דלג לתוכן

מתלבטים בין סלט להמבורגר בארוחת הצהריים? זה מה שעשוי להשפיע על הבחירה

ארוחות הצהריים המשרדיות מקשות עליכם להתמיד בדיאטה? ביססתם שגרת אכילה בריאה בכל צהרים במשרד? מחקר חדש טוען כי הסיבה לכך יכולה להיות נעוצה בבחירת המזון של הקולגות שלכם. מדוע אנו מושפעים מהארוחות ששאר העובדים במשרד אוכלים? התשובות בכתבה הבאה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/04/2021
3 דקות קריאה

הסיטואציה הבאה מוכרת לרובנו: השעון מצביע על השעה 12:00 וארוחת הצהריים המשרדית מתחילה להירקם. עובדי המשרד פוקדים את המסעדות השונות או את אפליקציות ההזמנות, ושוקדים על ארוחת הצהריים המשותפת.

למרות שרובנו סבורים שבחירת המזון שלנו תלויה אך ורק בשיקולים אישיים, מחקר חדש טוען כי המזון שאנו רוכשים במהלך יום העבודה לא אינו נועד תמיד כדי לספק את רצונותינו. למעשה, כאשר עמיתים לעבודה אוכלים יחד, קיימת נטייה לבחור מזון דומה לזה שקולגות בוחרים, בין אם הוא בריא יותר או פחות.

קולגות אוכלים יחד ארוחת צהריים
 George Rudy  | Shutterstock.

מחקרים קודמים שעסקו בהשפעה החברתית על בחירת המזון היו מוגבלים יחסית מאחר שהתמקדו בקבוצות גיל ספציפיות, כמו סטודנטים, דבר שהקשה על הכללת התוצאות לקבוצות מגוונות יותר בחברה. המחקר הנוכחי, ביקש לבחון את ההשפעה החברתית על בחירת המזון בקרב כ-6,000 עובדים בבית החולים Massachusetts General Hospital  המשתייכים לקבוצות גיל ורמות סוציו אקונומית מגוונות, שאכלו את ארוחת הצהריים שלהם בשבע קפיטריות שונות בביה"ח במהלך שנתיים. כדי לקבוע את מידת הבריאות של המזונות והמשקאות הנמכרים בקפיטריות בית החולים, החוקרים יצרו מעין סיווג המדמה רמזור, כאשר סימון ירוק מעיד על מזונות ומשקאות בריאים מאוד, סימון צהוב מעיד על מוצרים פחות בריאים וסימון אדום המעיד על מזונות שאינם בריאים כלל. 

בשל כך שרבים מעובדי בית החולים משתמשים בכרטיסי העובדים כדי לשלם על ארוחת הצהריים, יכלו החוקרים לאסוף נתונים בנוגע לרכישות המזון של כל עובד ועובד. בחינת המעגלים החברתיים של העובדים בוצעה באמצעות שני מנגנונים: ראשית, החוקרים בחנו את הפרשי זמן קניית המזון בין עובד לעובד כי יצאו מנקודת הנחה שעובדים שרוכשים את ארוחת הצהריים בהפרש של דקות אחד מהשני ככל הנראה שייכים לאותו מעגל חברתי. כדי לאשר את המודל, בוצע סקר ל-1000 מעובדי בית החולים כדי לבחון האם העובדים שזוהו כשותפים לארוחת הצהריים אכן אוכלים איתם בכל יום.

החוקרים הצליבו כשלושה מיליון מפגשים בין זוגות עובדים שביצעו יחד רכישות בקפיטריות השונות ומצאו כי הדמיון בין רכישות המזון של עמיתים לעבודה עלה על השוני. אפקט זה היה גדול יותר כאשר העובדים רכשו מאכלים בריאים. 

המטרה המרכזית של מחברי המחקר, הייתה להכריע האם הרשתות החברתיות שלנו הן אלה המשפיעות על התנהגות האכילה, או שמא אורח החיים והעדפות המזון משותפות, תופעה המכונה גם הומופיליה (תופעה סוציולוגית מוכרת המתארת את נטייתו של האדם לקשור קשרים עם אלה הדומים לו), היא זו שמובילה אנשים להתחבר ולאכול יחדיו . נמצא כי הרשתות החברתיות שלנו הן אלה המשפיעות על מה שאנו אוכלים.

מדוע קשרים חברתיים מובילים לבחירת מזונות דומים?

הסבר אפשרי אחד הוא לחץ חברתי. על פי החוקרים, אנשים עשויים לשנות את התנהגותם כדי לבסס את הקשרים החברתיים עם הקולגות. כמו כן, בחירות המזון של הקולגות יכולות לספק מעין "אשרור" לאכילה לא בריאה, או מנגד להפעיל לחץ לביצוע של בחירות תזונתיות בריאות יותר. 

 ללא כל תלות בסיבה שבגינה הקשרים החברתיים משפיעים על בחירת המזון, המחקר החדש מראה כי המעגל החברתי שלנו עשוי להוות כלי יעיל בלחימה בהשמנה. בייחוד בימים שאחרי מגפת וירוס הקורונה בהם רבים מאיתנו חוזרים לעבודה מהמשרד, עידוד להרגלי אכילה בריאים על ידי העמיתים שלנו עשוי לשנות את שגרת התזונה שלנו ולתרום, באופן עקיף, גם לבריאות הציבור. 

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

פרטי המחקר:
Douglas E. Levy, Mark C. Pachucki, A. James O’Malley, Bianca Porneala, Awesta Yaqubi, Anne N. Thorndike. Social connections and the healthfulness of food choices in an employee population. Nature Human Behaviour, 2021; DOI: 10.1038/s41562-021-01103-x

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו