דלג לתוכן
ד"ר לב קורבסקי ד"ר לב קורבסקי

התקף חרדה VS התקף פאניקה: האם יש הבדל?

כולנו מרגישים דרוכים יותר בימים אלה, אך עבור אלה הסובלים מהתקפי חרדה או פאניקה המציאות המתחוללת בראש קשה מנשוא. האם יש בכלל הבדל בין התקף חרדה לבין התקף פאניקה, לאילו סימנים צריך לשים לב ואיך אפשר להקל על ההתקף ולנסות ולמנוע את הסבב הבא בכמה צעדים פשוטים? מה שחשוב לדעת כדי להתמודד

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/05/2021
3 דקות קריאה
ד"ר לב קורבסקי בשיתוף עם ד"ר לב קורבסקי i פסיכיאטר למבוגרים ופסיכוגריאטר 073-7023219
התור הראשון הפנוי: 15/04/25, 14:20


המצב הבטחוני המתוח, ימים ללא שינה טובה ובעיקר חוסר הוודאות שמקנן ברובנו, כל אלה תורמים להעצמת הסטרס. סטרס מוגדר כמצב של מתח נפשי המתבטא בתגובה גופנית למצב מאיים – אמיתי או כזה שנתפס בחוויה שלנו כאמיתי. במקרים אלה, תחושת האיום גורמת לתגובה כימית בגוף המאפשרת לנו לפעול כדי למנוע פגיעה. 

למרות שמצב של לחץ מוגבר ניתן לרוב לשליטה, לעיתים התגובה הפיזית משתלטת עלינו – קצב פעימות הלב מתחיל לעלות, הגוף מתמלא בזיעה קרה, הרגליים והידיים הופכות רדומות ויש תחושה שאין מספיק אוויר.  ברור לנו שמדובר בלחץ שיצא משליטה אך הגורם לכך לא תמיד מובן -  האם מדובר בהתקף פאניקה או התקף חרדה? והאם בכלל מדובר  בשני שמות המתארים את אותה התופעה? קחו נשימה עמוקה, בכתבה הבאה נסביר מה קורה לגוף שלנו כשהוא נמצא במתח גבוה ואיך ניתן להסדיר את הנשימה ולהגיע לרגיעה: להדפיס ולשמור.

אישה צעירה יושבת על הרצפה וסובלת מהתקף פאניקה במהלך האזעקות
 Pixel-Shot | Shutterstock

 

מה ההבדל בין התקף חרדה להתקף פאניקה?

התקף חרדה מתרחש לרוב כאשר אנו מגיעים למעין פיק רגשי אשר מגיע אחרי תקופה ארוכה של חרדה. תסמיני החרדה יכולים להימשך זמן רב, לעיתים אפילו שבועות. ברוב המקרים, התסמינים האופייניים יהיו פחות עזים מאלה שמתפתחים במהלך התקף פאניקה (1) .

תסמינים נפוצים שיכולים להעיד על התקף חרדה כוללים:

- בהלה מוגברת

- כאבים בחזה

- סחרחורות

- פה יבש

- עייפות

- עצבנות

- פחד מתמיד

- אבדן ריכוז

- כאבי שרירים

- תחושת עקצוץ בידיים ו/או ברגליים

- דופק מהיר

- אי שקט

- תחושה של קושי נשימתי או חנק

- דופק מהיר

- הפרעות שינה

- דאגה מתמשכת


התקף פאניקה מתחיל לרוב בפתאומיות והוא יכול להפציע בכל עת - בזמן נהיגה, בקניון, בזמן שינה וכן גם רגע אחרי שנשמעה אזעקה. התקפי פאניקה יכולים להופיע בתדירות גבוהה או לעיתים רחוקות. ההתקף יכול להתבטא בצורות שונות, אך לרוב התסמינים יופיעו תוך מספר דקות. רבים מתאים תחושת תשישות ועייפות בסיום ההתקף (2)  .

התופעות שיכולות להתפתח בזמן התקף פאניקה הן : 

- תחושה של אבדון קרוב או סכנה ממשית

- פחד מאובדן שליטה או מוות

- דופק מהיר

- הזעה

- רעד

- קוצר נשימה או לחץ בגרון

- צמרמורת

- גלי חום

- בחילות

- התכווצויות בבטן

- כאבים בחזה

- כאבי ראש

- סחרחורות ולעיתים גם התעלפות

- קהות חושים או ניתוק

- תחושת עקצוץ או נימול

אחת התופעות המורכבות ביותר בכל הנוגע להתקף פאניקה מתרחשת דווקא בסיום ההתקף עצמו. אלה שחוו התקף פאניקה לרוב יסבלו מהתקפים נוספים והפחד מפני חוויה שלילית נוספת שכזו עלולה לפגום ולשבש את שגרת החיים. לכן, אם חוויתם תסמינים דומים לאלה שתיארנו ואתם סבורים כי מדובר בהתקף פאניקה, מומלץ לפנות לגורם רפואי כדי לנהל את המצב הנפשי ולמנוע הישנות. 

חשוב לציין כי תסמיני ההתקף אמנם דומים לאלה המתפתחים בשל בעיות בריאותיות שונות, אך למעשה התקף פאניקה אינו מסוכן לבריאות שלנו. עם זאת, אם אינכם בטוחים שמקור התסמינים נעוץ במצב נפשי, מומלץ לפנות להערכה רפואית ולשלול בעיות אחרות. 
 

להתמודד עם התקף פאניקה ב-5 צעדים פשוטים
 

1. קראו לילד בשמו

כאמור, התסמינים של התקף פאניקה דומים לתופעות שמתפתחות עקב בעיות בריאותיות של ממש, כמו התקף לב. זאת ועוד, הם מופיעים במהירות ולרוב מכים באינטנסיביות. זהו את התקף הפאניקה ואת התסמינים האופייניים ונסו לחזור על מנטרה קבועה - בפני עצמכם ואפילו בפני קרובים שנמצאים לידכם בזמן ההתקף, משפטים, כמו "זה רק התקף פאניקה ולא מצב מסכן חיים", "זה אמנם לא נעים ונוח לכמה דקות אבל ההתקף לא יהרוג אותי והוא יגמר" יכולים לעזור לכם לצלוח את ההתקף ולעיתים אף לגרום למיתון המיוחל של התסמינים העזים (2).
 

2. נהלו יומן התקפים

תיעוד של התקפי הפאניקה, כולל מתי והיכן הם קרו, כמה זמן הם נמשכו ומה יכול להיה לגרום להתפרצותם, עשוי לתרום להתמודדות יעילה יותר אם ההתקף יפציע בפעם הבאה. מציאת טריגרים ספציפיים שעלולים להוביל להתקף עשויה להוביל גם לאיתור דרכים לניהול יעיל יותר של המצב. 

כמו כן, באמצעות המעקב ניתן להבין אם אסטרטגיית ההתמודדות יעילה, או שניתן לשנות אותה. פעמים רבות, כאשר אנשים הסובלים מההתקפים רואים שתדירותם יורדת או משך זמן ההתקף מתקצר הם מרגישים בטוחים ואופטימיים יותר לגבי התמודדות עם המצב המורכב.

3. תנשמו עמוק

תרגילי נשימה יכולים למתן את תגובת הסטרס של הגוף ולתרום לחזרה של נשימה סדירה ודופק תקין. קיימות שלל אפליקציות המציעות מגוון רחב של תרגילי נשימה בהן תוכלו להיעזר.
 

4. השתמשו בכל החושים 

התמקדות בדבר מה אחר בזמן ההתקף יכולה להסיח את דעתכם: לטפו את הכלב, נסו להריח ריחות מוכרים בסביבתכם, אתרו דברים מוכרים בסביבה ועוד. 
 

5. היעזרו בגורם מקצועי

אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש יכולים לסייע למצוא דרכים יעילות לניהול חרדה וכן לטפל בהתקפי פאניקה. פעמים רבות נעשה שימוש בטכניקת הבניה קוגניטיבית מחודשת הלקוחה מהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT). מטרתה היא ללמד את המטופל/ת לזהות ולשנות את המחשבות שהולכות יד ביד עם התקפי הפאניקה.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


מקורות 

(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021 
(2) https://health.clevelandclinic.org/are-anxiety-attacks-and-panic-attacks-the-same-thing/

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר סמואל זיתון
ד"ר סמואל זיתון פסיכיאטריה
5.0
( 12 חוות דעת )
"ד"ר זיתון טיפל בי בהקשר של חרדה ו-ADHD. דרך הרבה שאלות הוא ניסה להבין בדיוק את המצב הספציפי שלי והייתה אינטואיציה טובה שכן הטיפול שהעניק לי עבד. הוא היה מאוד נחמד וסבלני והסביר לי בנועם את ההגיון מאחורי כל המלצה שלו. חוץ מזה, הוא מוכן לעשות מעל ומעבר כדי לעזור לכל מטופל עם הנסיבות הספציפיות שלו - גם אם הן מורכבות. אני ממליץ בחום!"
ד"ר טל שחר-מלאך
ד"ר טל שחר-מלאך פסיכיאטריה
רופאה מומחית בפסיכיאטריה ופסיכוגריאטריה
ד"ר אולגה קובלצ׳וק
ד"ר אולגה קובלצ׳וק פסיכיאטריה
פסיכיאטרית של הילד והמתבגר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר לב קורבסקי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו