דלג לתוכן
ד"ר אורי לינדנר ד"ר אורי לינדנר

אתם שואלים – הרופא עונה: 5 שאלות על טיפולים פוקאליים בסרטן הערמונית

טיפולים פוקאליים הפכו לחלק בלתי נפרד ממהלך הטיפול בסוגים שונים של סרטן. בשנים האחרונות שיטות טיפול מתקדמות אלה הפכו חלק גם מאסטרטגיית הטיפול בסרטן הערמונית. למה עשויים להתאים הטיפולים המקומיים, מה הסיכוי לחזרת המחלה לאחר ביצוע של טיפול מסוג זה ואיך בוחרים את השיטה המתאימה? הנה מה שחשוב לדעת על הטיפולים המקומיים במחלה הממאירה השכיחה ביותר בגברים

מאת: ד"ר אורי לינדנר
תאריך פרסום: 18/03/2021
3 דקות קריאה
ד"ר אורי לינדנר בשיתוף עם ד"ר אורי לינדנר i סגן מנהל מחלקה אורולוגית במרכז הרפואי קפלן, רחובות


טיפול פוקאלי הוא שם כולל המתאר מגוון רחב של טיפולים הנעשים על אזור מסוים באיבר חולה. מטרתם של הטיפולים המקומיים היא לטפל באזור הפגוע בלבד ולשמר ככל הניתן את החלקים הבריאים באיבר. 

בשנים האחרונות הפכו הטיפולים הפוקאליים לחלק בלתי נפרד ממהלך הטיפול במחלות הסרטן: כך למשל, במקרים בהם התפתח גידול ממאיר בכבד או בכליה מקובל לטפל באזור הממאיר באמצעות שימוש בטכנולוגיות שונות,כמו הקפאה או אנרגיית חום. גם בקרב אלה החולות בסרטן השד מקובל כיום לכרות את האזור החולה בלבד (הליך שנקרא כריתת שד חלקית) ולא לבצע כריתה מלאה. 

במשך שנים רבות, הסברה הרווחת בכל הנוגע לטיפול בסרטן הערמונית הייתה כי לא ניתן לבצע טיפול מקומי ויש לבצע כריתה של הערמונית כולה. הסיבה העיקרית לכך הייתה שהידע בנוגע למיקום התאים הסרטניים בערמונית לא היה אופטימלי כלל. לכן, כאשר לא הייתה אפשרות לאיתור מדויק של הגידול, ברירת המחדל לריפוי החולה הייתה הסרה של הבלוטה כולה. 

גבר אצל רופא אורולוג להתייעצות על טיפול פוקאלי (מקומי) בסרטן הערמונית
Wasan Tita | Shutterstock

אולם, בשני העשורים האחרונים התרחשה התקדמות ניכרת באבחון סרטן הערמונית. כיום, באמצעות בדיקת MRI ניתן להעריך את מיקומם של התאים הסרטניים בערמונית ולדגום את האזור באמצעות ביופסיה מכוונת הדמיה (ביופסיית פיוז'ן). האבחון המדויק של מיקום התאים הממאירים בבלוטה הוביל לפיתוחם של טיפולים שונים אשר מסייעים בריפוי האזור החולה ובמקביל משמרים את יתר הערמונית הבריאה. כך ניתן למנוע תופעות לוואי שונות שעלולות להתפתח כתוצאה מהטיפולים הראדיקליים בערמונית, כמו אין אונות, חוסר שליטה על מתן שתן ועוד. 

הטיפול הפוקאלי הראשון בו נעשה שימוש בערמונית הוא קריותרפיה, בו מתבצעת הקפאה של התאים הסרטניים בערמונית. במהלך הפעולה מחדירים מחטים זעירות אל האזור הממאיר בבלוטה תחת הכוונת אולטרסאונד, ודרכן מקפיאים את התאים הממאירים ומובילים למוות שלהם. טיפול נוסף הוא באמצעות לייזר ושימוש באנרגיית חום המובילה למות התאים הסרטניים באזור תוך שימור החלקים הבריאים בבלוטה. החידוש האחרון בתחום הוא טיפול באמצעות זרמי חשמל המוביל גם הוא להרס מקומי של התאים הסרטניים. 

שלוש הטכנולוגיות האלה נחשבות כיום לחלופות הטיפול המובילות לטיפול בסרטן הערמונית והן הוכחו במחקרים רבים כיעילות ובטוחות. אולם, שאלות רבות בנוגע לטיפולים פורצי הדרך נותרו עומדות. 

כדי לאפשר לך לבצע את בחירת הטיפול המתאימה ביותר, אספנו יחד עם  ד"ר אורי לינדנר, אורולוג מנתח, משמש סגן מנהל מחלקה אורולוגית במרכז הרפואי קפלן ויועץ מדעי במכון ויצמן למדע,  מספר שאלות על אודות הטיפולים הפוקאליים ואת התשובות להן. 

1. האם טיפולים פוקאליים מתאימים לכל החולים בסרטן הערמונית?

הטיפולים הפוקאליים מתאימים לחולים עם סרטן בנפח לא גדול מדי, כמו גם לאלה הסובלים מגידול אשר ניתן לדגימה ונמצא כי הוא ממוקד באזור מסוים בבלוטה. בחולים הסובלים מסרטן מפושט בכל הבלוטה או מגידול בעל נפח גדול יהיה צורך בטיפול רדיקלי. 

2. מה לגבי הסיכויים לחזרת המחלה לאחר ביצוע של טיפול פוקאלי, שהרי לא כל הבלוטה נכרתת?

יש אחוז מסוים של כישלון הכרוך בפעולות אלה, אשר יכול להתבטא בהישארות של גידול באזור שטופל או בהופעה של גידול במקום אחר בבלוטה. עם זאת היתרון בטיפול הפוקאלי הוא שניתן לבצע טיפול נוסף באותה הטכנולוגיה או תוך שימוש בטכנולוגיה אחרת. למעשה, ניתן לדמות את הטיפולים הפוקאליים לבדיקת קולונוסקופיה בה מתבצעת הסרה תקופתית של פוליפים למניעת סרטן המעי הגס. כך, במצבים בהם בבדיקת מעקב נראה כי קיימים תאים סרטניים בבלוטה גם לאחר הטיפול ניתן לבצע טיפול פוקאלי אחר. מעבר לכך, במצבים שבהם הטיפול הפוקאלי לא הועיל בחיסול מוחלט של התאים הממאירים ניתן לבצע טיפול ראדיקלי בקרינה או בניתוח במידת הצורך. 

3. במה תלויה בחירת סוג הטיפול הפוקאלי?

כיום, לא נמצא כי טכנולוגיה אחת עדיפה על אחרת ועל כן הבחירה תלויה בעיקר ברופא/ה ובטכנולוגיה בה הוא/היא בקיא/ה יותר. על כן, כדאי לבחור ברופא/ה המכיר/ה היטב את שלוש הטכניקות כדי לבצע התאמה מיטבית של הטיפול למטופל, למצבו ולהעדפותיו וכך לסייע בריפוי קל וטוב יותר. 

4. האם תופעות הלוואי שמתפתחות לאחר הטיפולים הפוקאליים זהות לאלה המופיעות אחרי טיפול רדיקאלי?

רוב הטיפולים הפוקאליים ניתנים במסגרת אשפוז יום ואחריהם המטופלים משוחררים לביתם. חזרה לפעילות מתאפשרת תוך מספר ימים. במצבים של טיפול רדיקלי מדובר בניתוח גדול המערב החדרת קטטר שבוע עד עשרה ימים וכחודשיים החלמה עד לחזרה מלאה לתפקוד. 
בטווח הקצר עלולה להתפתח הפרעה במתן שתן, צריבה במתן שתן ואפילו דימום בעת מתן שתן, אולם תופעות אלה לרוב יחלפו אחרי תקופה קצרה.

במקרים נדירים יכולה להתרחש פגיעה קלה בתפקוד המיני שעל פי רוב תטופל ביעילות באמצעים שגרתיים. חשוב לציין כי הסיכוי להתפתחות תופעות אלה נמוך משמעותית מזה הכרוך בביצוע של טיפולים רדיקאליים מאחר ומתבצעת פגיעה חלקית בלבד בבלוטה.

בנוסף, רוב הטיפולים הפוקאליים ניתנים במסגרת אשפוז יום ואחריהם המטופלים משוחררים לביתם. חזרה לפעילות מתאפשרת תוך מספר ימים. במצבים של טיפול רדיקלי מדובר בניתוח גדול המערב החדרת קטטר שבוע עד עשרה ימים וכחודשיים החלמה עד לחזרה מלאה לתפקוד. 

5. עם מי כדאי להתייעץ בנוגע לטיפולים פוקאליים?

מומלץ להתייעץ עם אורולוג מומחה בטיפולים זעיר פולשניים. הטיפולים הפוקאליים אמנם הוכחו כיעילים מאוד, אך הם מתבצעים בישראל שנים ספורות ורק לאחרונה צברו תאוצה גדולה. על כן, טרם החלטה על טיפול בסרטן הערמונית מומלץ להתייעץ עם רופא/ה בעל/ת ניסיון בשלוש שיטות הטיפול כדי לאפשר אבחון מדויק והתאמה מיטבית של הפעולה. הטיפולים הפוקאליים אמנם אינם מתאימים לכל המטופלים אך עבור אלה שנמצאו מתאימים הם מספקים מענה הן על הצרכים האונקולוגיים והן על אלה התפקודיים. 


ד"ר אורי לינדנר, אורולוג מנתח, משמש סגן מנהל מחלקה אורולוגית במרכז הרפואי קפלן, ויועץ מדעי במכון ויצמן למדע. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' גיל רביב
פרופ' גיל רביב אורולוגיה
מנהל היחידה לפיריון הגבר/אנדרולוגיה,רופא בכיר במחלקה האורולוגית ורופא בכיר במרכז לבריאות מינית בשיבא
ד"ר וסים אבו נסרה
ד"ר וסים אבו נסרה אורולוגיה ילדים
מומחה באורולוגיה כללית ואורולוגיה ילדים
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר אורי לינדנר

שאלות מתוך פורום סרטן הערמונית

בניהול מרפאת אורולוגים אורומדיק UroMedic
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו