דלג לתוכן

חושבים שאתם מכורים לעבודה? 7 תסמינים שיעזרו לכם לקבוע

משבר הקורונה, האיום הכלכלי ושגרת החיים המערבית, כל אלה מעודדים אותנו לעבוד כמה שיותר. למרות שהשאיפה להתקדם ולהצליח לגיטימית, התמכרות לעבודה, בדומה לכל התמכרות, עלולה לפגום בגוף ובנפש שלנו. איך מזהים שאכן מדובר בוורקוהוליזם? הנה מספר תופעות שיעלו חשד

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/12/2020
3 דקות קריאה
כתבת אודיו


מרגישים שהעבודה מכלה את זמנכם? אתם לא לבד. ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המובילות מבין מדינות ה-OECD בכמות שעות העבודה השבועיות עם ממוצע של 41.3 שעות בכל שבוע (1).   

אולם, ספירה פשוטה של הזמן אותו אנו מקדישים לעבודה אינה מספיקה. למרות שוורקוהוליזם או התמכרות לעבודה נחקרת כבר כמעט חמישה עשורים, העולם הדיגיטלי מוסיף ממדים חדשים להתמכרות. הטכנולוגיות השונות, כמו סמארטפונים, לפטופים וטבלטים מאפשרות לנו לעבוד מכל מקום ובכל זמן ועבור חלק המשמעות היא עבודה לאורך כל שעות היממה. אם נוסיף לכך את משבר הקורונה והמעבר לעבודה מהבית, ניתן בהחלט לקבוע כי הגבולות בין זמני העבודה והמנוחה הטשטשו. 

מעבר לזמן העבודה, מחקרים רבים מגדירים התמכרות לעבודה כמצב בו אדם עובד באופן מוגזם וכפייתי והוא אינו מסוגל להתנתק מהעבודה. עם זאת, עד כה לא נמצאה דרך להבדיל בין עובד חרוץ ומסור לבין זה הסובל מוורקוהוליזם. עד שתימצא דרך ברורה לאבחון, אספנו עבורכם מספר תופעות פיזיות ונפשיות שיכולות להעיד על התמכרות לעבודה. 


גבר צעיר עובד שעות נוספות גם מהמיטה
nullplus | Shutterstock


1. העבודה גובה מחיר נפשי

אם אתם מרגישים שאתם חיים מסופשבוע אחד לאחר ייתכן ואתם סובלים מהתמכרות לעבודה. מחקר אחד אף מצא כי אלה אשר עובדים 11 שעות בכל יום מצויים בסבירות גבוה יותר להיאבק בדיכאון בהשוואה לאלה העובדים 7-8 שעות (2).   

2. הפרודוקטיביות שלכם נפגעת

אם העליתם את מספר שעות העבודה אך התוצאות מאחרות להגיע, ייתכן וימי העבודה הארוכים פוגמים בפרודוקטיביות שלכם. מחקר של אוניברסיטת סטנפורד מצא כי אנשים שעבדו כ-70 שעות בשבוע לא היו פרודוקטיביים יותר מאשר אלה שעבדו 56 שעות בשבוע (3). 

3. אתם פונים לאלכוהול כדי להירגע 

אם אתם עובדים יותר מ-40 שעות שבועיות, אתם מצויים בסיכון גבוה יותר לצריכה מוגברת של אלכוהול – מינימום של 14 משקאות שבועיים לנשים ו-21 משקאות שבועיים לגברים. צריכת אלכוהול מוגברת עלולה להעלות את הסיכון למצבים מסכני חיים (4)  . 


4. אתם סובלים מעייפות יומיומית 

שעות עבודה ארוכות מפחיתות את זמן השינה ומובילות לעייפות במהלך היום. זאת ועוד, שעות עבודה ארוכות הן בעלות השפעה משמעותית גם על איכות השינה, כך שגם אם ביליתם 7-8 שעות במיטה במהלך הלילה לא תרגישו רעננים ביום שלמחרת (5) . 

5. הלב שלכם סופג את המחיר

אתם אולי לא מבחינים בכך, אבל לחץ כתוצאה מהעבודה גורם לשחרור של הורמון הקורטיזול שעלול להזיק ללב שלכם. ככלל, מספר מחקרים מצאו קשר בין מחלות קרדיו וסקולריות לבין שעות עבודה ארוכות. כך למשל מחקר שבוצע ביפן מצא כי אלה העובדים פחות משבע שעות בכל יום ואלו העובדים מעל ל-11 שעות, מצויים בסיכוי גבוה יותר להתקף לב זאת בהשוואה לאלה שעובדים בין 7-11 שעות. מחקרים נוספים מצאו כי עובדים באירופה, יפן, קוריאה וסין אשר עבדו יותר מ-50 שעות בכל שבוע היו מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות של מחלות קרדיו וסקולריות  (5) . 

6. הרגלי האכילה שלכם הורעו בעקבות שעות העבודה הארוכות

שעות העבודה הארוכות יכולות להוביל לשינויים בהרגלי האכילה. אם אתם מבלים שעות רבות במשרד או בבית מול המחשב, סביר שלא תזכרו לאכול ארוכות מסודרות וודאי תחטפו נשנושים כדי למלא את הבטן. מחקרים שונים הניחו כי אכילה לא בריאה עקב עומס עבודה עלולה להוביל להתפתחות של סוכרת. אולם, מחקרים אחרים טוענים כי  מדובר בקשר שלילי – כלומר שעות עבודה ארוכות עשויות להפחית את הסיכוי להתפתחות המחלה (5)  . 

7. אתם סובלים מכאבי גב וצוואר

מחקר   שפורסם בכתב העת Occupational & Environmental Medicine journal, מצא כי שעות עבודה ארוכות מעלות את הסיכוי לכאבי גב. בנשים לרוב הכאב יורגש באזור הצוואר, בעוד שגברים ייטו לסבול מכאב גב תחתון. ייתכן שהמקור לסימן זה הוא סטרס הגורם למתח שרירים (6). 
מקורות 

(1)  https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=AVE_HRS

(2)  Virtanen, Marianna, et al. "Overtime work as a predictor of major depressive episode: a 5-year follow-up of the Whitehall II study." PloS one 7.1 (2012): e30719.‏ https://doi.org/10.1371/journal.pone.0030719
(3) https://ftp.iza.org/dp8129.pdf

(4) Virtanen, Marianna, et al. "Long working hours and alcohol use: systematic review and meta-analysis of published studies and unpublished individual participant data." Bmj 350 (2015).‏
 https://doi.org/10.1136/bmj.g7772
(5) Wong, Kapo, Alan HS Chan, and S. C. Ngan. "The effect of long working hours and overtime on occupational health: a meta-analysis of evidence from 1998 to 2018." International journal of environmental research and public health 16.12 (2019): 2102.‏
(6) Guo, How-Ran. "Working hours spent on repeated activities and prevalence of back pain." Occupational and environmental medicine 59.10 (2002): 680-688.‏


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו