עוד סיבה שבגללה כדאי לאמץ גישה חיובית לחיים
מגדירים את עצמכם כאנשים עליזים ובעלי גישה חיובית לחיים? מחקרים רבים כבר הצביעו על מגוון יתרונות בריאותיים מבחינה נפשית וגופנית לכך. כעת, מחקר חושף ייתרון קוגניטיבי חדש. הפרטים בכתבה
שנים רבות אנשים שיערו כי שמחת חיים וגישה חיובית לחיים מובילים לחיים בריאים וארוכים יותר. ואכן, מחקרים רבים מראים כי אושר משפיע באופן חיובי על היבטים שונים של בריאות גופנית ונפשית.
By 9nong | Shutterstock
היתרונות הבריאותיים לגישה החיובית
מחקר שנעשה בארצות הברית בשנת 2012 מצא כי אנשים אשר חווים רגשות חיוביים רבים כדוגמת שביעות רצון מהחיים, אופטימיות ותחושת משמעות, הם סובלים פחות מתחלואה לבבית. החוקרים סברו כי הקשר בין השניים מוסבר ככל הנראה ביכולת של אנשים בעלי גישה חיובית לאמץ אורח חיים בריא יותר הכולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת והימנעות מגורמי סיכון לבביים כדוגמת עישון (1) .
מחקר נוסף בחן את הקשר בין פעילות מערכת החיסון לבין גישה חיובית לחיים. במחקר זה השתתפו תלמידי קולג' בארצות הברית אשר קיבלו חיסון לצהבת נגיפית מסוג B. המשתתפים מילאו שאלונים פסיכוסוציאליים ונמצא כי בתלמידים אשר דיווחו על שביעות רצון גבוהה יותר מהחיים נמצאה עלייה משמעותית יותר בנוגדנים, אשר יכולה להעיד על תגובה חזקה יותר של מערכת החיסון (2) .
כמו כן, ייתכן ששביעות הרצון מהחיים קשורה לאריכות חיים. מחקר מעניין שבו נבדקו היומנים של נזירות אשר נכתבו סביב גיל 22 מצאו כי ישנו קשר בין שביעות רצון חיובית מהחיים לבין הסיכוי שלהן לשרוד בין גילאי 75-95 (3) .
רגשות חיוביים והקשר לזיכרון
כעת, מחקר חדש (4) שפורסם בכתב העת Psychological Science מצא כי ליתרונות אלו של גישה חיובית לחיים הצטרף לאחרונה יתרון נוסף.
בשנת 2050, כ-20% מהאוכלוסייה בארצות הברית צפויה להיות מעל גיל 65. ירידה בזיכרון היא מאפיין של הזדקנות ומהווה אתגר משמעותי לאנשים ולמערכות בריאות. ירידה בזיכרון מובילה לקושי בתפקוד יומיומי בסיסי בבית ובתפקוד מורכב יותר כדוגמת עבודה, ניהול כספים וקשרים חברתיים.
במחקר השתתפו 991 אנשים בגיל העמידה ובגיל המבוגר והמחקר בוצע על פני תשע שנים. המשתתפים נדרשו לדווח על מגוון רגשות חיוביים לפני תחילת המחקר. בהמשך המחקר בוצעו מבחנים הקשורים ליכולת הזיכרון של המשתתפים: הם נדרשו לשחזר מילים מיד לאחר שהם נאמרו ופעם נוספת לאחר 15 דקות. במחקר נמצא כי אנשים שדיווחו על שביעות רצון גבוהה מהחיים חווים פחות ירידת בזיכרון לעת זקנה.
תוצאות מחקר זה והממצאים ממחקרים קודמים מראים כי השגה של שביעות רצון מהחיים לא רק טובה לבריאות נפשית, אלא ככל הנראה גם לבריאות גופנית וממשיכה להדגיש את הקשר ההדוק בין גוף לנפש.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(1) Boehm, J.K., Vie, L.L. & Kubzansky, L.D. The Promise of Well-Being Interventions for Improving Health Risk Behaviors. Curr Cardiovasc Risk Rep 6, 511–519 (2012). https://doi.org/10.1007/s12170-012-0273-x
(2) Anna L. Marsland, Sheldon Cohen, Bruce S. Rabin, Stephen B. Manuck,Trait positive affect and antibody response to hepatitis B vaccination,Brain, Behavior, and Immunity,Volume 20, Issue 3,2006,
(3) Danner, D. D., Snowdon, D. A., & Friesen, W. V. (2001). Positive emotions in early life and longevity: Findings from the nun study. Journal of Personality and Social Psychology, 80(5), 804–813. https://doi.org/10.1037/0022-3514.80.5.804
(4) Hittner EF, Stephens JE, Turiano NA, Gerstorf D, Lachman ME, Haase CM. Positive Affect Is Associated With Less Memory Decline: Evidence From a 9-Year Longitudinal Study. Psychological