כיצד יתמודדו החיסונים עם הווריאנטים החדשים?
וריאנטים של נגיף הקורונה ממשיכים להתפתח ולהדאיג אזרחים רבים. במקביל, גם החיסונים ממשיכים להתפתח ונעשים ניסויים שיתאימו את החיסונים הקיימים לגרסאות השונות של הנגיף. מה צפוי לנו? התשובה בכתבה
נכון להיום, ישנם 12 חיסונים נגד וירוס הקורונה שקבלו אישור לשימוש לפחות ממדינה אחת, ויש לא מעט חיסונים שעדיים נמצאים בשלבים שונים של הניסוי הקליני. יחד עם זאת, בדומה לווירוסים שונים אחרים, גם SARS-CoV-2, מייצר באופן טבעי מוטציות. מוטציות אלו הופכות לווריאנט, לגרסה אחרת של הנגיף, אשר יכול להשפיע באופן שונה על חומרת המחלה ועל מידת ההדבקה.
כיצד, אם כן, עומדים להתמודד החיסונים הקיימים עם הווריאנטים השונים של נגיף הקורונה, המתעוררות בכל פעם מחדש? בכתבה זו נעסוק בחיסונים נגד קורונה בטכנולוגיית mMRA של מודרנה ופייזר, שהרי חיסונים אלו בשימוש בארץ נכון להיום.
Imilian | Shutterstock
האם החיסונים הקיימים כיום פועלים נגד הווריאנטים?
וריאנטים של וירוס נוצרים משינוי או ממוטציה של הנגיף הקיים והם עשויים להיות מושפעים מהמיקום הגיאוגרפי שלו. זהו תהליך טבעי שנועד לעזור לווירוס לשרוד (1). ניסויים קליניים נעשים בתנאים מסוימים ואינם תמיד יכולים לענות על השאלה האם חיסון עובד על וריאנט מסוים – פעמים רבות ניתן לענות על שאלה זו רק לאחר שווריאנט כבר נוצר.
ניסוי (2) מקיף ומהימן שקיים היום בעולם על החיסון של פייזר מתרחש בישראל. המחקר הישראלי עשה שימוש בנתונים ממאגרי המידע של קופות החולים בארץ כדי לבחון את יעילותו של החיסון. ואכן, נמצאה יעילות גבוהה לחיסון במניעת קוביד-19, אלא שלא ניתן היה לבחון את יעילותו באופן ספציפי נגד הווריאנט הבריטי (B.1.1.7), עם זאת, הנתונים הכללים מהניסוי מצביעים על כך שהחיסון יעיל כנגד גרסה זו. ומה צפוי בהמשך – כיצד יתמודדו יצרני החיסונים עם הרגע שבו החיסון הקיים כבר לא יפעל כנגד וריאנט?
פייזר: חיסון נגד שלישי וריאנטים עתידיים
חברת מודרנה הודיעה (3) לפני כחודש כי הצליחה לפתח חיסון כנגד הווריאנט הדרום אפריקאי (B.1.1.351). בשלב זה החיסון עבר למכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב (NIH), על-מנת לבחון את יעילותו ובטיחותו באמצעות סדרת ניסויים קליניים.
במקביל, מודרנה עמלה בימים אלו גם על ניסוי (4) לחיסון רב-וריאנטים, שיותאם לכמה וריאנטים ויינתן לאנשים שטרם קיבלו חיסון נגד קורונה.
בפייזר, לעומת זאת, בוחנים (5) בימים אלו מנה שלישית של חיסון ספציפי שעשוי לעזור במניעת התפתחות של Covid-19 כתוצאה מווריאנטים שונים.
המחקר של פייזר צפוי להעריך את הבטיחות והיעילות של החיסון, לא רק נגד וריאנטים חדשים שיתפתחו, אלא גם בשיפור דעיכת יעילותם של החיסונים הנוכחיים – לייצר עלייה בנוגדנים בקרב אנשים שכבר התחסנו פעמיים, אך כמות הנוגדנים בגופם ירדה והאפקט החיסוני נחלש.
לסיכום, בכל שנה ממליצים לאנשים בסיכון להתחסן נגד מחלת השפעת. וכפי שצצים וריאנטים חדשים של שפעת, ככל הנראה כך גם צפויים בעתיד לצוץ עוד וריאנטים של קורונה, ויש להיות ערוכים לכך (1).
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות
(2) The New England Journal of Medicine. February 24, 2021, DOI: 10.1056/NEJMoa2101765.
(3) https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-announces-it-has-shipped-variant-specific-vaccine.
(4) https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04785144?term=mRNA-1273.351&draw=2&rank=1.
(5) https://investors.biontech.de/news-releases/news-release-details/pfizer-and-biontech-initiate-study-part-broad-development-plan.