
ד"ר נמרוד פרבר
ד"ר נמרוד פרבר כירורגיה פלסטית
כירורגיה פלסטית, ניתוחי מוהס ואסתטיקה רפואית
ד"ר טליה מאיר
ד"ר טליה מאיר עור ומין
5.0
( 103 חוות דעת )
"חווית הטיפול שלי היתה נעימה. בכל שלב הסבירה מה היא עושה ומה היא בודקת. בכל פעם שהגיעה למקום רגיש ביקשה אישור להסתכל."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אסתטיקה רפואית

בניהול ד"ר נטליה קובלוב - Ikon Esthetics
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו