האם נמצא הטיפול האופטימאלי לבעיות נפשיות?
הטיפול ברוב המחלות הפסיכיאטריות רחוק מלהיות אופטימלי לאור תופעות הלוואי ושיעורי הפסקת הטיפול, כמו גם חוסר יכולת להתמקד במנגנונים העומדים בבסיס המחלות. האם הנוירופידבק מצליח להתגבר על מכשולים אלו? הפרטים בכתבה
בעיות נפשיות הן הפרעות המשפיעות על מצב הרוח, החשיבה וההתנהגות של האדם הסובל מהן. הן נחשבות לנפוצות מאוד ולמעשה, משרד הבריאות מצא כי אחד מכל שישה מבוגרים בישראל יסבול במהלך חייו מדיכאון או חרדה (1) .
ABO PHOTOGRAPHY | Shutterstock
הטיפול הפסיכיאטרי אינו אופטימלי כיום
בעשורים האחרונים חלה עלייה משמעותית בהבנה ובטיפול במחלות פסיכיאטריות (2) . ברוב המקרים, ניתן לנהל את הסימפטומים באמצעות שילוב של תרופות ופסיכותרפיה (1). למרות זאת, הטיפול ברוב המחלות הפסיכיאטריות רחוק מלהיות אופטימלי, מאחר שהוא לרוב טומן בחובו תופעות לוואי משמעותיות ושיעורי הפסקת הטיפול גבוהים. סיבה נוספת לכך שטיפולים אלו אינם מראים יעילות אופטימאלית היא שהם אינם מצליחים להתמקד במנגנונים העומדים בבסיס המחלות. מחקרים הראו כי הפרעה במעגלים העצביים קשורה להתפרצות והתקדמות של מחלות פסיכיאטריות ועם זאת, מעט טיפולים מכוונים ישירות לאלה (2).בשנים האחרונות הופיעו כמה טכניקות של נוירומודולציה (שינוי בפעילות המוחית), המראות הבטחה ביכולתן להיות מוכוונת כנגד מעגלים עצביים משובשים במחלות פסיכיאטריות, ללא נטל תופעות הלוואי המזיקות הקשורות לעיתים קרובות לתרופות המשמשות לטיפול במחלות אלה. טכניקה אחת של נוירומודולציה הנמצאת בשימוש היא נוירופידבק (2).
מהו נוירופידבק?
נוירופידבק הוא סוג של ביופידבק שמתעסק בפעילות מוחית. ביופידבק היא שיטה המלמדת את האדם לשלוט בתפקודי גוף אוטומטיים כמו דופק, מתח שרירים, נשימה ועוד. במהלך אימון ביופידבק חיישנים המחוברים לגוף מזהים שינויים בדופק, בטמפרטורת העור, בטונוס השרירים, בדפוס גלי המוח או בתפקוד פיזיולוגי אחר. שינויים אלה מפעילים איתות שיכול להיות צליל, אור מהבהב וכו׳ על גבי מסך וידיאו שמעיד על כך שהשינוי הפיזיולוגי התרחש. בהדרגה, אדם יכול ללמוד לשנות את האות על ידי שליטה מודעת על תפקודי הגוף האוטומטיים (3) . נוירופידבק, אם כן, היא צורת טיפול בה מודדים את הפעילות החשמלית של המוח על מנת לסייע בתיקון דפוסי גלי מוח לא תקינים. הטכניקות המשמשות לאיתור הפעילות החשמלית במוח כוללות אלקטרואנצפלוגרפיה (EEG), הדמיית תהודה מגנטית תפקודית (fMRI) ועוד (4).כיצד ניתן להשתמש בנוירופידבק לטיפול בבעיות נפשיות?
השילוב בין נוירופידבק ו-fMRI עשוי ללמד את האדם כיצד לשלוט באופן מידי בפעילות העצבית במוח שלו בזמן אמת (2). fMRI הוא סוג מיוחד של MRI הבוחן את התפקוד של המוח. ב-fMRI, מכשיר ה-MRI המוכר מייצר תמונות של זרימת דם לאזורים מסוימים במוח, שבעזרתן ניתן להסיק על האזורים הפעילים במוח ברגע הבדיקה (5).הטכניקה המשלבת בין נוירופידבק ו-fMRI (נקראת rtfMRI-NF) מאפשרת התמקדות ישירה בקשרים עצביים שידוע כי הם מעורבים בבעיות נפשיות. שימוש בנוירופידבק לטיפול בבעיות נפשיות מאפשר מתן משוב למשתתף בהתבסס על האות העצבי שלו כאשר הוא חווה תהליכים נפשיים שונים. על ידי הצצה לפעילות העצבית של עצמו, נוירופידבק מהווה הזדמנות עבור האדם להשיג מודעות, ובהמשך לשלוט על התהליכים המתרחשים במוחו ושעלולים להיפגע במחלות פסיכיאטריות (2).
הטכניקה שמשפיעה על הפעילות המוחית
מחקר חדש שהתפרסם בחודש שעבר בעיתון Neuroscience & Biobehavioral Reviewsסקר 17 מחקרי עבר שנעשו על הטכניקה המשולבת rtfMRI-NF לקביעת היעילות של שיטה זו בוויסות הפעילות המוחית. בסך הכל, המחקרים כללו 410 משתתפים, 234 מהם עברו טכניקה משולבת. גיל המשתתפים היה בממוצע 34 ו- 50.7% מהמדגם היו נשים. נבדקו מספר הפרעות פסיכיאטריות, כאשר ההפרעה הנפוצה ביותר הייתה הפרעת דיכאון קשה. למעלה ממחצית מהמשתתפים שנכללו (52.9%) היו תחת טיפול תרופתי בתרופות פסיכיאטריות. בממוצע, המשתתפים השתתפו בשני מפגשים של rtfMRI-NF. מגוון אזורי מוח שימשו כמקור לאות הנוירופידבק, כאשר הנפוץ ביותר היה האמיגדלה (35.3%)2, אזור במוח הידוע כקשור לעיבוד של רגשות (6).ראשית, המשתתפים קיבלו משימת ״אימון״, שבה הם קיבלו משוב כלשהו כאשר הפעילו את אזור המוח הנבדק במחקר. מטרת החוקרים הייתה לבדוק האם rtfMRI-NF הוביל לשליטה רצונית של המשתתפים בפעילות מוחם. לאחר מכן, החוקרים בדקו האם האדם יכול לשלוט על הפעילות המוחית גם במקרים בהם לא מסופק לו משוב. החוקרים מצאו כי ל-rtfMRI-NF הייתה השפעה גדולה על פעילות המוח גם כאשר הנבדקים לא קיבלו משוב. במילים אחרות, הטיפול ב-rtfMRI-N הראה השפעה מתונה על פעילות המוח באזורים מסוימים במהלך אימון, כמו גם השפעה משמעותית לאחר האימון. לצד כל אלה, נמצאה השפעה קטנה בלבד על תסמיני המשתתפים (2).
עדיין חסרות ראיות מדעיות בכדי להבהיר באופן ספציפי ובאילו הפרעות נפשיות ביופידבק עשוי להיות יעיל. אולם, לאור הקושי במציאת אפיק טיפולי יעיל דיו וחף מתופעות לוואי בטיפול בבעיות נפשיות, יש מקום להמשיך ולבצע מחקרים נוספים בתקווה למצוא את הטיפול היעיל ביותר לבעיות נפשיות נפוצות.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
(1) https://www.health.gov.il/publicationsfiles/depression_anxiety_israel.pdf
(2) Dudek E, Dodell-Feder D. The efficacy of real-time functional magnetic resonance imaging neurofeedback for psychiatric illness: A meta-analysis of brain and behavioral outcomes. Neurosci Biobehav Rev. 2021 Feb;121:291-306. doi: 10.1016/j.neubiorev.2020.12.020. Epub 2020 Dec 25. PMID: 33370575; PMCID: PMC7856210.
(3) https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/biofeedback-a-to-z
(4)https://www.britannica.com/science/neurofeedback
(5) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mri/about/pac-20384768
(6) https://www.britannica.com/science/amygdala