דלג לתוכן
פרופ' רון אלישר פרופ' רון אלישר

ניתוחים אנדוסקופים של האף, הסינוסים, ובסיס הגולגולת הקדמי: מה חשוב לדעת?

ניתוחים זעיר-פולשניים נכנסו לחיינו בעשורים האחרונים וחוללו מהפכה של ממש בתחומי הרפואה השונים. ניתוחים אנדוסקופים של חלל האף, הסינוסים, ובסיס הגולגולת הקדמי מסייעים במזעור הסיכונים שהיו כרוכים בעבר בפעולות הכירורגיות ומקצרים את זמן ההחלמה: הפרטים בכתבה

מאת: פרופ' רון אלישר
תאריך פרסום: 17/12/2020
3 דקות קריאה
כתבת אודיו
פרופ' רון אלישר בשיתוף עם פרופ' רון אלישר i מנהל האגף לניתוחי ראש-פנים-צוואר וכירורגיה משחזרת ומנהל מחלקת אף-אוזן-גרון/ניתוחי ראש-צוואר, בתי החולים האוניברסיטאים של הדסה, ירושלים


הסינוסים הם חללים מלאי אוויר שנמצאים בתוך עצמות הגולגולת. הסינוסים מחוברים דרך פתחים קטנים לחללי האף. פתחים אלו צריכים להיות פתוחים ומתפקדים לצורך השוואת לחצים עם הסביבה החיצונית, פינוי של הפרשות מתוך חללי הסינוס, ועוד. תפקיד הסינוסים בגוף אינו ברור במלואו, אך הם מסייעים ככל הנראה בהפחתת משקל הראש ומשתתפים בחימום האוויר הנשאף, לחלוחו וסינונו. קיימים ארבעה זוגות של חללי סינוסים: הסינוסים הפרונטליים – אשר נמצאים באזור המצח מעל לארובות העיניים; הסינוסים המקסילרים – הנמצאים מעל לשיניים הטוחנות בלסת העליונה; הסינוסים האתמואידלים – המצויים בין העיניים לחלל האף; והסינוסים הספנואידלים המצויים מאחורה, מתחת לבסיס הגולגולת. מעל ומאחורי הסינוסים, באזור מרכז הפנים ובסיס הגולגולת, מצויים המוח וגזע המוח. 


Roman Zaiets |  Shutterstock

אילו בעיות יכולות להתפתח בחללי האף והסינוסים שיצריכו ניתוח?

ישנן פתולוגיות שונות שעלולות לגרום לבעיה בתפקוד הסינוס. חלקן יכולות להתבטא כמחלה חריפה, בעוד שאחרות יכולות להוות מצב כרוני. לדוגמה, חסימה כרונית של פתחי הסינוס, דלקת כרונית בחלל הסינוס וכן מחלות נוספות המתבטאות למשל על ידי היווצרות של פוליפים באף (לרוב מחלות אלו קשורות לאלרגיה ולאסתמה). 

זאת ועוד, ישנן פתולוגיות אשר גורמות לבעיות בחלל האף ועלולות גם להשפיע על הסינוסים, ובהן סטייה של מחיצת האף, הגדלה של טורבינות האף (שעלולה לגרום לחסימה אפית ולהצטברות נזלת), גידולים בחלל האף או הסינוסים, ציסטות בחלל הסינוס, ועוד.לעיתים, גם פתולוגיות המתפתחות באזור בסיס הגולגולת הקדמי יטופלו באמצעות ניתוח אנדוסקופי. 

מהו ניתוח אנדוסקופי?

ניתוח אנדוסקופי הוא הליך זעיר פולשני אשר "מנצל" פתחים טבעיים בפנים (הנחיריים) כדי להגיע אל חלל האף, הסינוסים או בסיס הגולגולת הקדמי. ניתוחים אלה מתבצעים ללא חתכים חיצוניים, תוך שימוש במכשור עדין, שכולל מצלמה וציוד עבודה זעיר. 

בעבר, לשם טיפול בשלל הפתולוגיות שפורטו לעיל, היה צורך בניתוחים פתוחים שהצריכו חתכים משמעותיים עם צלקות בפנים. בנוסף, בניתוחים נוירוכירורגים לטיפול בפתולוגיות בבסיס הגולגולת הקדמי, נדרשה הרמה של האונה הקדמית (הפרונטלית) של המוח, דבר שהיה כרוך בתחלואה והגדיל את הסיכון להתפתחות סיבוכים משמעותיים. 

הניתוחים האנדוסקופים חוללו מהפכה של ממש, הן בתחום הרינולוגיה (ניתוחי האף והסינוסים) והן בתחום הנוירוכירורגיה. הליכים מתקדמים אלה מונעים סיבוכים ותחלואה נלווית לאחר ביצוע הפעולות, מקצרים משמעותית את זמני ההחלמה לאחר הניתוחים, ומקלים על הליך ההחלמה. הניתוח הזעיר פולשני הוא הליך בטוח ובעל יעילות גבוהה ומאפשר את קיצור זמן האשפוז וצמצום תופעות הלוואי לאחר הניתוח. 

ניתוחים אנדוסקופים נוירוכירורגים

כאמור, הגישה האנדוסקופית מאפשרת לנתח בצורה טובה ובטוחה לא רק את האף והסינוסים אלא גם את בסיס הגולגולת הקדמי, כמו למשל בניתוח של בלוטת יותרת המוח, או בסגירת דלף של נוזל קרומי המוח (CSF). ניתוחים אנדוסקופים אלה, המכונים גם "ניתוחים בארבע ידיים דרך שני הנחיריים", מתבצעים על ידי צוות מולטי-דיסציפלינרי, הכולל רופא אף-אוזן-גרון בעל מומחיות ברינולוגיה ונוירוכירורג. למעשה, מדובר בניתוחים היחידים בהם שני מנתחים ממקצועות כירורגיים שונים מבצעים את הפעולה הכירורגית יחד בו-זמנית. למרות שמדובר בפעולות מאתגרות ומורכבות, כאשר הן מתבצעות על-ידי צוות מיומן, הסיכוי להצלחה גבוה והסיכון לסיבוכים נמוך יותר מאשר בניתוחים המסורתיים. לכן, כיום זוהי הטכניקה הניתוחית המועדפת.

מהו מהלך ההחלמה לאחר ניתוח אנדוסקופי?

ניתוחים אנדוסקופים של האף והסינוסים מתבצעים לרוב במסגרת  אשפוז יום או שמצריכים אשפוז של לילה אחד. מכיוון שאין כמעט סכנה לדימום, לזיהום, לכאבים, או לפגיעה באיברים חשובים (כגון העין או המוח), הם נחשבים לבטוחים מאוד. למעשה, תופעת הלוואי העיקרית של הניתוח היא הפרשות מהאף לאחר הניתוח. ניתוח נוירוכירורגי מעצם טבעו מורכב יותר ודורש אשפוז יותר ארוך, ולעיתים רחוקות יכולות להיות תופעות לוואי נוירולוגיות שונות. 

למרות שהסיכונים הכרוכים בניתוחים אנדוסקופים אינם שכיחים, חשוב לזכור כי ביצוע של פעולות כירורגיות עדינות, בעיקר באזורים הקרובים לאיברים רגישים כגון העיניים והמוח, מצריך מיומנות. בחירה במנתח בעל ניסיון תסייע למזער את הסיכון להתפתחות סיבוכים ותתרום להצלחת הניתוח. 


הכתבה בשיתוף עם פרופ' רון אלישר, מנהל האגף לניתוחי ראש-פנים-צוואר וכירורגיה משחזרת ומנהל מחלקת אף-אוזן-גרון/ניתוחי ראש-צוואר,  בתי החולים האוניברסיטאים של הדסה, ירושלים. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
 ליאת רובינשטיין גנטיוק
ליאת רובינשטיין גנטיוק אודיולוגיה
4.9
( 13 חוות דעת )
"ליאת מקצוענית על !!המבחר רחב והיא מדייקת ומתאימה לפי הצורך ! אני מרוצה גם מהמזכירה שמייד עונה באדיבות"
ד"ר אודי צינמון
ד"ר אודי צינמון אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה לרפאות אף אוזן וגרון, ניתוחי ראש וצואר, אחראי שירות ראש וצוואר מרכז רפואי וולפסון, רופא צלילה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' רון אלישר

שאלות מתוך פורום אף וסינוסים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו