שתי מסכות – יעילות כפולה?
טרנד המסכות הכפולות (שתי מסכות) חולש כמעט על כל העולם. האם היעילות של שתי מסיכות היא אכן גבוהה יותר? התשובה בכתבה
כבר קרוב לשנה שהעולם מציע לנו להתמגן מול נגיף הקורונה באמצעות מסכה. רבות דובר על סוגי המסכות ועל היעילות שלהן, אך טרם עלה הנושא של שימוש בשתי מסכות – ולא אחת מעל האף ואחת מעל הפה. האם המיגון הכפול באמצעות שתי מסכות על הפנים, אכן עשוי להוביל להגנה יעילה יותר? בזמן שתופעה זו הולכת ומתפשטת בעולם, סקרנו כמה מקורות כדי לענות על השאלה.
Rui Elena | shutterstock
קראו עוד: מדענים מציעים דרך זולה ונגישה שתקבע אם המסכות שלנו יעילות
הטרנד שחלש על טקס ההשבעה של ביידן
למרות שבאתר של ה- CDC אין הנחייה מפורשת לגבי עטיה של שתי מסיכות (1), קיימת המלצה לעטות מסכה שעשויה משתי שכבות או יותר. קיים אף מחקר (2) אשר ממצאיו הובילו את החוקרים להמליץ על מסכה תלת שכבתית שעשויה מבד גמיש וצפוף.
לצד זאת, בעיתן אינדיפנדנט (Independent) פורסם החודש כי ד"ר אנתוני פאוצ'י, ראש המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מדבקות בארה"ב, ממליץ לעטות שתי מסכות כדי לשפר את יעילות ההגנה מפני הנגיף. לטענתו, זה הגיוני וסביר שאם שכבה אחת ממגנת, שכבה נוספת עשויה לתרום להגנה.
כבר בטקס ההשבעה של נשיר ארה"ב ג'ון ביידן, ניתן היה לראות כי חלק מהאורחים הגיעו עם שתי מסכות על הפנים. אמנדה גורמן, המשוררת והאקטיביסטית שכבשה את העיתונים ביום שלמחרת, הופיעה גם היא במסכה כפולה רגע לפני שהסירה אותה לטובת הנאום. אצל גורמן כנראה שלא מדובר באירוע חד פעמי, שכן היא כבר צולמה בעבר עם שתי מסכות.
קראו עוד: לא רק מניעה: האם מסכות עשויות לצמצם את הסיכוי ללקות במחלת קוביד 19 חמורה?
אם כבר שתי שכבות, אז למה לא שלוש?
בספרות המקצועית ניתן לראות המלצה (3) בכתב העת Med לשימוש בשתי מסכות בטענה שלנגיף קשה יותר לחדור שתי שכבות מאשר שכבה אחת. ההמלצה היא להשתמש במסכת מנתחים או במסכות בד העשויות לפחות משתי שכבות ובעלות צפיפות גבוהה, אך לצד זה ניתן להשתמש במסכת בד או בבד כלשהו ככיסוי פנים שני מעל מסכת מנתחים, כדי לספק הגנה טובה יותר.
בכתבה שהופיעה במגזין פורבס (Forbes) נשאלה השאלה המאוד מתבקשת – אם מסכה כפולה יעילה יותר, מדוע לא לשים כבר 3 מסכות? ואכן, מסכה תלת שכבתית עשויה גם לתרום להגנה נוספת. במקרה כזה יש לעטות שתי שכבות בד צפופות וגמישות, וביניהן להכניס שכבה שלישית שעשויה מחומר שיכול לסנן חלקיקים קטנים.
והאם אפשר להמשיך ולהוסיף שכבות עד אין סוף? ובכן, מעבר למראה המאוד מגוחך והסרבול שבדבר, בשלב מסוים סביר להניח שתתקשו לנשום, כך שהדבר לא ממש מומלץ.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/about-face-coverings.html.
(2) medRxiv preprint. Posted November 20, 2020. doi: https://doi.org/10.1101/2020.11.18.20233353.
(3) MED. VOLUME 2, ISSUE 1, P29-32, JANUARY 15, 2021. DOI:https://doi.org/10.1016/j.medj.2020.12.008.