דלג לתוכן
ד"ר דיצה גרוס PhD ד"ר דיצה גרוס PhD

שיקום נשימתי בחולי קורונה: הכירו את הטיפול שמסייע לחזור לחיים שגרתיים אחרי המחלה

ההתמודדות עם נגיף הקורונה לא כוללת רק את תקופת המחלה, אלא גם את השבועות שלאחר ההחלמה. חולי קורונה רבים, בייחוד אלה שסבלו מפגיעה ריאתית קשה, מתמודדים עם קושי נשימתי גם אחרי שהנגיף יצא מגופם. שיקום נשימתי נועד כדי לשפר את הנשימה ולאפשר למחלימים לחזור שגרת חיים תקינה: הפרטים בכתבה

מאת: ד"ר דיצה גרוס PhD
תאריך פרסום: 08/04/2021
3 דקות קריאה
ד"ר דיצה גרוס PhD בשיתוף עם ד"ר דיצה גרוס PhD i נותנת ייעוצים פרטיים על חולים הזקוקים לשיקום נשימתי – מכל סיבה שהיא כולל: אסטמה, COPD, קורונה והנזקים של קורונה, ניווני שרירים למיניהם (ALS, DMD, פרקינסון), טראומה, יעוץ על גמילה מהנשמה ממושכת 073-7816821



כשנגיף הקורונה פרץ לראשונה לחיינו, חוקרים שונים סברו שמדובר במחלה נגיפית הפוגעת בעיקר במערכת הנשימה. עם זאת, מספר חודשים של חיים לצד המחלה הבהירו לנו שהזיהום נגיפי מוביל לפגיעה רב מערכתית, בין היתר גם במערכת הנשימה. 

מחלים קורונה עובר טיפול לשיקום נשימתי
Kzenon | Shutterstock

כיצד פוגע נגיף הקורונה במערכת הנשימה?

הריאות שלנו הן מערכת מורכבת המכילה צינורות הנקראים סימפונות ובועיות הריאה דרכן מגיע החמצן לדם. נגיף הקורונה גורם לשינוי ברקמה הריאתית ובבועיות הריאה וכתוצאה מכך חמצן  לא מגיע עוד באותה היעילות לאיברי הגוף. לצד זאת, הסימפונות מתמלאות בליחה – דבר אשר מוסיף לקושי הנשימתי. הצטברות הליחה והפגיעה בבועיות מובילות לנוקשות של רקמת הריאה ולכן, כדי לבצע נשימה יש צורך במאמץ מוגבר. 

חומרת הפגיעה הנשימתית משתנה כמובן מחולה אחד לאחר, אחת הסיבות לכך היא חוזקם של שרירי הנשימה. שרירי הסרעפת, השרירים המצויים בין הצלעות ואפילו שרירי הבטן הם אלה אשר מפעילים את הריאות. כאשר נוצר עומס עליהן בשל סיבוכי הקורונה והשרירים אינם חזקים דיים, לא נכנס מספיק חמצן לאיברי הגוף. 

מצב זה אינו ייחודי רק לחולי קורונה, והוא קיים גם בחולים במחלות אחרות. כך למשל, חולים הסובלים מניוון שרירים יסבלו מקושי נשימתי בכל מצב בו מתפתחת מחלה נשימתית שגרתית – למשל ברונכיט. 

בחולי אסתמה, בהם נוצר הרס של חלק מבועיות הריאה והיצרות של הסימפונות, אם שרירי הנשימה אינם חזקים דיים יתפתח קושי נשימתי. 
 

מהו הטיפול הנשימתי בחולי קורונה?

כאשר המחלה פעילה והנגיף קיים עוד בגוף, מטרת הטיפול הנשימתי היא לסייע לריאות להכניס כמות מספקת של חמצן אל הגוף ולפלוט פחמן דו חמצני. על כן, לחלק מהחולים יינתן סיוע נשימתי באמצעות מכונת הנשמה המבצעת את פעולת הנשימה עבור החולה. 

כאשר החולה מתחיל/ה להתגבר על המחלה ניתן אמנם לנשום עצמאית, אך לא מדובר בתהליך נשימה מספק. כתוצאה מכך, בקרב חולים רבים גם לאחר החלמה והתאוששות מההנשמה יהיה קושי בביצוע של פעולות יומיומיות, כמו למשל הליכה איטית. 

בועיות הריאה משתקמות באיטיות וחלקן אפילו לא יחזרו כלל לתפקוד לאחר הפגיעה. למרות שקיימות מיליוני בועיות בריאה, תהליך הפיצוי של הבועיות התקינות על תפקידן של אלה הפגועות, כמו גם תהליך פינוי הליחה, הדרגתיים ויכולים להימשך זמן רב. 

אולם, ככל ששרירי הנשימה פועלים טוב יותר, נשימה עמוקה מתאפשרת והפגיעה הנשימתית אינה פוגמת ביכולת לבצע פעולות יומיומיות. כדי לשפר את פעולת שרירי הנשימה חולי קורונה רבים, כמו גם חולים במחלות אחרות נוספות נזקקים לשיקום נשימתי. 

תכנית שיקום נשימתי כוללת חיזוק של שרירי הנשימה ועבודה להגמשת רקמת הריאה ובית החזה שהתקשו בעקבות המחלה. בחולי קורונה תכנית זאת נמשכת לרוב מספר שבועות, כתלות בחומרת המחלה ובמידת הפגיעה הנשימתית. התוכנית מובלת על ידי מומחה/ית בשיקום נשימתי.

במסגרתה מתבצע טיפול פיזיותרפי לחיזוק שרירי הנשימה, תוך שימוש במספר מכשירים הנותנים מעין משוב לחולה בנוגע למידת השיפור, וכן תרגילים נוספים להגמשת בין החזה והריאות ותרגילים לחיזוק השרירים שמפעילים את השיעול – שרירי הבטן וחלק משרירי בית החזה, כדי להוביל לשיעול יעיל יותר ולפליטה אקטיבית של הליחה מהגוף. 

תכנית הטיפול מותאמת אישית לכל מטופל והיא מערבת גם טיפול באמצעות קלינאית תקשורת כדי להקל על הדיבור שנפגם בשל המחסור באוויר. 

מה סיכויי הצלחת השיקום הנשימתי?

הצלחת הטיפול תלויה במידה רבה במידת ההתמדה של החולה. למעשה, כדי להשיג שיפור משמעותי נדרשת מעורבות אינטנסיבית של החולה בטיפול. 

מחקר שבוצע על – ידי ד"ר דיצה גרוס ופורסם בכתבי העת Journal of applied physiology , Journal of Am Medicine וצותת במספר רב של מאמרים )כולל המלצות ה- ERS וה- (ATS, הראה כי השיקום הנשימתי סייע בחיזוק שרירי הנשימה והוביל לשיפור הנשימה בקרב חולים במחלות כרוניות, כמו COPD וחולי ניוון שרירים. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר דיצה גרוס,  PhD נותנת ייעוצים פרטיים על חולים הזקוקים לשיקום נשימתי – מכל סיבה שהיא כולל: אסטמה, COPD, קורונה והנזקים של קורונה, ניווני שרירים למיניהם (ALS, DMD, פרקינסון), טראומה, יעוץ על גמילה מהנשמה ממושכת. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"אין מילים כדי לתאר את הנס שקרה לנו כשקיבלנו המלצה על דוקטור אוריון , אמא שלי הייתה ביום ה 6 לאשפוז בבי"ח שבו ככל הנראה טופלה לא נכון והסיקו שאין עוד דרך לשפר את מצבה ( הגיעו למסקנה שאין טעם בצנתור ונתנו טיפול שמרני שנראה שרק החמיר איתה). לצערנו לא היה לנו עם מי להיוועץ במהלך הרצף של חג-שבת, מיד בראשון בבוקר קיבלנו המלצה על דוקטור אוריון, הצלחנו להשיג אותו טלפונית והוא מיד ביקש שנעביר אליו את החומרים בעזרת תיאום עם המזכירה החומר הגיע אליו עד הצהריים וכבר בערב הוא נתן לנו אנליזה טלפונית ומכתב מיידי שאיפשר לנו להיכנס כבר באותו ערב למרכז בתל השומר. כבר כשהגענו לשם הבנו שאנחנו בידיים הכי טובות , מקצועיות ומסורות שיש ! לאחר מספר ימים ביצע דוקטור אוריון צנתור מוצלח שאחריו נראה שיפור נוסף מה שמאפשר כעת שיקום מוצלח יותר לאימי. באמת שאין מילים כדי לתאר את רמת המקצועיות והמסירות והעבודה מסביב לשעון שמבצע דוקטור אוריון . יצא לי לשהות בבית החולים גם בבוקר יום כיפור ונדהמתי לראות אותו מגיע ועובר בין כל המטופלים שלו בסבלנות ומסירות ודואג לשלום כולם . השיח מולו תמיד מכיל ומכבד ובגובה העיניים. כבר בשיחת הטלפון הראשונית הבנו שהגענו לאדם הנכון לטפל במצבה של אמי והמקצועי ביותר ככל הנראה בארץ למקרים האלה."
פרופסור חן הופמן
פרופסור חן הופמן דימות
ד"ר חן הופמן מנהל שירות לנוירורדיולוגיה לא פולשנית, אחראי הדמיית מוח בילדים ובעוברים במחלקת הדימות, מרכז רפואי ע"ש שיבא, בית חולים תל השומר
ד"ר יעל מוזר גלזברג
ד"ר יעל מוזר גלזברג ילדים
5.0
( 26 חוות דעת )
"רופאה רגישה, נעימה, סבלנית ומקצועית. ממליצה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר דיצה גרוס PhD

שאלות מתוך פורום אסטמה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו