דלג לתוכן

4 הנחות נפוצות על עודף משקל - והאמת

כולנו יודעים שעודף משקל עלול לפגום בבריאות הכללית. אולם, ישנם מגוון מיתוסים הקשורים בהשמנה אשר יכולים לגבות גם מחיר נפשי כבד מאלה מהבעיה: אספנו עבורכם ארבע הנחות בנוגע להשמנה ואת המחקרים שבחנו את אמינותן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/12/2020
5 דקות קריאה

עודף משקל והשמנה  מוגדרים כמצב בו קיים עודף שומן בגופו של אדם המהווה סיכון בריאותי. על פי ההגדרה המקובלת עודף משקל מחושב על פי מדד מסת הגוף, או BMI, המתייחס ליחס שבין המשקל לגובה בריבוע. אלה בעלי ציון BMI של 25 ומעלה ייחשבו כבעלי עודף משקל, בעוד שאלו בעלי ציון BMI גבוה מ-30 יוגדרו כסובלים מהשמנת יתר. עם יותר מ-4 מיליון מתים ברחבי העולם בכל שנה, השמנת יתר הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגפה (1)  . 

גם בישראל שיעור הסובלים מעודף משקל גבוה: על פי דו"ח הלמ"ס, לשנת 2016 יותר ממחצית מהמבוגרים בישראל (בני 21 ומעלה) הוגדרו כבעלי משקל עודף או כסובלים מהשמנת יתר (53.1%), זאת על פי מדד ה-BMI. שיעור הגברים הסובלים מהשמנה היה גבוה יותר מזה הקיים בנשים, 59.3% לעומת 49.7% בהתאמה (2) . 

למרות שהמודעות לסכנות הבריאותיות הקשורות במשקל עודף הולכת וגוברת, מיתוסים רבים צצים מפעם לפעם. הנפוצים שבהם אף מעודדים סטיגמות שיכולים להשפיע על בריאותם הנפשית של אלה הסובלים מהשמנת יתר. כך למשל, תוצאות של מטא אנליזה (3)  שבוצעה השנה מרמזות על קשר חזק בין סטיגמות הקשורות במשקל לבין עלייה בציון ה-BMI.  אספנו עבורכם מספר מיתוסים שכיחים על עודף משקל ואת האמת לגביהם.

סכום ועליו סרט מדידת היקפים, מסמל ירידה במשקל
 ADragan |  Shutterstock

1. כדי לרדת משקל  צריך לאכול פחות ולזוז יותר

במקרים רבים צריכה מוגברת של קלוריות, מעבר לצורך הפיזיולוגי, במשך תקופת זמן ארוכה היא זו המובילה להשמנה. לכן, אמצעים רבים המשמשים ללחימה בהשמנת יתר אף מכוונים לצריכה קלורית נמוכה יותר, ביצוע של יותר פעילות גופנית או שילוב של שתי השיטות יחד. 

למרות שדיאטה ופעילות גופנית הם גורמים חשובים, קיימים מספר מאפיינים נוספים שיכולים להשפיע על משקל הגוף. גורמים אלה, אליהם רבים נוטים שלא להתייחס, כוללים שינה לא מספקת (4) , סטרס (5) , כאבים כרוניים (6) , הפרעות הורמונליות ואף שימוש בתרופות מסוימות. במצבים אלה אכילת יתר עשויה להוות סימפטום לבעיה אחרת ולא את המקור להשמנה. 

2. אנשים הסובלים מעודף משקל נוטים לעצלנות 

אורח חיים לא פעיל הוא אכן גורם סיכון להשמנה, ומנגד פעילות גופנית עשויה לתרום לירידה במשקל. עם זאת, לא כל אלה הסובלים מעודף משקל דוגלים בשגרה יושבנית. 

מחקר מסוים (7), שפורסם בשנת 2011  השתמש בחיישני תאוצה כדי למדוד את רמות הפעילות של 2,832 נבדקים בגילאי 20-79 במשך ארבע שנים. ספירת הצעדים שלהם פחתה עם העלייה במשקל, אך ההבדלים לא היו כה משמעותיים, בייחוד בנשים. 

ברשימה מטה מפורטים מספר הצעדים ביחס למשקלן של נשים שנבדקו במחקר:

- נשים שהוגדרו במשקל בריא: 8,819 צעדים

- נשים שהוגדרו כבעלות עודף משקל: 8,506 צעדים

- נשים שהוגדרו כסובלות מהשמנת יתר: 7,546 צעדים

נתונים אלה אינם מערערים על נחיצותה של פעילות גופנית להשגה של בריאות טובה, אך כפי הנראה מדובר בקשר מעט מורכב יותר. 

3. גנטיקה היא המרכיב המרכזי המשפיע על המשקל

הקשר שבין השמנה לגנטיקה מורכב, אך לא בכל מצב בו בן המשפחה הגרעינית סובל מהשמנת יתר מעיד על כך ששאר חברי המשפחה יהיו בעלי עודף משקל. עם זאת, הסיכון לכך גבוה יותר. 

הבנת התפקיד הבלתי תלוי של הגנים והסביבה בהשמנה מורכבת. אנשים החולקים גנים משותפים פעמים רבות חיים יחד וכיוצא בזאת חולקים גם אותם הרגלי תזונה. ב-1990 קבוצת חוקרים פרסמה מחקר (8) שסייע להפריד בין שני הגורמים. התוצאות הופיעו בכתב העת The New England Journal of Medicine. המדענים חקרו תאומים שגדלו יחד בהשוואה לתאומים שגדלו בנפרד. באופן זה, קיוו החוקרים להפריד בין ההשפעה הגנטית לבין זו הסביבתית. החוקרים סיכמו את המאמר בטענה כי ההשפעה הגנטית היא זו המשמעותית ולא ההשפעה הסביבתית. 

למרות שמחקרים עדכניים זיהו השפעה גדולה יותר של הסביבה על השמנה, גנטיקה נמצאה עדיין כמרכיב משמעותי (9)  . 

בשנים האחרונות, מדענים ביקשו לבחון מהם הגנים הספציפיים המשפיעים על הסיכוי להשמנה. אולם, כפי הנראה לא מדובר בגן אחד ומאז 2006, מחקרי הערכה גנטית רחבי היקף מצאו יותר מ-50 גנים הקשורים בהשמנה (10) . תצורת הגן  FTO   למשל, נקשרה על פי מחקר מסוים (11)  משנת 2011,  בסיכון מוגבר לעודף משקל ב- 20-30%. 


4. השמנת יתר לא בהכרח משפיעה על הבריאות הכללית

המשפט הבא הוא ללא ספק מיתוס. ישנם מספר מצבים בריאותיים הקשורים בהשמנה, ובהם סיכון מוגבר לסוכרת, יתר לחץ דם, מחלות קרדיו וסקולריות, דום נשימה בשינה ואף מצבים נפשיים שונים. עם זאת, חשוב לציין שאפילו ירידה מתונה במשקל עשויה לספק יתרונות בריאותיים. על פי המרכזים האמריקאים לבקרת מחלות ומניעתן, הפחתה של 5-10% במשקל הגוף מסייעת בשיפור לחץ הדם, הכולסטרול ורמות הסוכר בדם (12). 

זאת ועוד, סקירת ספרות שפורסמה בכתב העת האינטרנטי BMJ קבעה כי שיטות שונות לירידה משקל עשויות לצמצם את הסיכוי למוות בטרם עת במבוגרים הסובלים מהשמנת יתר (13). 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית. 

מקורות 

(1)  https://www.who.int/health-topics/obesity#tab=tab_1

(2)  https://www.cbs.gov.il/he/Statistical/statist166_h.pdf
(3)  Emmer, C., Bosnjak, M., & Mata, J. (2020). The association between weight stigma and mental health: A meta‐analysis. Obesity Reviews, 21(1), e12935.‏ https://doi.org/10.1111/obr.12935
(4) Elder CR, Gullion CM, Funk KL, Debar LL, Lindberg NM, Stevens VJ. Impact of sleep, screen time, depression and stress on weight change in the intensive weight loss phase of the LIFE study. Int J Obes (Lond). 2012 Jan;36(1):86-92. doi: 10.1038/ijo.2011.60. Epub 2011 Mar 29. PMID: 21448129; PMCID: PMC3136584.
(5) Tomiyama, A. J. (2019). Stress and obesity. Annual review of psychology, 70, 703-718.‏
(6) Okifuji, A., & Hare, B. D. (2015). The association between chronic pain and obesity. Journal of pain research, 8, 399.‏
(7)  Colley, R. C., Garriguet, D., Janssen, I., Craig, C. L., Clarke, J., & Tremblay, M. S. (2011). Physical activity of Canadian adults: accelerometer results from the 2007 to 2009 Canadian Health Measures Survey. Health reports, 22(1), 7.‏
(8)  Stunkard, A. J., Harris, J. R., Pedersen, N. L., & McClearn, G. E. (1990). The body-mass index of twins who have been reared apart. New England journal of medicine, 322(21), 1483-1487.‏
(9)  Tavalire, H. F., Budd, E. L., Natsuaki, M. N., Neiderhiser, J. M., Reiss, D., Shaw, D. S., ... & Leve, L. D. (2020). Using a sibling-adoption design to parse genetic and environmental influences on children’s body mass index (BMI). PloS one, 15(7), e0236261.‏
(10) https://www.cdc.gov/genomics/resources/diseases/obesity/obesedit.htm
(11) Kilpeläinen, T. O., Qi, L., Brage, S., Sharp, S. J., Sonestedt, E., Demerath, E., ... & Holzapfel, C. (2011). Physical activity attenuates the influence of FTO variants on obesity risk: a meta-analysis of 218,166 adults and 19,268 children. PLoS medicine, 8(11), e1001116.‏
(12)  https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html
(13)  Ma, C., Avenell, A., Bolland, M., Hudson, J., Stewart, F., Robertson, C., ... & MacLennan, G. (2017). Effects of weight loss interventions for adults who are obese on mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and meta-analysis. bmj, 359, j4849.‏


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו