דלג לתוכן
פרופ' דורון נורמן פרופ' דורון נורמן

טיפול בשברים מורכבים: איך ניתן להשיב את התנועה המלאה למפרק שנפגע?

שברים הם אחת מהפציעות הנפוצות ביותר בתחום האורתופדיה. חלק מהשברים יטופלו בניתוח וקיבוע פנימי וחלק בעזרת גבס. כאשר מדובר בשבר מורכב, המערב גם את המפרק הסמוך לשבר, יהיה צורך בניתוח כדי להשיב את התנועה התקינה. המטרה בסוף ההליך השיקומי היא להחזיר את התנועה למפרק ללא כאב. איך מתבצע ניתוח לאיחוי שברים מורכבים, מה צפוי במהלך תקופת ההחלמה ועם מי כדאי להתייעץ כדי להגדיל את הסיכוי להשגת טווח תנועה תקין בעתיד? התשובות בכתבה הבאה

מאת: פרופ' דורון נורמן
תאריך פרסום: 04/04/2021
3 דקות קריאה
פרופ' דורון נורמן בשיתוף עם פרופ' דורון נורמן i מומחה לכירורגיה אורתופדית, מנהל המערך האורתופדי בקריה הרפואית רמב"ם


העצמות בגוף האדם, חזקות מאוד ובעלות יכולת עמידה בלחצים גדולים. עם זאת, במקרים של טראומה עוצמתית, פגיעות בזוויות מסוימות או בשל גיל מתקדם, עלולים להיווצר שברים. 

שברים מהווים את אחת מהפציעות השכיחות ביותר בתחום הכירורגיה האורתופדית. למעשה, לא מדובר בפציעה אחת - קיימים מספר סוגים של שברים בדרגות חומרה שונות.  שבר פשוט למשל, הוא שבר המערב לרוב עצם אחת בלבד בה נוצר קו שבר יחיד. מנגד, 

שברים מורכבים מערבים לרוב מספר עצמות ומשפיעים גם על המפרק המחבר בניהן. ברוב המקרים, שברים מורכבים מתרחשים בשל פגיעות באנרגיה גבוהה, כמו למשל נפילות מגובה או תאונות דרכים. אולם בקרב מבוגרים גם פציעות באנרגיה נמוכה, כמו נפילה מגובה עמידה, עלולות לגרום לשברים מסוג זה. הטיפול בשברים מורכבים מאתגר במיוחד מאחר ומטרתו היא לא רק לאחות את השבר, אלא לבצע התאמה מדויקת של חלקי המפרק כדי להשיב את תנועתו הטבעית ככל הניתן. 


בדיקה אורתופדית לאבחון שבר מורכב באזור הברך

Studio Romantic | shutterstock



איך מאבחנים את סוג השבר? 

בשלב הראשון יתבצע צילום רנטגן. אם עולה חשד לכך שהשבר מערב גם את המפרק תתבצע גם בדיקת CT לשם הדמיה תלת ממדית של האזור הפגוע וחלקי השבר אותם יש להרכיב כדי להשיב למפרק את תנועתו התקינה. לרוב, כדי לטפל בשברים מורכבים יתבצע ניתוח ולא קיבוע בגבס. 

מטרת הטיפול בגבס היא קיבוע המצב הקיים ועל כן במקרה של שבר מורכב טיפול זה לא יועיל בהשבת התפקוד המפרקי. לכן, כדי להשיב את המצב לקדמותו יש צורך בפתיחת המפרק, העמדת כל אחד מחלקי העצם במקומו וחיבור החלקים אחד אל השני. הניתוח והקיבוע נעשים ע"י פלטות ברגים ומסמרים תוך לשדיים העשויים טיטניום או סוג של פלדת אל חלד.


קיבוע פנימי של המרפק | באדיבות פרופ' דורון נורמן

ניתוח לאיחוי שברים מורכבים

הניתוחים לאיחוי שברים מורכבים מתבצעים בשני שלבים: בשלב הראשון אם קיימות פציעות מורכבות או טראומה קשה מאוד, נפנה לטיפולים מצילי חיים. כמו כן, טרם ביצוע הניתוח יש לבחון אם קיימות פגיעות ברקמות רכות, העצבים או כלי הדם הסובבים את העצם הפגועה. הניתוח עצמו כולל כאמור חיבור של חלקי העצם באמצעות לוחות וברגים לשם יצירת מפרק חדש. בסיום הפעולה יש לוודא שהמפרק יציב. יציבות הקיבוע חשובה על מנת למנוע קיבוע של האזור לאחר ביצוע הפעולה. בצורה זו אנו מאפשריםהפעלה מיידית של המפרק, ומבטיחיםתוצאה טובה יותר שלטווחי תנועה בעתיד. 



קיבוע של שבר במרפק והחלפת ראש רדיוס | באדיבות פרופ' דורון נורמן



מה מהלך ההחלמה אחרי ניתוח לאיחוי שברים מורכבים? 

לאחר הניתוח יתבצעו טיפולי פיזיותרפיה להפעלה אקטיבית (על ידי המטופל/ת) ופאסיבית (על ידי פיזיותרפיסט/ית) של המפרק. הטיפול הפיזיותרפי נועד כדי להשיב את טווח התנועה התקין ועל כן יתבצע עד שהמפרק יחזור לתפקוד תקין או לחלופין עד הגעה לטווח הטוב ביותר אותו ניתן להשיג לאחר הניתוח. במקרים מסוימים, יהיה צורך בשימוש בסד בזמני המנוחה (כאשר לא מבוצעת פיזיותרפיה), אם כי לרוב המטרה תהיה להפעיל את האיבר כמה שיותר.

אם טווח התנועה שהושג לאחר הטיפול אינו מלא, מומלץ לפנות להערכה מחודשת של אורתופד כדי להבין האם מדובר במצב הסופי והטוב ביותר אליו ניתן להגיע או שנדרשת פעולה ניתוחית נוספת. 



קיבוע שבר בעצם הטיביה | באדיבות פרופ' דורון נורמן 

למה חשוב לבצע את הניתוח מהר ככל הניתן?

במצבים שבהם השבר אינו מטופל, הגוף מנסה לחבר את העצם באופן טבעי, על ידי יצירה של רקמה צלקתית (רקמת קאלוס). אם הניתוח מתבצע לאחר היווצרות הרקמה יהיה צורך בשבירה של העצם שהתאחתה. ניתוח זה יהיה מורכב יותר ולעיתים אף יתבצע במספר שלבים ויצריך קיבוע חיצוני. על כן, אם המצב הרפואי הכללי מאפשר, מומלץ לבצע את הניתוח מוקדם ככל הניתן כדי להימנע מהליכים מסובכים ומרובי שלבים ולשפר את הסיכוי לתוצאה מוצלחת.  חשוב לדעת כי מידת הצלחת הניתוח אינה תלויה רק בחומרת השבר, אלא גם במיומנות הרופא/ה המנתח/ת. למעשה, ככל שהמנתח/ת מנוסה יותר, כך ניתן יהיה להשיג תוצאה טובה יותר הקרובה לטווחי התנועה התקינים. 

הכתבה בשיתוף עם פרופ' דורון נורמן, מומחה לכירורגיה אורתופדית, מנהל המערך האורתופדי בקריה הרפואית רמב"ם. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איזק דאיזדה
ד"ר איזק דאיזדה אורתופדיה
אורתופד כירורג מומחה עם מעל 40 שנות ניסיון, רופא ראשי לשעבר בבלינסון ומנתח בכיר באסותא
 יגאל קלי
יגאל קלי שיאצו
4.7
( 3 חוות דעת )
"יגאל הוא מטפל חכם ורגיש. מכיר את תחום השיאצו והטיפול ברפואה הסינית לעומק. הוא עבד איתי על תחום ספציפי ואני מרגישה שיפור גדול אחרי מספר טיפולים. ממליצה על יגאל בחום."
ד"ר ענאן שתייוי
ד"ר ענאן שתייוי אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח עמוד שדרה, מומחה בניתוחי עמוד שדרה מורכבים, גידולים של עמוד השדרה וניתוחי זעיר פולשני
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' דורון נורמן

שאלות מתוך פורום כירורגיה אורתופדית ושברים מורכבים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו