דלג לתוכן

האם ניתן למנוע צרבת ללא תרופות?

סובלים מצרבות? ייתכן שאפשר גם ללא תרופות. מחקר חדש טוען כי ישנם חמישה גורמים באורח החיים, שהקפדה עליהם עשויה למנוע הופעה של צרבת. מהם חמשת הגורמים ואיזה מהם הוא הגורם המשמעותי ביותר? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/01/2021
2 דקות קריאה


מחלת ריפלוקס קיבתי וושטי, או בשמה העממי צרבת, היא מחלה המשפיע על כ-30% מאוכלוסיית ארצות הברית. למרות שרופאים ממליצים על שינוי אורח חיים על מנת להפחית את תסמיני הצרבת, עד לאחרונה, אף מחקר פרוספקטיבי (מחקר שעבורו מגויסים במיוחד חולים ומבוצע אחריהם מעקב) לא בחן אילו שינויים יכולים באמת לעזור לצרבת (1).

מאז שנת 1989 מתנהל בארצות הברית מחקר פרוספקטיבי המכונה The Nurses Health Study II, או "מחקר בריאות האחיות 2". במחקר זה נאסף מידע לגבי עישון, משקל, פעילות גופנית, שימוש בתרופות, רקע של סוכרת, ותדירות וסוג התזונה. מאז תחילת המחקר, החוקרים שאלו את המשתתפות לגבי קיומה של צרבת בשנים 2005, 2009, 2013 ו-2017 ובדקו את הקשר בין צרבת לאורח החיים שלהן. קיומה של צרבת אובחן במידה והמשתתפות דיווחו על אירוע של צרבת לפחות פעם בשבוע. כעת מתפרסות תוצאות מהמחקר (1) בכתב העת JAMA Internal Medicine1. 

דימוי של אדם סובל מתחושת צריבה בחזה עקב צרבת
shutterstock |  artjazz 

הגורם המשמעותי שעשוי למנוע צרבת

החוקרים זיהו חמישה גורמים הקשורים לאורח חיים, אשר מגנים מפני צרבת ומצאו כי ניתן למנוע 37% ממקרי הצרבת על ידי היצמדות לחמשת גורמים אלו. הגורמים כוללים:

- משקל גוף תקין המוגדר כ-BMI בין 18.5 ל-25.

- הימנעות מעישון.

- פעילות גופנית בינונית-עצימה במשך 30 דקות ביום לפחות.

- לא יותר משתי כוסות של קפה, תה או סודה.

- שמירה על תזונה דלה בסוכרים, בשר אדום ודגנים מעובדים.

נשים אשר שמרו על חמשת הגורמים נמצאו עם סיכון הקטן ב-50% לפתח צרבת לעומת נשים אשר לא שמרו על גורמים אלה. כמו כן, כל גורם בפני עצמו הגן גם הוא מפני צרבת, כאשר הימנעות מעישון הייתה הגורם המשמעותי ביותר והפחיתה את הסיכון לצרבת ב-31%.

אפשר גם בלי תרופות?

אחד הגורמים אשר ייתכן והשפיע במהלך המחקר על התוצאות היה שימוש בתרופות כגון אומפרדקס ונקסיום, נגד חומציות יתר. על מנת לבחון זאת החוקרים השוו בין נשים אשר קיבלו תרופות לחומציות יתר ושמרו על חמשת הגורמים של אורח חיים לעומת נשים שקיבלו תרופות לחומציות יתר ולא שמרו על חמשת הגורמים. ומצאו כי לנשים אשר שמרו על אורחות חיים עדיין היה סיכון הקטן ב-68% לפתח תסמיני צרבת. 

ממצאי המחקר עשויים לסייע לרופאים לתת המלצות מושכלות ומבוססות מחקרית למטופלים בנוגע לאורח חיים אשר עשוי לשפר תסמינים של צרבת, וייתכן אף ששמירה על חמשת הגורמים המוזכרים לעיל עשויה להפחית את השימוש בתרופות לחומציות יתר. עם זאת, חשוב לזכור כי מטופלים רבים מנסים לשנות את אורח חייהם, אך הדבר אינו תמיד פשוט ויש לעשות זאת ברגישות ובהתחשבות על מנת לא לפגוע במטופלים. 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות 
  Mehta RS, Nguyen LH, Ma W, Staller K, Song M, Chan AT. Association of Diet and Lifestyle With the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in US Women. JAMA Intern Med. Published online January 04, 2021. doi:10.1001/jamainternmed.2020.7238


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר משה נדלר
ד"ר משה נדלר גסטרואנטרולוגיה
ד"ר יעל וינטרוב-ברכה
ד"ר יעל וינטרוב-ברכה גסטרואנטרולוגיה
רופאה בכירה ביחידה למחלות מעי דלקתיות, במכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד, מרכז שניידר לרפואת ילדים
ד"ר ערן זיתן
ד"ר ערן זיתן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ערן זיתן, מנהל היחידה והמרכז למחלות מעי דלקתיות, מרכז רפואי העמק
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו