מה הדבר הראשון שכדאי לעשות אחרי הסגר?
רבים מאיתנו כבר נושאים עיינים אל סיום תקופת הקורונה ואל החזרה לעבודה ולמשרד. אך שגרה זו צפויה להביא איתה גם שעות רבות של עבודה תחת לחץ. מה ניתן לעשות כדי להתמודד טוב יותר עם המצב? מצאנו דבר אחד פשוט שיוכל לעזור
לאחרונה הוגדר המונח Burnout (שחיקה) הוגדר ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO) כתסמונת של לחץ כרוני הנגרמת ע"י מקום העבודה, והיא נכללת תחת ההגדרה של מחלות תעסוקתיות, הנקראות גם מחלות מקצוע. התסמונת כוללת תחושת עייפות ומותשות, רתיעה ומיאוס מהעבודה, ואף ירידה ביעילות הביצועים המקצועיים (1).
הצורך להתמודד עם המצב ולהביא לשינוי הוא גדול, וההמלצה כיום היא להתמקד לא רק בגורמים החיצוניים המשפיעים על תחושת הלחץ, כמו להוריד את רמת העומס או להעניק תמלוגים ותנאים נוחים יותר, אלא גם בגורמים פנימיים יותר, כמו היכולת של האדם להתמודד עם מצבים קשים ולחץ.
ArekSanz | shutterstock
מרחבים ירוקים – פחות חרדה
מחקרים רבים מצביעים על הליכה בנופים ירוקים - שטחי טבע או אפילו פארקים עירוניים - כדבר המפחית לחץ וחרדה. מחקר אחד כזה הוא מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת מינסוטה, שבו נמצא כי אנשים שבילו שעה אחת בשבוע בהליכה במרחבים ירוקים חוו ירידה בתחושות חרדה ועליה במצב הרוח, לעומת עליה בחרדה וירידה במצב הרוח לאחר הליכה באזור עירוני (2).חיזוק נוסף לטענה זאת נמצא במחקר שנערך במדיקל קולג' שבוויסקונסין, ובו נמצא כי קיים קשר בין כמות גבוהה יותר של מרחבים ירוקים בשכונות מסוימות לבין רמות נמוכות יותר של חרדה, דיכאון וסטרס בקרב התושבים בשכונות אלו (3).
כיצד עישון ופעילות גופנית משפיעים על התמודדות עם לחץ?
מחקר חדש שנערך לאחרונה ביפן ופורסם בכתב העת Public Health in Practice ניסה לענות על שאלה זו בעזרת שאלון בשם SOC, הבודק את מידת העקביות בחייו של אדם – כמה חייו משמעותיים, ניתנים לניהול וברורים. נמצאו משתנים רבים שהשפיעו על ציון השאלון כגון השכלה, מצב משפחתי ועוד. באופן מפתיע דווקא הכנסה לא היוותה גורם שהשפיע לטובה על הציון. ציון SOC גבוה יותר מעיד על חוסן נפשי טוב יותר להתמודד עם לחץ.רק מעטים מהגורמים הכלולים בשאלון היו הרגלים הניתנים לשינוי ולשליטה בחיי היומיום. מבין גורמים אלו נמצאו למשל שלא מעשנים היו עם ציון גבוה יותר, ומתאמנים בפעילות גופנית לעיתים קרובות יותר נמצאו עם ציון גבוה יותר, לעומת כאלה שמתאמנים לעיתים רחוקות.
אך בעוד שפעילות גופנית מאומצת אינה אפשרית לכל גיל ולכל מצב גופני, הליכה היא פעילות גופנית מתונה, שאינה דורשת ציוד מיוחד או הכשרה מתאימה, נמצאה אף היא כגורם לציון SOC גבוה יותר.
לא רק פעילות גופנית, אלא גם איפה עושים אותה
במחקר החדש השתתפו 6466 נשים וגברים, ונבדק הקשר הספציפי בין ציון SOC גבוה לבין הליכה במרחבים ירוקים ויערות. נמצא שמבין משתתפי המחקר האנשים שהלכו לפחות פעם בשבוע במשך שעה ביערות ובנופים הטובלים בירוק, היו בעלי ציון SOC גבוה יותר, וזאת גם לאחר התחשבות בגורמים שעלולים להשפיע על תוצאות כמו מצב סוציואקונומי או גיל (4).
לסיכום, לטענת החוקרים הליכה בשטחים ירוקים (בטבע או אפילו בפארקים עירוניים) משפרת את היכולת להתמודד עם לחץ. כמו כן, עשויה להיות השפעה גם על הפחתת תחושת חרדה ודיכאון. השפעות אלו אינן תלויות במצב סוציואקונומי, גיאוגרפי או בגיל.
מקורות
(1) Burn-out an "occupational phenomenon": International Classification of Diseases May 2019 28 https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases
(2) de Brito JN, Pope ZC, Mitchell NR, Schneider IE, Larson JM, Horton TH, Pereira MA. Changes in Psychological and Cognitive Outcomes after Green versus Suburban Walking: A Pilot Crossover Study. Int J Environ Res Public Health. 2019 Aug 13;16(16):2894. doi: 10.3390/ijerph16162894. PMID: 31412602; PMCID: PMC6719990.
(3) Beyer KM, Kaltenbach A, Szabo A, Bogar S, Nieto FJ, Malecki KM. Exposure to neighborhood green space and mental health: evidence from the survey of the health of Wisconsin. Int J Environ Res Public Health. 2014 Mar 21;11(3):3453-72. doi: 10.3390/ijerph110303453. PMID: 24662966; PMCID: PMC398704
(4)T. Ikeda, D. Hori, Y. Arai, K. Muroi, Y. Ikeda, T. Takahashi, N. Shiraki, S. Doki, Y. Oi, S. Sasahara, E. Morita, I. Matsuzaki ,Association between forest and greenspace walking and stress-coping skills among workers of Tsukuba Science City, Japan: A cross-sectional study, Public Health in Practice, volume 2, 2021, 100074,ISSN 2666-5352