הלמידה מרחוק מאתגרת? מחקר חדש טוען כי עצמאות לילדים היא הפתרון
מרגישים כמו שוטרים? לא מפסיקים לנדנד לילד על שיעורי הבית? מתקשים להושיב את הילדה מול הזום? שגרת הלמידה מרחוק היא ללא ספק אתגר עבור ההורים והילדים כאחד. מחקר חדש מציע דרך מפתיעה שתשפר את תחושת הרווחה המשפחתית: הפרטים בכתבה
למרות מבצע החיסונים הרחב נראה שהמציאות בצל הקורונה רחוקה מלהסתיים. השגרה המרוחקת הכתה לא רק בנו המבוגרים אלא גם במתבגרים והילדים הצעירים.
בתקופה האחרונה מחקרים רבים ביקשו לבחון כיצד שגרת הריחוק החברתי והלמידה מהרחוק משפיעה על נפשם של ילדים. כך למשל, מחקר (1) שבחן את רמות החרדה בקרב ילדים בגילאי 6-12 בברזיל באמצעות שאלונים מקוונים שמולאו על ידי הוריהם מצא כי 20% מהילדים סבלו מחרדה בעקבות הריחוק החברתי והלמידה מרחוק.
מנגד, סקר (2) שנערך בבריטניה ובחן מתבגרים ומתבגרות בגילאי 13-14 מצא כי הריחוק החברתי והלמידה מרחוק דווקא הועילו במיתון רמות החרדה: 26% מהבנים שנבדקו וכ-54% מהבנות היו בסיכון לחרדה טרם הסגר, ובהתאמה 18% וכ-44% היו בסיכון לחרדה בתקופת הסגר.
למרות שהתשובות בנוגע להשפעות המנטליות של התקופה על נפשם של ילדים סותרות, דבר אחד בטוח – ניהול הלמידה מרחוק הוא אתגר עבור ההורים והילדים כאחד. כעת, מחקר חדש (3) מציע דרך מפתיעה שעשויה לשפר את המצב והיא פשוט לתת לילדים יותר עצמאות.
MNStudio | Shutterstock
הורות מכוונת אוטונומיה ותרומתה לרווחת הילדים
הורות מכוונת אוטונומיה היא גישה המאפשרת לילד/ה להתנהל באופן עצמאי, בתוך גבולות ברורים והגיוניים. באמצעותה המבוגרים מתקשרים עם הילד/ה באופן לא שיפוטי ומאפשרים לו/ה לבחון אסטרטגיות התמודדות ללא חשש ולקחת אחריות על מעשיהם. במילים פשוטות, הורות המכוונת לעצמאות מסירה את האחריות מההורים למיקרו־מנג'ניג של ילדיהם וכך מאפשרת לפתח את תחושת המסוגלות של הילד.
בהקשר של המגפה הנוכחית, צורת הורות זו יוצאת מנקודת הנחה כי על ילד לקחת יותר אחריות על הלמידה מרחוק, בדומה לאחריות שהייתה מוטלת עליו גם אם הלמידה הייתה מתרחשת בכיתה.
החוקרים ביקשו לבחון אם הורות שתומכת בהתנהגות עצמאית יותר תקל על הסתגלות הילדים למצב החדש. זאת ועוד החוקרים בחנו גם את האופן שבו התנהגות זו מסייעת ביצירת אקלים רגשות חיובי יותר במשפחה ואיך היא תורמת לרווחת ההורים.
קראו עוד: משבר הקורונה גרם לשחיקה משפחתית? כך תלחמו בה
מהלך המחקר
כדי לנסות ולקבל תשובה לשאלות אלו החוקרים השתמשו בשאלונים עליהם השיבו ההורים במשך שלושה שבועות רצופים בשיאה של המגפה – מסוף מרץ ועד לתחילת אפריל 2020 בגרמניה.
בשלב ראשון זה, 970 הורים השיבו על השאלונים. בשלב השני 562 מההורים הסכימו למלא שאלון לילי שאפשר להם לתעד את החוויה ההורית בכל יום שחלף.
כל שאלון הכיל 21 שאלות ולצידן התבקשו ההורים לבחור הצהרה המייצגת בצורה הטובה ביותר את מידת העצמאות שאפשרו לילד/ה ביום שחלף . בנוסף, ההורים דירגו את תחושת הרווחה של ילדיהם כמו גם את מימוש הצרכים האישיים שלהם. לבסוף, ההורים ענו גם על שאלות כלליות כמו כמות הזמן שהם מבלים עם הילד ביום, האם הילד ביצע את שיעורי הבית באותו היום והדאגות והחששות שעלו בהקשר לנגיף הקורונה.
בתום שלושת שבועות המחקר, ההורים השלימו שאלון נוסף שנועד כדי לתעד את רגשותיהם בנוגע להתנהגות הילדים, תחושת הרווחה האישית והמצב הרגשי במשפחה.
מהממצאים עולה כי הורות המעודדת עצמאות היא בעלת השפעה חיובית על רווחת ילד. לצד זאת, שיטת הורות זו שיפרה את הלכידות המשפחתית, הגבירה את תחושת החיוניות של ההורים וסייעה בהפחתת סטרס.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות(1) Garcia de Avila, M. A., Hamamoto Filho, P. T., Jacob, F. L. D. S., Alcantara, L. R. S., Berghammer, M., Jenholt Nolbris, M., ... & Nilsson, S. (2020). Children’s anxiety and factors related to the COVID-19 pandemic: An exploratory study using the children’s anxiety questionnaire and the numerical rating scale. International journal of environmental research and public health, 17(16), 5757.
doi: 10.3390/ijerph17165757
(2) https://sphr.nihr.ac.uk/wp-content/uploads/2020/08/Young-Peoples-Mental-Health-during-the-COVID-19-Pandemic-Report.pdf
(3) Neubauer, A., Schmidt, A., Kramer, A., & Schmiedek, F. (2020). A little autonomy support goes a long way: Daily autonomy-supportive parenting, child well-being, parental need fulfillment, and change in child, family, and parent adjustment across the adaptation to the COVID-19 Pandemic.
https://doi.org/10.1111/cdev.13515