דלג לתוכן

חשיפה לזיהום אוויר בהיריון עלולה להשפיע על העובר

חשיפה לזיהום אוויר במהלך ההיריון כבר נמצאה קשורה להשפעות על התפתחות העובר, אך מעט מחקרים נעשו על כך. איזה משלבי ההיריון הם הרגישים ביותר? מחקר חדש בדק

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/07/2021
2 דקות קריאה

ההשפעות של זיהום אוויר על הבריאות שלנו יכולות להיות מרחיקות לכת. מחקרים רבים בחנו את הנושא, אך מעט נבדק בכל הקשור לנשים בהריון וההשלכות על העובר.כעת, מחקר חדש[1] אשר פורסם בכתב העת Environmental Research בחן את הקשר בין זיהום אוויר במהלך ההיריון להשפעה על היילוד, כמו גם את שלבי ההיריון הרגישים יותר לחשיפה של אוויר מזוהם.


aerophoto  | Shutterstock

להישאר בבית כשיש זיהום אוויר גבוה

תהיתן למה ממליצים לנשים בהיריון להישאר בבית בימים של אובך או זיהום אוויר גבוה? על-פי מחקרים מהשנים האחרונות, נמצא כי זיהום אוויר משפיע על בלוטת התריס במהלך ההיריון.

במחקר[2] משנת 2019 נמצא כי חשיפה לזיהום אוויר המוגדר כ-2.5 PM (חלקיקים עדינים הנכנסים בקלות לדרכי הנשימה) קשורה לתפקוד לקוי של בלוטת התריס במהלך ההיריון, דבר שעלול להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס, ובכך להשפיע על ההתפתחות המוחית של העובר.

מחקר[3] שנעשה בשנת 2015 אף מצא כי ילדים שנחשפו לתת פעילות של בלוטת התריס בתחילת ההיריון היו בעלי יותר תסמינים של הפרעות התנהגות, בהן ADHD.

הורמוני בלוטת התריס עוזרים בוויסות הגדילה והמטבוליזם של עובר, והם ממלאים תפקיד חשוב בהתפתחות הנוירולוגית שלו. תירוקסין (T4) הוא ההורמון העיקרי של בלוטת התריס המתקיים באופן מחזורי, בעוד שההורמון TSH מגרה את בלוטת התריס. במידה והאיזון של הורמונים אלו אינו תקין, הסיכון לפתח מחלות קשות עולה[4].

השלבים המסוכנים: תחילת ההיריון וסוף ההיריון

המחקר החדש ניתח את הקשר בין זיהום האוויר במהלך ההריון לרמת התירוקסין אצל תינוקות: החוקרים התמקדו בחשיפה של נשים בהיריון לחלקיקים PM2.5 ולחנקן דו חמצני, וברמות התירוקסין אצל תינוקות שזה עתה נולדו.

לצורך כך, החוקרים עקבו על בסיס שבועי אחר התפתחות העוברים ורמות התירוקסין שלהם, וניסו להבין גם מהם השלבים הרגישים ביותר בהיריון.

המחקר מצא קשר ישיר בין חשיפה ל- PM2.5 במהלך ההריון לבין רמת התירוקסין בתינוקות שזה עתה נולדו (לא נמצא קשר לחנקן דו חמצני). יתרה מזאת, חשיפה בחודשי ההריון הראשונים היו קריטיים, שכן הם השפיעו באופן ישיר על איזון הורמוני בלוטת התריס, ותינוקות אלו נטו להיות בעלי רמה נמוכה יותר של תירוקסין.

ככל שההריון התקדם, הקשר הזה נחלש, אך בשלבים המאוחרים של ההיריון, מצאו החוקרים כי בקשר שוב מתחזק ורמת ההשפעה על העובר גדלה. הפעם, ההשפעה הייתה הפוכה: ככל שריכוזם של חלקיקי PM2.5 עלה, רמות ההורמונים גם עלו.

ולמה זה בעצם קורה? על שאלה זו החוקרים לא הצליחו לענות בשלב זה. כעת עומדת לנגד עיניהם המשימה להבין מהו המנגנון שגורם לחוסר איזון זה בעת חשיפה לזיהום אוויר, כמו גם להבין האם זיהום אוויר משפיע לא רק על הורמוני בלוטת התריס, אלא גם על היבטים בריאותיים אחרים.

כאן תוכלו לקבל דיווח על זיהום אוויר בזמן אמת

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


[1] Environmental Research, 2021; 197: 111132 DOI: 10.1016/j.envres.2021.111132

[2] JAMA Netw Open. 2019 Oct; 2(10): e1912902. Published online 2019 Oct 16. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2019.12902.

[3] JAMA Pediatr . 2015 Sep;169(9):838-45. doi: 10.1001/jamapediatrics.2015.0498.

[4] https://www.ehu.eus/en/web/campusa-magazine/-/air-pollution-during-pregnancy-may-affect-growth-of-newborn-babies

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ירדנה משיח
ד"ר ירדנה משיח יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית לרפואת נשים, פריון וגיל המעבר בתל אביב
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו