האם בקרוב נוכל לעבור בדיקת קורונה רגע לפני העלייה למטוס?
בדיקה ישראלית חדשה לזיהוי קורונה ומוטציות, שנבדקת בימים אלו, מביאה בשורה חדשה לעולם בדיקות הקורונה: תוצאות בתוך 10 דקות, זיהוי של פעילות הווירוס החי בגוף והתמודדות עם מוטציות שונות של הנגיף. הפרטים בכתבה
פיתוח ישראלי לזיהוי פעילות נגיף קורונה מביא ממד חדש לעולם הבדיקות. בעקבות המוטציה שהתגלתה לאחרונה בבריטניה, בימים אלו נבדק פיתוח אשר יאפשר התמודדות עם מוטציות שונות של הנגיף. בפיתוח נערכת בדיקה של הנגיף ושל פעילות האנזים שגורם להתרבותו, ולא של נוכחותו בעבר או בהווה.
Shutterstock | Jaromir Chalabala
יכולת זיהוי האם הווירוס חי ופעיל
העיקרון של השיטה פותח באמצעות בדיקת דוגמאות של חולים מאומתים, ומספר דומה של אנשים בריאים, אשר הראו התאמה מלאה לתוצאות בדיקת קורונה סטנדרטית המקובלת היום (RT-PCR). השיטה החדשה למעשה מגלה את פעילות הווירוס החי - זאת בהשוואה לשיטות המקובלות PCR, בדיקה סרולוגית ובדיקת אנטיגן, אשר בודקות נוכחות של חלקיקים ויראליים, חלקיקים ישנים או נוגדנים, ולא את פעילות הנגיף. בדיקה המזהה את פעילות הנגיף מביאה ממד חדש, אמין ומדויק יותר לעולם בדיקות הקורונה.
זיהוי חולים א-סימפטומטיים ושלב המחלה
בנוסף לכך, הבדיקה החדשה צפויה להיות זולה מאוד ומהירה - התוצאות יתקבלו בתוך פחות מ-10 דקות. ברמה המעשית, בדיקה זו תוכל להוות מעין כרטיס כניסה לשדות תעופה, למקומות עבודה ולמקומות ציבוריים אחרים, ובכך תעזור לעצור את שרשרת ההדבקה במהירות וביעילות.
הבדיקה מגלה את פעילות האנזים הווירלי 3C-l, אנזים זה אחראי על תהליך ההתרבות של הווירוס בגוף. האנזיםC-l3 נמצא בכמויות גדולות בדגימות נוזלים שנלקחות מחלל הפה והאף, במיוחד בשלבי ההדבקה הראשונים. שיטת הבדיקה החדשה היא הראשונה שעשויה לתת מענה להדבקה ע"י חולים א-סימפטומטיים, ולזהות את המחלה כבר בשלביה המוקדמים.
חולים מדבקים ואלו שכבר לא
בנוסף, במקרים בהם הנגיף כבר אינו פעיל, ולכן אינו מדבק, תוכל הבדיקה החדשה לזהות זאת. בניגוד לבדיקות הקיימות היום, שנותנות תוצאה חיובית ומטעה לקיום מחלה פעילה או לא פעילה, הבדיקה החדשה תוכל למצוא האם עדיין קיימת פעילות אנזימטית ווירלית שיכולה להוביל להדבקה.
עיקרון השיטה התגלה על-ידי ד"ר דורית ארד בזמן מגפת הסארס. לדברי ד"ר ארד: "המחקר והניסיונות בנושא שנערכו במשך השנים על ווירוסים הדומים באופיים לווירוס הקורונה ((COVID-19 עברו בהצלחה. עם התפרצות מגפת הקורונה הערכנו כי ניתן להתאים את הבדיקה שפותחה עבור ווירוס הסארס גם עבור הקורונה והגענו למסקנה שהתוצאות עשויות להיות מצוינות. אני מרוצה מתוצאות הניסוי עד כה, ומאמינה כי המשך הניסוי יתקדם כצפוי ובתוך זמן קצר נוכל לדווח על סיום הפיתוח והשקת ערכת הבדיקה המהירה שלנו לשימוש נרחב ולעצירת שרשרת ההדבקה".
השיטה, המוגנת בפטנט, פותחה ע"י המדענית הראשית, ד"ר דורית ארד, והפיתוח הוא שיתוף פעולה בין חברת NLC pharma לבין מעבדת פרופסור דן פאר באוניברסיטת תל אביב, על ידי החוקר ד"ר אסף עזרא, ומעבדת המחקר בבית חולים הציבורי אסותא אשדוד על ידי ד"ר זיו סביליה.