דלג לתוכן

למה אנחנו נוסטלגיים?

כולם חווים נוסטלגיה, גם כלפי אירועים וחוויות שליליים מן העבר. האם זה מזיק להיות נוסטלגיים או שמא לנוסטלגיה יש תפקיד פסיכולוגי חיובי בנפש האדם? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/01/2021
3 דקות קריאה


מרגישים מעין עצבות-שמחה כשאתם מתמלאים בנוסטלגיה? בעבר נוסטלגיה תוארה כמחלת נפש, אך בשנים האחרונות היא נחקרת יותר ויותר על-ידי מדענים וייתכן כי יש לה תפקיד פסיכולוגי חשוב בנפש האדם. 

אז מה זה נוסטלגיה? האם זה טוב להיות נוסטלגיים? איזו מטרה פסיכולוגית משרתת הנוסטלגיה? הרבה שאלות נשאלו עולות בנוגע לתחושה הזו, שמעוררת בנו מעין עצבות וכמיהה, ובכתבה זו אולי תגלו כמה דברים מפתיעים על נוסטלגיה.

זוג מבוגרים נזכר בתמונה כשהיו צעירים בהתקף של נוסטלגיה
mavo | Shutterstock

מה זה נוסטלגיה?

פירושה של נוסטלגיה, מילה שמקורה ביוונית, הוא געגוע הביתה - סנטימנטליות וכמיהה לחזור לתקופה שהייתה או למצב שאינו ניתן להשבה (1) .

מבחינה פסיכולוגית, נוסטלגיה מתייחסת לזיכרונות יוצאי דופן או משמעותיים (שאינם אידיאליים) מן העבר, כאשר אלמנטים מן ההווה מעוררים את הקישור אליהם וגורמים ליצירה של רגש מורכב (תחושת אותנטיות, געגוע, לעיתים תחושות מופשטות) (2) .

הקישור עלול להיווצר לעיתים באמצעות ריח, צליל, שיר או מראה מוכרים, כמו גם באמצעות מעורבות בשיחה או מתוך תחושת בדידות (3) . 


נוסטלגיה הוגדרה כהפרעה נפשית

למרות שנוסטלגיה עולה לעיתים מתוך זיכרונות מיוחדים ואף חיוביים, כאמור, היא מעוררת גם תחושת כמיהה. במאה ה-17 רופא שוויצרי היה הראשון לבחון את התחושה ולהגדיר אותה כמחלת נפש שהמנגנון שלה בנוי מאהדה לזיכרון מייסר (1). 

במשך אותה מאה, ובמשך המאה ה-18, נוסטלגיה תוארה במחלה רפואית וכהפרעה נפשית. היא נחשבה לסימן רע ואובחנה כבעלת תסמינים של בכי, פעימות לב לא סדירות ואנורקסיה (1).

עד תחילת המאה ה-20 נוסטלגיה עדיין נחשבה להפרעה, אלא שמאמצע המאה זו החל השינוי, והגישה הפסיכודינמית ראתה בנוסטלגיה הפרעה כפייתית. לאחר מכן היא תויגה נוסטלגיה כגרסה של דיכאון, ובסוף המאה ה-20 החלו לראות בנוסטלגיה ככמיהה ולא כגעגוע, וגעגוע נחקר כמצב פסיכולוגי שעלול להוביל למצבים נפשיים מסוימים כגון. חרדת פרידה. כיום רואים בנוסטלגיה, כפי שצוין לעיל, ככמיהה סנטימנטלית לרגע או למצב מן העבר. יתרה מזאת, ממחקר בריטי משנת 2006 עולה כי כ-80% מהמשתתפים במחקר טענו שהם חווים נוסטלגיה לפחות פעם בשבוע (1). 


מקלה על תחושת הבדידות

למרות שנוסטלגיה אינה נחשבת היום להפרעה נפשית, היא ממשיכה לעניין חוקרים רבים. מחקר משנת 2004 רואה בנוסטלגיה חוויה אוניברסלית הקיימת אצל בני האדם, ללא קשר למגדר, גיל, מוצא או מעמד חברתי, והיא מוגדרת כמלאי של חוויות חיוביות (גם אם הטריגר ו/או החוויה מן העבר הם שליליים), שמצליח להדוף איום חיצוני או מחשבות מצערות פוטנציאליות (4) .

מחקר שנעשה בשנה האחרונה הראה כי נוסטלגיה היא חוויה רגשית חיובית משום שהיא משאב פסיכולוגי שעוזר לנו להתמודד עם בדידות. המבט לאחר עשוי לעורר בנו תחושת ביטחון חברתי, ובכך להקל במקרים מסוימים על תחושות הבדידות, בעיקר אם אלו תחושות בדידות חזקות (5). 

מחקר אחר טוען כי נוסטלגיה יכולה להיות רגש חברתי בהקשר של אירועים חברתיים משמעותיים בחיים, היא מטפחת תחושה של חיבור חברתי ובכך תורמת לאמפטיה - להתנהגות ולכוונות נדבניות יותר כלפי הזולת (6). 

לסיכום, ככל שחלפו השנים, נוסטלגיה הפכה מהפרעה נפשית לחוויה חיובית, ולמרות שהיא מערבת זיכרונות שאינם בהכרח חיוביים, היא עשויה לתרום לחוסן הנפשי שלנו. האם זה אומר שמגפת הקורונה, שצפויה לדעוך בקרוב בשל החיסונים, תהפוך גם היא בשלב מסוים לתקופה נוסטלגית בחיינו? נצטרך לחכות ולראות.


מקורות 

(1)  Nostalgia: Past, Present, and Future . First Published October 1, 2008 Research Article https://doi.org/10.1111/j.1467-8721.2008.00595.x.

(2) European Journal of Social Psychology, Eur. J. Soc. Psychol. 42, 290–298 (2012) Published online (wileyonlinelibrary.com) DOI: 10.1002/ejsp.1865.
(3) https://www.southampton.ac.uk/nostalgia/what-nostalgia-is.page.
(4)Nostalgia: Conceptual Issues and Existential Functions. In J. Greenberg, S. L. Koole, & T. Pyszczynski (Eds.),
(5) 2004 Handbook of Experimental Existential Psychology (p. 200–214). Guilford Press.
 https://psycnet.apa.org/record/2004-21900-013.
(6) Front Psychol. 2020; 11: 1219. Published online 2020 Jun 23. doi: 10.3389/fpsyg.2020.01219.
 Journal of Consumer Research, Volume 39, Issue 1, 1 June 2012, Pages 39–50, https://doi.org/10.1086/662199.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו