דלג לתוכן

מידע בריאותי שגוי: מה גורם לאנשים מסוימים להאמין בו?

פייק ניוז בנוגע לנושאים בריאותיים התפשטו בחודשים האחרונים כאש בשדה קוצים. למרות שרבים מאיתנו עשויים להתעלם משלל הפוסטים הבריאותיים הכוזבים, אחרים עלולים להאמין להם ואף לפעול בהתאם למידע המוצג. מי צפוי להאמין יותר למידע בריאותי שגוי? מחקר חדש עם ממצאים מסקרנים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/03/2021
3 דקות קריאה


המדיות החברתיות הפכו בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מחיינו. בין אם פייסבוק, טוויטר או אינסטגרם, הפלטפורמות השונות משמשות כמעין זירה חברתית וירטואלית בה ניתן לחלוק רעיונות, לקיים דיונים בנושאים שונים ולהישאר מחוברים לקרובים ולמכרים שלנו. 

לצד היתרונות הרבים שבפלטפורמות החברתיות קיים גם חיסרון אחד בולט – המדיות החברתיות משמשות פעמים רבות כמקור מרכזי למידע שגוי, לעיתים גם מידע הקשור בבריאות ועלול לגרום לחלקנו להחליט החלטות שגויות או להניא מביצוע של צעדים נדרשים.

אישה בבהלה בשל פייק ניוז שקראה ברשת
fizkes  | Shutterstock

המונח מידע רפואי שגוי מתייחס לכל טענה הקשורה לנושאים בריאותיים אשר מוצגת כעובדה, אך בפועל היא שגויה בהתבסס על ראיות מדעיות. מדובר במונח חדש יחסית אשר צובר תאוצה, ככל שהמדיות השונות תופסות מקום מרכזי יותר בחיינו (1). 

בשנים האחרונות ובייחוד בתקופת מגפת הקורונה, שטף המידע הרפואי השגוי המוצג ברשת הלך וגדל. סקירה מדעית  (2) שבחנה 69 מחקרים שהתמקדו במידע רפואי שגוי המוצג במדיות החברתיות מצאה כי קיימת כמות גדולה של תוכן בריאותי שגוי בנוגע למוצרי עישון וטבק, סמים ונושאים הקשורים בבריאות הציבור, כמו חיסונים או מחלות מדבקות. השכיחות הגבוהה ביותר של תכנים אלה נמצאה דווקא בטוויטר. 

מי צפוי להאמין ולפעול על פי מידע בריאותי שגוי ברשת?

מידע רפואי שגוי הולך ומתפשט כאש בשדה קוצים, ובשל כך אנשי מקצועות הבריאות מביעים חשש משמעותי מההשפעות של ההנחות הכוזבות בכל הנוגע למניעת טיפול רפואי. מסיבה זו החליטו חוקרים מאוניברסיטת רג'ינה שבקנדה, ומאוניברסטת קולורדו והמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס , ארה"ב לשתף פעולה כדי להבין לעומק אילו קהלים יכולים לפעול על פי מידע בריאותי בלתי מבוסס המוצג במדיות החברתיות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת journal Health Psychology. 
(3)

כדי לענות על השאלה המסקרנת השתמשו החוקרים בסקרים שבחנו את מידת האמונה של יותר מ-1,000 מבוגרים בכל הנוגע לפוסטים ברשתות החברתיות אשר עוסקים בנושאים בריאותיים.

המשתתפים ביקשו לדרג את מידת הדיוק של 24 פוסטים בפייסבוק ובטוויטר. הפוסטים כללו מידע שגוי כמו גם אמיתות בנוגע לטיפולים בסרטן, חיסון נגד נגיף הפפילומה וסטטינים – תרופות המשמשות להורדת רמות הכולסטרול בגוף. 

לאחר שהמשתתפים קראו את פוסטים, הם העריכו את המידע המופיע בהם בארבע רמות: שגוי לחלוטין, שגוי בעיקרו, נכון בעיקרו ונכון באופן מוחלט. לצד זאת, הם השיבו על מספר שאלות הקשורות ברמת ההשכלה שלהם, רמת העניין ברפואה אלטרנטיבית, הכנסה, גיל וידע בנוגע לנושאים בריאותיים. 

האם חוסר אמון במערכת הבריאות מגדיל את המהימנות של מידע רפואי שגוי?

לאחר התאמת הממצאים, החוקרים מצאו כי אנשים בעלי רמת השכלה נמוכה יותר ופחות ידע בנושאים הקשורים לבריאות היו בסבירות גבוהה יותר להאמין למידע לא מדויק, זאת בהשוואה ליתר המשתתפים במחקר. 

אולם הממצא המעניין ביותר היה כי משתתפים שהביעו חוסר אמון במערכת הבריאות נטו להאמין יותר למידע בריאותי שגוי. עוד נמצא כי אלה שהתעניינו ברפואה אלטרנטיבית וכן אלה שהאמינו לפוסט אחד של מידע רפואי שגוי, היו מצויים בסבירות גבוהה יותר להאמין למידע כוזב בנוגע לנושאים בריאותיים אחרים. 

למרות שהיקף המחקר מצומצם יחסית, ממצאיו מראים כי אמונה למידע בריאותי שגוי מהווה מחסום מרכזי לטיפול רפואי ראוי. האמונה ההולכת וגוברת בטענות הכוזבות עלולה להניא אנשים רבים מנקיטת צעדי מנע למניעת מחלות שונות, כמו חיסונים וכן גם מקבלת טיפולים הכרחיים. זיהוי הקבוצות באוכלוסייה שנוטות להאמין למידע שגוי זה עשוי לתרום להבנת האופן שבו ידיעות כוזבות מתפשטות וכך לסייע באיתור דרכים להילחם בטענות הבלתי מבוססות. 

מקורות 

(1) Sylvia Chou, Wen-Ying et al. “Where We Go From Here: Health Misinformation on Social Media.” American journal of public health vol. 110,S3 (2020): S273-S275. doi:10.2105/AJPH.2020.305905
(2) Prevalence of Health Misinformation on Social Media: Systematic ReviewJ Med Internet Res 2021;23(1):e17187 DOI: 10.2196/17187 uarez-Lledo V, Alvarez-Galvez J
(3) Scherer, L. D., McPhetres, J., Pennycook, G., Kempe, A., Allen, L. A., Knoepke, C. E., ... & Matlock, D. D. (2021). Who is susceptible to online health misinformation? A test of four psychosocial hypotheses. Health Psychology.‏


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר חררדו מורבניק
ד"ר חררדו מורבניק עיניים
5.0
( 11 חוות דעת )
"קיבלתי את כל מה שיכולתי לבקש ואני אומרת את זה למרות שעדיין לא התגבשה הצורה הסופית. כבר ניתן לראות את התוצאה המדהימה! מבחינת מקצועיות - עבודה מצויינת ללא רבב. לא מעט אנשים החמיאו לי וביקשו לדעת היכן ביצעתי את הניתוח כולל רופא המשפחה שלי:) מבחינת הגישה, המענה והטיפול - זכיתי לחויה מעולה! דר' מורבניק מאוד קשוב, ענה לכל השאלות וסיפק מידע והכל בשקט ובנועם מה שהוריד ממני כל תחושת חרדה והגביר בי תחושת בטחון ברופא ובתהליך. היה זמין ונתן לי מענה גם דרך הטלפון עד הגעתי לביקורת. אני חייבת להודות שהגעתי לכללית אסתטיקה עם ספק מסוים כשבאמתחתי המלצות למספר רופאים שמחזיקים באתרים מרשימים אבל לאחר פגישות עם דר מורבניק וענת המתאמת (המקסימה, המקצועית והדואגת) שלו האינטואיציה הנחתה אותי שמצאתי:) ואכן - אני לא חושבת שיכולתי "ליפול" לידיים טובות יותר. שגרירים מעולים לכללית אסתטיקה🙏"
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
ד"ר משה מלכין
ד"ר משה מלכין עיניים
4.9
( 219 חוות דעת )
"הטיפול והיחס כלפיי היו יוצאי מהכלל משביע רצון."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו