זהירות! מכת מדוזות בחופי ישראל
מכת המדוזות שתוקפת את חופי ישראל בימים האחרונים הובילה למספר לא מבוטל של כוויות חמורות, רובן בקרב ילדים. מה כדאי לעשות כשנמצאים על החוף ומתי צריך לפנות לעזרה רפואית? התשובות בכתבה
בכל שנה בקיץ, מגיעות מדוזות לחופי ישראל. "המדוזות השנה אכזריות במיוחד", כך דווח בכמה מערוצי התקשורת המובילים בישראל, ועשרות מקרים טופלו על-ידי מד"א, חלקם אף פונו לבתי חולים.
שתן, חומץ, קצף גילוח – המון רעיונות הוצעו בעבר, חלקם באמת עשויים לעזור, אך הם מעולם לא הוכחו מבחינה מדעית. לפניכם הדרך הבטוחה לטיפול בצריבת מדוזה, כמו גם מידע על התסמינים שמצריכים פנייה לעזרה רפואית.
Roman Yanushevsky | Shutterstock
צריבת מדוזה לרוב לא מסוכנת
רובינו חווינו בעבר צריבת מדוזה ויצאנו מכך ללא פגע וללא צורך בעזרה רפואית. הארס שנמצא בזרועות של מדוזות עלול לגרום לצריבה, לאדמומיות, לפריחה בעור, ואף לשלפוחיות. במקרים אחרים ייתכנו תופעות חמורות יותר שעלולות להוביל לסכנת חיים אם הן לא מטופלות בזמן, עליהן נרחיב בהמשך[1].
דרגת הפגיעה לרוב תלויה בסוג המדוזה וחשוב לדעת שגם מגע לא ישיר עם מדוזה עלול לגרום לצריבה. הארס המופרש מנחיל מדוזות מספיק כדי לגרום לפגיעה באדם השוהה במים[1.
צריבת מדוזה המצריכה פניה לעזרה רפואית
למרות שלא נפוץ לראות אנשים שנעקצו או שנצרבו ממדוזה מגיעים לבית חולים, זו עדיין תופעה שעלולה לקרות. במידה ומופיעים התסמינים הבאים, יש לפנות בהקדם לקבלת עזרה רפואית[2]:
- קשיי נשימה.
- התכווצות שרירים.
- כאבים בחזה.
- שלפוחיות גדולות בעור.
- תחושת נימול.
- בחילות או הקאות.
- קשיי בליעה.
במקרה של עקיצה או צריבה בעיניים או בסמוך אליהן, יש לפנות באופן מידי לקבלת עזרה רפואית[3].
טיפול בעקיצת מדוזה במקרים קלים
אלו הן המלצות משרד הבריאות לטיפול בעקיצה/צריבה של מדוזה1:
- בשלב ראשון יש להסיר של שאריות המדוזה מהעור. חשוב להסירן שלא באמצעות מגע ישיר (יש להשתמש במקל, כפפה, חתיכת פלסטיק כלשהי).
- יש לשטוף בשלב הראש את האזור במי ים, כדי להסיר את שאריות המדוזה.
- לאחר מכן יש לשטוף את האזור במשך דקות ארוכות תחת זרם מים רגילים. חשוב לא לגעת או לשפשף את האזור.
הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכוי לעקיצות של מדוזות היא פשוט באמצעות הימנעות מכניסה למים בתקופות בהן קיימות אזהרות על מדוזות. כאן תוכלו להתעדכן במצב המדוזות בחופי ישראל.
אם אינכם בטוחים מה מצב המדוזות באותו היום, שאלו את המצילים או בדקו האם קיים דגל סגול בים – דגל המתריע מפני מדוזות ועל נוכחות של בעלי חיים מסוכנים במים[4].
אם אתם גולשים או עוסקים בספורט ימי אחר, הקפידו על לבישת חליפת גוף טובה שתגן עליכם. ולא פחות חשוב – לעולם אל תגעו במדוזות, גם לא באלו שנשטפו אל החוף. גם למדוזות מתות עדיין יש ארס במחושים שעלול לגרום לעקיצה[3].
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] https://www.health.gov.il/NewsAndEvents/SpokemanMesseges/Pages/27062018_1.aspx
[2] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17821-jellyfish-stings
[4] https://www.gov.il/he/departments/news/news-05-04-16