דלג לתוכן

מנה שנייה של החיסון נגד קורונה: האם היעדר תופעות לוואי מרמז על שהחיסון לא הועיל?

ימי המחלה חזרו לאופנה בשבועות האחרונים בעקבות החיסונים נגד קורונה, ורבים מדווחים על יומיים (ולעיתים אף יותר) של חולי וחולשה כללית לאחר קבלת המנה השנייה. למרות שהן אינן נעימות במיוחד, מדובר בתופעות חיוביות המעידות על כך שמערכת החיסון פועלת ומייצרת נוגדנים. מה לגבי אלה שלא חוו תופעות לוואי כלל? האם משמעות הדבר שהחיסון בקבוצה זו לא מועיל? בדקנו

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/02/2021
3 דקות קריאה

כדי להרוויח את היעילות המקסימלית של חיסוני ה- mRNA יש צורך בקבלת שתי מנות חיסון. טווח הזמן בין המנה הראשונה לשנייה משתנה בין סוגי החיסונים, כאשר עבור החיסון של פייזר יש לקבל את הזריקה השנייה 21 ימים לאחר הראשונה, ועבור החיסון של מודרנה יש להמתין 28 ימים עד לקבלת המנה השנייה (1) .

למרות שתופעות לוואי אחרי החיסון נפוצות והן עלולות להשפיע על התפקוד היומיומי, לא מדובר במצב מוחלט ולמעשה רבים מהמתחסנים עשויים שלא לחוות תופעות לוואי כלל. האם זה אומר שהחיסון עלול שלא להועיל? בדקנו. 

רופא מכין למטופל את החיסון נגד קורונה
 LookerStudio B | Shutterstock

מה קורה בגוף שלנו לאחר קבלת החיסון?

חיסוני ה- mRNA מכילים חומצות גרעין אשר חודרות לתאי השריר ו"מורות" להם לייצר חלבון הדומה לחלבון הקיים בנגיף הקורונה (חלבון הספייק).  מערכת החיסון מזהה את החלבון ובתגובה לכך יוצרת תגובה חיסונית נגד הנגיף. בשל כך הגוף מנסה להילחם בזיהום המדומה בתאים מתפתחת דלקת אותה חווים חלק מהמתחסנים. 

התאים ששכפלו את חלבון הספייק "מותקפים" על ידי תאי חיסון שמתקשרים עם תאים אחרים המייצרים נוגדנים נגד הנגיף הקורונה. תהליך זה מתרחש במערכת החיסון המולדת אשר מאתרת את הזיהום ותוקפת אותו. פעולה זו היא שגורמת לתופעות.

הסיבה שחיסונים הם כל כך יקרי ערך נעוצה בעובדה שהם מסייעים בתיקון חוסר האיזון במצבים שמתפתח זיהום. כלומר, גם במקרים שבהם מערכת החיסון אינה מייצרת באופן טבעי נוגדנים בכמות ובמהירות מספקת, החיסונים מסייעים בקיום התהליך ביעילות מוגברת (2).   
 

מהן תופעות הלוואי השכיחות שדווחו לאחר קבלת החיסון?

כתוצאה מפעילות מערכת החיסון, יכולות להתפתח תופעות לוואי קלות וחולפות, השכיחות שדווחו הן:

- אודם וכאב באזור ההזרקה

- חום גבוה

- צמרמורות

- עייפות

- כאבי ראש

- כאבי שרירים

- בחילות 

- בלוטות לימפה נפוחות

תופעות אלה דווחו בשכיחות גבוהה יותר לאחר מתן המנה השנייה וחלפו, על פי הדיווחים, לאחר ימים ספורים (3). 
 

האם היעדר תופעות לוואי מעיד על כך שמערכת החיסון אינה פועלת כראוי?

בשבועות האחרונים רופאים ומומחים רבים טוענים כי תופעות הלוואי לאחר קבלת החיסון אמנם עלולות לגרום לאי נוחות זמנית, אך למעשה מדובר בתגובה חיובית המעידה על כך שמערכת החיסון עובדת. אולם, מה קורה כאשר לא חווים תופעות לוואי כלל? 

אנו שומעים על רבים שחוו תופעות לוואי, בעיקר לאחר קבלת המנה השנייה, אך אם נבחן לעומק את הסטטיסטיקה מהניסויים הקליניים נראה כי רוב הנבדקים לא חוו תופעות לוואי כלל. קצת יותר מחצי מאלה שקיבלו את החיסון במסגרת הניסויים הקליניים לא חוו תופעות לוואי  והם עדיין היו מוגנים ב-94% מתחלואה חמורה בקורונה לאחר קבלת שתי המנות (2). 

אם נצלול לעומק הדיווחים, בחיסון של פייזר למשל רק 31% מהמשתתפים בגילאי 18-55 דיווחו על עלייה בחום הגוף לאחר קבלת המנה השנייה  (4). 

רבים מהקהילה המדעית מתעניינים בגורמים שבגינם אנשים רבים חווים סימפטומים בעוד שאחרים לא. למעשה, הסיבה לכך, נכון לכתיבת שורות אלה, אינה ברורה במלואה. עם זאת, חשוב לזכור כי שני החיסונים שאושרו עד כה הוכחו כיעילים בהגנה נגד קוביד 19 בקרב אלה שפיתחו סימפטומים וכן גם בקרב אלה שלא סבלו מדבר לאחר קבלת החיסון (2).
 

האם החיסון עלול להיות מסוכן?

אחת התגובות המסוכנות יותר היא תגובה אלרגית מסוג שוק אנפילקטי. מדובר בתגובה נדירה מאוד המתפתחת תוך דקות ספורות ולכן יש צורך להמתין כ-15 דקות במקום ההתחסנות לאחר קבלת החיסון. באמצע ינואר פרסם האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית מסמך גילוי דעת בו נכתב כי תגובה אלרגית משמעותית נצפתה במקרים ספורים בלבד לאחר קבלת החיסון ולאחר מתן של כ-20 מיליון מנות חיסון בעולם, לא התרחש מקרה תמותה אחד  (3). 

אם אתם חווים תופעות לוואי מדאיגות שאינן חולפות לאחר ימים ספורים, כמו גם אדמומיות או רגישות באזור ההזרקה אשר מחמירים כיממה לאחר קבלת החיסון, מומלץ לפנות לרופא/ה המטפל/ת להתייעצות (5). 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.



מקורות 

(1) https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html

(2) https://health.clevelandclinic.org/if-you-dont-get-sick-after-your-covid-19-vaccination-does-it-mean-your-immune-system-isnt-working/
(3) https://govextra.gov.il/ministry-of-health/covid19-vaccine/covid19-vaccine-information/
(4) https://www.fda.gov/media/144245/download
(5) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' אביגדור זליקובסקי
פרופ' אביגדור זליקובסקי כירורגיה
4.9
( 18 חוות דעת )
"הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו