דלג לתוכן

מוסיקה לפני השינה: כן או לא?

מרדימים את הילד עם מוסיקה לפני השינה? הנערה המתבגרת נרדמת עם אוזניות? למוסיקה יתרונות רבים בחיינו, אך האם היא באמת עוזרת לנו להירדם ומה הקשר שלה לתופעה המכונה תולעי אוזניים? הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/06/2021
2 דקות קריאה

למוסיקה יש תפקיד משמעותי בחיים שלנו. מעבר להנאה ולחיבור שהיא מייצרת, מוסיקה גם חיונית להתפתחות המוח ולשמירה על הבריאות הנפשית, הגופנית והקוגניטיבית שלנו. כך למשל, מחקרים הראו שהאזנה למוסיקה עשויה להפחית את רמות החרדה, להוריד את לחץ הדם, ולהקל על כאב. לצד זאת היא גם עשויה לשפר את יכולות הזיכרון, להעלות את מצב הרוח ולשפר את איכות השינה[1]. אלא שכעת, חוקרים של מחקר חדש[2] שפורסם בכתב העת Psychological Science, טוענים כי ייתכן שהאזנה למוסיקה לפני השינה עלולה דווקא לחבל ביכולת להירדם ובאיכות השינה.


goffkein.pro | Shutterstock

תופעה מטרידה ושמה תולעי אוזניים

לצורך המחקר החוקרים בחנו 209 משתתפים, שמילאו שאלונים בנוגע להרגלי השינה שלהם, הרגלי האזנה למוסיקה והתדירות שממנה הם סובלים מתולעי אוזניים. תולעי אוזניים (Earworms) היא תופעה הגורמת לקטעי מוסיקה "להיתקע" במוחו של אדם - להמשיך ולהתנגן בראשו של אדם.

לאחר מכן, 50 משתתפים הגיעו למעבדת שינה. לפני השינה החוקרים השמיעו למשתתפים 3 שירים קליטים, באופן אקראי, ובמקביל הם גם תיעדו את פעילות גלי המוח, פעימות הלב והנשימות של המשתתפים במהלך ההירדמות והשינה.

החוקרים תיעדו פעילות חשמלית של המוח (EEG) כדי לבחון מרקרים פיזיולוגיים של התגבשות זיכרון (קונסולידציה) בשינה. התגבשות זיכרון היא התהליך שבו זיכרונות זמניים מופעלים מחדש באופן ספונטני במהלך השינה, והופכים לזיכרון ארוך טווח יותר.

 

תולעי אוזניים עלולים לשבש את השינה

המוח שלנו למעשה ממשיך לעבד מוסיקה גם כשהיא אינה מתנגנת, גם כשאנחנו ישנים. כשאנחנו מאזינים למוסיקה לפני השינה, קיים סיכוי גבוה יותר להופעה של תולעי אוזניים, שניתקע עם קטע מוסיקה בראשנו.

כדי לקבוע כיצד תופעת תולעי אוזניים משפיעה על איכות השינה של המשתתפים, החוקרים ניתחו את הנתונים של כל משתתף ואת ההשפעה של תולעי אוזניים על השינה.

התוצאות הראו שמשתתפים שחוו תולעי אוזניים התקשו יותר להירדם, התעוררו יותר פעמים במהלך הלילה וחוו יותר זמן של שינה קלה. אלו שהקשיבו למוסיקה אינסטרומנטלית אף סבלו מאיכות שינה גרועה יותר ולהופעה כפולה של תולעי אוזניים.

תוצאות אלו למעשה מנוגדות לרעיון שמוסיקה לפני השינה עשויה לעזור לשינה.

לסיכום, לטענת החוקרים תופעת תולעי אוזניים עלולה דווקא לחבל בשינה שלנו ולכן לא בטוח שלכל אחד מומלץ לשמוע מוסיקה לפני השינה. עם זאת, אם אתם עדיין מתעקשים לשמוע מוסיקה לפני השינה, כדי למנוע השפעה שלילית, מומלץ למתן את ההאזנה, לעשות הפסקות מדי פעם, או לאמן את המוח על-ידי מחשבות אחרות שיסיחו את הדעת מתולעי אוזניים.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


[1] https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/keep-your-brain-young-with-music

[2] Psychological Science. First Published June 9, 2021. https://doi.org/10.1177/0956797621989724.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 מירב יעיש - Dipl CM, המירב לעצמנו - איזון פנימה
מירב יעיש - Dipl CM, המירב לעצמנו - איזון פנימה טווינא
מטפלת ברפואה סינית
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 14 חוות דעת )
"ד"ר אהוד רז רופא רגיש, אכפתי, מסביר ומרגיע . הרגשתי בידיים טובות ובטוחות . תודה רבה!"
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו