האם החורף באמת משפיע על התפשטות הקורונה?
השפעת מזג האוויר על וירוס הקורונה ועל נגיפים בכלל, מעסיקה מדענים רבים. כעת, מחקר חדש העלה ממצאים שעשויים לעזור לנו להבין טוב יותר כיצד להתמודד עם קוביד-19. הפרטים בכתבה
הבנה של השפעת מזג האוויר והאקלים על שיעורי ההדבקה בנגיף הקורונה, עשויה לעזור לנו ללמוד איך התמודד טוב יותר עם קוביד-19 ובכלל עם נגיפים, כך טוענים חוקרים שערכו מחקר חדש (1) שהתפרסם בכתב העת Nature Communications.
לטענת החוקרים, במידה והשפעת מזג האוויר על ההדבקה תהיה ברורה, ניתן יהיה לחזות טוב יותר את התפשטות המחלה, משום שהיא עוברת בשלב מסוים ממצב של פנדמיה לאנדמיה. פנדמיה היא מצב של מגפה שהתפשטה ברחבי העולם או במספר רב של מדינות, ממש כפי שמוגדרת כיום מגפת הקורונה לפי ארגון הבריאות העולמית (WHO) (2). אנדמיה, לעומת זאת, היא מצב של נוכחות קבועה או שכיחות רגילה של מחלה או זיהום באוכלוסייה הנמצאת באזור גיאוגרפי מסוים (3) .
Rido | shutterstock
מה למזג האוויר ולווירוסים?
שכיחות המחלה Covid-19 עלתה החורף בחצי הצפוני של כדור הארץ. עדיין לא ברור אם הדבר נובע משינוי מזג האוויר או בגלל גורם אחר, למשל הווריאנטים החדשים.
קיימת השערה כי וירוסים רבים נוטים להדביק יותר בחורף מאשר בקיץ. למרות שהגורמים יכולים להשתנות מנגיף לנגיף, ישנן כמה השערות (4) כלליות למה אנחנו נוטים לחלות יותר בזיהומים באקלים קר, ובהן יכולות ההישרדות של נגיפים, שנוטות להיות טובות יותר בקור; השפעת הקור והמחסור בשמש על היכולות של המערכת החיסונית; ודפוסי ההתנהגות שלנו, שמשתנים בעונת החורף ונוטים, למשל, להיות עם פחות פעילות גופנית.
במחקר החדש מצאו החוקרים כי למרות שלאקלים ישנה השפעה מסוימת על ההדבקה של נגיף הקורונה, מדובר בגורם שאינו משמעותי באופן ניכר. לצורך כך, החוקרים השתמשו במודל של ניו-יורק כדי לבחון את התנודות באקלים בתקופת המגפה.
ניו-יורק, ניו-יורק
ממחקר (5) שנעשה באוגוסט האחרון נבחנו מדדי אקלים בניו יורק והשפעתם על וירוס הקורונה. המדדים שנבחנו הם טמפרטורה, גשם, לחות, מהירות רוח ואיכות אוויר. מהמחקר עולה כי הטמפרטורה הממוצעת, הטמפרטורה המינימלית ואיכות האוויר בניו יורק, היו בעלי קשר למגפת הקורונה.
במחקר החדש, טוענים החוקרים, לאקלים הייתה השפעה מוגבלת בלבד על התפשטות הנגיף, שכן שיעורי ההדבקות הגבוהים בארה"ב התבטאו בכל רחבי המדינה ומזג האוויר שונה באופן משמעותי ברחבי המדינה.
עם זאת, החוקרים ראו כי ההידבקות קשורה משמעותית לאוכלוסיות רגישות וליעילות של אמצעים נגד הדבקה שאינם תרופות (כגון מסכה, שמירה על מרחק וכו'). כך למשל, בקרב אוכלוסיות רגישות, ייתכן ויש להחמיר את האמצעים שאינם תרופות בתקופת החורף.
לסיכום, החוקרים טוענים כי הנגיף מתפשט היום מהר מאוד, אך האקלים, ככל הנראה, אינו משפיע בצורה משמעותית על קצב ההתפשטות. עם זאת, נראה כי האמצעים נגד הדבקה שאינם תרופות שוב נמצאו היעילים ביותר, וכשהמגפה תתאזן בעזרת החיסונים וחסינות העדר, ייתכן וניתן לבחון בצורה מדויקת יותר את השפעת האקלים על וירוס הקורונה.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(1) Nature Communications, volume 12, Article number: 846 (2021). Published: 08 February 2021. https://www.nature.com/articles/s41467-021-20991-1.
(2) https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---11-march-2020.
(3) https://www.cdc.gov/csels/dsepd/ss1978/lesson1/section11.html.
(4) Int J Prev Med. 2013 Feb; 4(2): 128–132. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604842/.
(5) Sci Total Environ. 2020 Aug 1; 728: 138835. Published online 2020 Apr 20. doi: 10.1016/j.scitotenv.2020.138835.