ניתוח כריתת רחם ושחלות ללא צלקות גלויות בשיטת vNOTES החדשנית והמתקדמת
בכל שנה, אלפי נשים ישראליות עוברות ניתוח לכריתת רחם ו/או שחלות. ההחלטה על ביצוע הניתוח מורכבת ועלולה לערב חששות רבים, אך גישה חדשנית לביצועו הופכת את הבחירה בטיפול לפשוטה יותר. הכירי את ההליך לכריתת רחם ו/או שחלות אשר מצמצם את הסיכונים בניתוח ואינו מערב צלקת נראית לעין
כ-5,000 ניתוחים לכריתת רחם וכ-1,500 ניתוחים לכריתת שחלות מתבצעים בישראל מדי שנה. ניתוחים אלה, המשמשים כחלופת טיפול מוצלחת לבעיות שונות וכאמצעי מניעה להתפתחות של סוגי סרטן מסוימים, עברו תמורות משמעותיות בשנים האחרונות. בעוד שבעבר ניתוחים לכריתת רחם ו/או שחלות בוצעו בגישה פתוחה והובילו לאשפוז ממושך וצלקת משמעותית באזור הבטן, בשנים האחרונות פותחו גישות זעיר פולשניות המסייעות במיתון הכאבים לאחר ביצוע הפעולה ובקיצור זמן ההחלמה. על הגישות המתקדמות לביצוע כריתת רחם ו/או שחלות והשיטה המתקדמת שעשויה לקצר משמעותית את זמן האשפוז לאחר הניתוח, למתן את הכאבים וגולת הכותרת – הגישה שאינה מערבת חתכים בדופן הבטן וגורמת לצלקת נראית לעין, בכתבה שלפניכן.
Peakstock | Shutterstock
באילו מקרים מתבצעת כריתת רחם ו/או שחלות?
כריתת רחם היא הליך כירורגי בו מוסר הרחם באופן מלא (כולל צוואר הרחם) או חלקי. תפקידו העיקרי של הרחם הוא בעיקר במהלך ההריון ועל כן לאחר הניתוח לא ניתן יהיה להרות ותופסק גם הווסת. כריתת רחם נדרשת בשל מספר מצבים שונים:
- כאבים שמקורם באנדומטריוזיס או שרירני רחם מרובים וחוזרים שאינם יכולים להיות מטופלים באופן שמרני.
- מנורגיה- דימום ווסתי מוגבר.
- צניחת רצפת האגן שהובילה לצניחת רחם קיצונית.
- מצבים אונקולוגיים המחייבים כריתה של הרחם.
ניתוח לכריתת השחלות לעומת זאת, ייבחר פעמים רבות כהליך מניעתי למשל בקרב נשים נשיות של גן BRCA המעלה את הסיכוי להתפתחות של סוגים שונים של גידולים ממאירים, בהם גם סרטן השחלות. מצב נוסף בו תישקל כריתה של השחלות הוא לשם הוצאה של ציסטות.
מהן הגישות המרכזיות המשמשות לביצוע הניתוח?
קיימות מספר גישות מרכזיות לביצוע של כריתת רחם ו/או שחלות:
הגישה הפתוחה
מדובר בגישה הוותיקה ביותר לביצוע כריתת רחם ו/או שחלות. לצורך גישה לאיבר, מבצע/ת הרופא/ה המנתח/ת חתך בחלק התחתון של הבטן, בדומה לזה המבוצע בניתוח קיסרי. דרך החתך מוצאים הרחם והשחלות. למרות שמדובר בניתוח יעיל בעל היסטוריה ארוכת שנים הוא אינו חף מחסרונות. מעבר לאשפוז ממושך וזמן החלמה ממושך, תקופת ההחלמה מורכבת ועלולה לערב כאבים עזים. זאת ועוד, בעקבות הניתוח מתפתחת צלקת בטנית ארוכה ולא אסתטית.
עם כניסתה של הגישה הלפרוסקופית, ניתוחים אלה הפכו פחות נפוצים וכיום ייבחרו במקרים שבהם קיימת אינדיקציה לגידול אונקולוגי או רחם גדול אשר דורשים ביצוע של ניתוח פתוח.
הגישה הלפרוסקופית
מאז פיתוחה, הגישה הלפרוסקופית לכריתת רחם נחשבת לשיטה המרכזית לביצוע של ניתוחים אלה והיא זו שהונהגה עד היום. ניתוח לפרוסקופי הוא הליך זעיר פולשני שבמהלכו הגישה אל הרחם והשחלות מתבצעת דרך שלושה-ארבעה חתכים קטנים בדופן הבטן, דרכם מכניס/ה הרופא/ה המנתח/ת כלי עבודה ולפרוסקופ שבאמצעותו יכול/ה הוא/היא לצפות בחלל מבעד למסך בחדר הניתוח.
הניתוח הלפרוסקופי יצר מהפכה בתחום הכירורגיה הגניקולוגית. עם זאת, בנשים שעברו ניתוחים קודמים באזור הבטן ביצוע הניתוח בשיטה הלפרוסקופית והוצאת האיבר עלולים להיות משימה מורכבת, זאת בשל הידבקויות שנוצרו בדופן הבטן. מעבר לכך, קיים סיכוי להתפתחות של בקע בצלקת הניתוחית לאחר הניתוח וכן גם סיכוי לדימומים בדופן הבטן.
הגישה הווגינלית
גישה זו משמשת להוצאת הרחם בלבד. בניתוח זה הגישה אל החלל הניתוחי מתבצעת דרך הוואגינה, ללא צורך בכל חתך באזור הבטן. ההחלמה לאחר הניתוח אמנם קלה יותר בהשוואה לניתוח הלפרוסקופי, אך ניתן לבצעו רק כאשר קיימת צניחה מסוימת של הרחם. זאת ועוד, בשל קושי בניתוק כלי הדם במהלך הניתוח לא ניתן לבצע הוצאה של רחם גדול יחסית בגישה זו.
מהו ניתוח בגישת vNOTES ?
vNOTES היא גישה חדשנית ומתקדמת להוצאת הרחם והשחלות בעזרת פלטפורמה ייעודית המאפשרת גישה אל חלל הבטן דרך הנרתיק, ללא כל צורך בביצוע של חתכים בדופן הבטן.
במהלך הפעולה, מבצע/ת הרופא/ה המנתח/ת חתך באורך 2-3 ס"מ באזור הסמוך לצוואר הרחם. דרך החתך מוחדרת הפלטפורמה הייעודית שנועדה כדי לשמור על הלחץ הקיים בחלל הבטן ולאפשר לרופא/ה המנתח/ת לבצע את הפעולה הכירורגית ביעילות. למעשה, בעת הכניסה לחלל הבטן המנתח/ת מצוי מול איבריי הרבייה הנשיים ויכול/ה לבצע את הפעולה הנדרשת באופן קל יותר ובטוח.
מהם היתרונות המרכזיים בניתוח זה?
היעדר צלקות נראות לעין
בשל העובדה שהגישה לחלל הניתוחי היא וגינלית, הפעולה אינה מערבת חתכים וצלקות לאחר הניתוח באזור הבטן.
פחות כאבים והחלמה קלה יותר
בניתוח vNOTES החתך מתבצע באזור הדוגלס (חלל הנמצא בין הרקטום ובין גב הרחם). אזור זה דל באלמנטים עצביים ועל כן לאחר הניתוח צפויים כאבים פחותים בהשוואה לגישות שפורטו לעיל. גם זמן ההחלמה מתקצר משמעותית ובמקרים רבים מספר שעות לאחר ביצוע הפעולה האישה משתחררת לביתה ללא כל צורך לאשפוז במהלך הלילה.
מחקר שבוצע בבלגיה ופורסם בכתב העת BJOG, בחן 70 נשים שעמדו בפני ניתוח לכריתת רחם, חצי מהן נותחו בגישה הלפרוסקופית ו-35 הנותרות נותחו בגישת vNOTES. ממצאי המחקר הראו כי ניתוח בגישת vNOTES הוביל לקיצור משמעותי של זמן ביצוע הפעולה (44 דקות בממוצע בגישת vNOTES לעומת 75 דק' בגישה הלפרוסקופית). בנוסף, רוב הנשים שנותחו בגישה החדשנית השתחררו מבית החולים כבר באותו היום, זאת לעומת הנשים שנותחו בגישה הלפרוסקופית (77% מהנבדקות אל מול 43% מהנבדקות). לצד זאת, בקרב הנשים שנותחו בגישה החדשנית נצפתה ירידה בשימוש במשככי כאבים לאחר הניתוח.
הפחתת הסיכוי לסיבוכים
כאמור, ניתוח בגישת vNOTES אינו מערב כל חתך בדופן הבטן ועל כן לא קיים סיכוי להתפתחות של בקע בצלקת הניתוחית. זאת ועוד, הגישה החדשנית מפחיתה את הסיכוי לדימומים בדופן הבטן, כמו גם להתפתחות של זיהום מקומי.
חשוב לציין עם זאת כי בדומה לכל פעולה כירורגית גם בניתוח זה קיים סיכוי להתפתחות של סיבוכים. אולם, כפי שהוכח במחקר, הסיכון נמוך משמעותית בהשוואה לגישות האחרות.
האם ישנן נשים שאינן נחשבות כמועמדות מתאימות לביצוע ניתוח vNOTES?
טרם הבחירה בגישה ניתוחית מסוימת יתבצעו בדיקות מקיפות שנועדו כדי לבחון את מידת הניידות של הרחם, כמו גם כדי לבצע התאמה של אסטרטגיית הניתוח. למשל נשים הסובלות מהידבקויות באגן כתוצאה מאנדומטריוזיס אינן נחשבות כמועמדות לביצוע הניתוח בגישה זו.
לסיכום, ניתוח בגישת vNOTES מהווה פריצת דרך משמעותית בתחום הניתוחים הגניקולוגיים. הפלטפורמה החדשנית מאפשרת לנשים רבות לעבור את ההליך המורכב בבטיחות, ללא חתכים וצלקת נראית לעין או החלמה מורכבת. ניתוח vNOTES מתבצע כיום במרב בתי החולים בישראל.
אמי טכנולוגיות היא חברה מובילה בתחום שיווק של מוצרים וטכנולוגיות רפואיות בישראל. לפרטים נוספים אודות השיטה ניתן להיכנס לקישור הבא: http://lp.ami.co.il/ . יש להתייעץ עם הרופא המטפל להתאמת הגישה הניתוחית המתאימה ביותר.