טיפולים בגלאוקומה: הכירו את החידושים האחרונים בטיפול שעשויים למנוע עיוורון
גלאוקומה היא קבוצה של מחלות עיניים אשר גורמות לעלייה בלחץ התוך עיני, לפגיעה ברשתית העין ובעצב הראייה. בעוד שעבר הסיכוי להחמרת המחלה ולעיוורון היה גבוה וכמעט בלתי נשלט, כיום, בזכות שיטות אבחון וטיפול חדשות, ניתן לטפל בה בשלבים מוקדמים ואף לעצור את התקדמותה. על אפשרויות הטיפול החדשניות בכתבה שלפניכם
גלאוקומה היא קבוצה של מחלות עיניים המובילות לעלייה בלחץ התוך עיני. הלחץ המוגבר גורם לנזק אופייני בעצב הראייה ובשדה הראייה, אשר עלול לבסוף להוביל לעיוורון. בשלבים הראשוניים להתפתחות המחלה היא אינה גורמת לכל תסמינים שיעלו חשד, כמו כאב או פגיעה בחדות הראייה המרכזית. על כן, הסיכוי לעיוורון בעקבותיה גבוה מאוד והיא מכונה גם "הגנב השקט של הראייה".
מסיבות אלה, מעקב קבוע אצל רופא עיניים בייחוד לאלה המצויים בסיכון להתפתחות של גלאוקומה, עשוי לתרום לאבחון מוקדם ולמנוע את הנזק הפוטנציאלי.
Tefi | Shutterstock
אלה הם גורמי הסיכון להתפתחות של גלאוקומה
גורם הסיכון המרכזי להתפתחות של גלאוקומה הוא הגיל. שכיחותה של גלאוקומה עולה עם ההתבגרות וכ-15% מבני השמונים ומעלה צפויים לסבול ממנה. לכן, לכל אדם מגיל 40 ואילך מומלץ לעבור בדיקת עיניים שנתית הכוללת מדידה של הלחץ התוך עיני והערכה של עצב הראיה ושדה הראייה.
גורמי סיכון נוספים להתפתחות המחלה הם סיפור משפחתי של גלאוקומה (במקרים אלה מומלץ לבצע בדיקה שנתית אצל רופא עיניים מגיל 25), קוצר ראייה, קרנית דקה, א-סימטריה של עצבי הראייה והתפתחות של מחלות עיניים אחרות, למשל תסמונת פסוידואקספוליאציה (מצב בו נוצרים קשקשים לבנים באופן פתולוגי בעין השוקעים בתוך מערכת הניקוז וסותמים אותה).
מהן דרכי הטיפול?
קיימות שלוש אפשרויות טיפול מרכזיות בגלאוקומה המשמשות כולן להורדת הלחץ התוך עיני:
1. טיפול תרופתי
2. טיפול בלייזר
3. מגוון ניתוחים אשר משפרים את ניקוז הנוזלים בעין וכך מובילים להורדת הלחץ.
חידושים בטיפול בגלאוקומה
עבודות רבות העוסקות בגלאוקומה פורסמו בשנים האחרונות וסייעו בהבנה טובה יותר של מהלך המחלה וכיוצא בזאת גם של האבחון והטיפול בה. אחד החידושים האחרונים הוא טיפול מוקדם במקרים בהם העלייה בלחץ התוך עיני לא גרמה עוד לנזק לעצב הראייה או לשדה הראייה. טיפול בשלבים ראשוניים אלה עשוי להקטין משמעותית את הסיכוי להתפתחות של גלאוקומה ולעיוורון.
1. אבחון
טכנולוגיות ההדמיה אשר קיימות כיום מאפשרות בחינה מדויקת של עצב הראייה, ברזולוציה של 3-4 מיקרון. באמצעותן ניתן לזהות את הפגיעה בשלבים ראשוניים, לטפל בה ולמנוע נזק מיותר לראייה.
2. טיפול בלייזר SLT
מדובר בלייזר חדיש אשר נמצא בשימוש כ-15 שנים ויועד בעבר לטיפול בחולים שלא הועילו מהטיפול התרופתי. הטיפול בלייזר משפעל תהליכים ביולוגיים במערכת ניקוז הנוזלים בעין וכך מוריד את הלחץ התוך עיני ביעילות. זהו טיפול פשוט וקצר מאוד שאורך לרוב דקות ספורות. הפעולה מתבצעת במרפאת הרופא המומחה ואינה צפויה לגרום לכאב, לאי נוחות או לתופעות לוואי משמעותיות.
כיום הטיפול בלייזר מוצע גם כחלופה ראשונית, טרם לקבלת הטיפול התרופתי. יעילותו ובטיחותו של טיפול ה-SLT וכן גם מניעת הצורך בשימוש בטיפות באופן כרוני, הובילו למיצובו כחלופה מומלצת גם במקרים של גלאוקומה התחלתית.
3. ניתוחים
במצבים בהם הטיפול בלייזר לא הועיל או במטופלים שאינם מועמדים לטיפול זה, יומלץ על ניתוח. ההליך המקובל כיום הוא ניתוח טרבקולקטומי אשר במהלכו מתבצע מעקף של מערכת הניקוז הסתומה והעברה של הנוזלים ישירות אל מתחת ללחמית.
פעולה כירורגית זו מסייעת בהורדת הלחץ התוך עיני ביעילות. התפתחות הטכנולוגיה והטכניקה הכירורגית הובילו לצמצום של תופעות הלוואי לאחר ביצוע הפעולה, כמו גם לשיפור משמעותי של סיכויי הצלחת הניתוח.
בשנים האחרונות התווספו לארסנל הטיפולים בגלאוקומה ניתוחים נוספים בעלי פולשנות מינימלית. כך לדוגמה, ניתן לבצע השתלה של צינוריות דקות הן מהצד הפנימי של העין והן מהצד החיצוני, ובכך לייצר מעבר נוזלים במעקף מהלשכה הקדמית של העין אל מתחת ללחמית או אל התעלה האוספת את הנוזלים. ניתוחים אלה זוכים להצלחה רבה מאוד בעולם כולו עקב יעילותם ובטיחותם. במקרים קשים ניתן להשתיל מנקזים יחד עם מסתם הנפתח בלחץ גבוה ונסגר בלחץ נמוך. למרות שניתוחים אלה מורכבים יותר, אחוזי הצלחתם גבוהים והשימוש בהם הולך ועולה.
לסיכום, הניתוחים המתקדמים וטיפולי הלייזר יצרו מהפכה של ממש בטיפול בגלאוקומה והובילו לכך ששיעור מקרי העיוורון כתוצאה מהמחלה ירד באופן דרמטי. אבחון מוקדם ומקיף ובחירה נכונה של אופן הטיפול יסייעו בעצירת התדרדרות המחלה ואף ימנעו השלכות משמעותיות על הראייה.
הכתבה בשיתוף עם פרופ' שלמה מלמד, מומחה לרפואת עיניים,
לשעבר מנהל מרכז הגלאוקומה על שם סם רוטברג, מכון העיניים, המרכז הרפואי שיבא תל
השומר. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.