דלג לתוכן

האם ביונד מיט באמת בריא יותר?

הן אם מסיבות בריאותיות והן אם מסיבות אתיות בחרתם לא לאכול בשר, מחקר אמריקאי חדש בדק האם תחליפי הבשר הפופולאריים בריאים יותר או פחות מבשר אמיתי. התשובה בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/07/2021
2 דקות קריאה

מגמת המעבר לטבעונות ולתחליפי בשר תופסת תאוצה בעולם. בינואר 2019[1] הגיע המותג ביונד מיט לישראל ומאז הפך להיות אלטרנטיבה אידיאלית למי שמחפש תחליף צמחוני לבשר. אך האם תחליפים אלו באמת מהווים תחליף לבשר, ומעבר לכך – האם הם בריאים?

ישנם מחקרים שכבר בחנו את הנושא ומצאו יתרונות בריאותיים בתזונה מאוזנת של תחליפי בשר. כך למשל, מחקר[2] של אוניברסיטת סטנפורד מצא כי תפריט שבועי הכולל 2 מנות של תחליפי בשר על בסיס צמחי, הורידו כמה מגורמי הסיכון למחלות קרדיווסקולריות בקרב משתתפי המחקר, בהשוואה למשתתפים שאכלו בשר במקום אותה כמות של תחליפים.

כעת, מחקר חדש[3] של אוניברסיטת מינסוטה, ארה"ב, שתוצאותיו התפרסמו בכתב העת Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, בחן כמה מן המותגים המובילים ביותר כדי לענות על שאלה זו.


barmalini  | Shutterstock

יותר סיבים פחות שומן רווי

לצורך המחקר, החוקרים בחנו 37 תחליפי בשר המיוצרים על-ידי 9 חברות, בהן גם ביונד מיט.המחקר, שנערך במימון של המכונית הלאומיים בארה"ב (NIH), מצא כי תחליפי בשר הם מקור טוב לסיבים תזונתיים, לחומצה פולית ולברזל, ובו בזמן הם גם מכילים פחות שומן רווי מאשר בשר בקר אמיתי.

לצד זאת, החוקרים טוענים כי התחליפים מכילים פחות חלבון, אבץ וויטמין 12 – זאת אומרת, התחליף אינו מפצה על כל הרכיבים החיוניים הקיימים בבשר אמיתי. בנוסף, לטענת החוקרים תחליפי בשר מכילים כמות מוגברת של נתרן.

לעבור לתחליפים או לא?

החוקרים ממליצים על בדיקת המוצר לפני שאתם ממהרים לרכוש אותו. במקרים מסוימים תחליפים אכן יכולים להיות בריאים יותר, במקרים אחרים הם עלולים לסכן את הבריאות שלנו.

כך למשל, אם אתם סובלים מלחץ דם גבוה, תחליפי בשר המכילים כמויות גבוהות של נתרן עלולות להזיק. עם זאת, אם הנטייה היא לצרוך מוצרי מזון דלים בשומן רווי, תחליפים עשויים להיות פתרון עדיף על בשר.

יש עוד מה לשפר

לטענת החוקרים, למרות שבחלק מהמקרים אכן מדובר במוצרים בריאים יותר, שצריכה שלהם עשויה להוריד את כמות השומן הרווי, כמויות הנתרן במוצרים אלו עלולות להיות בינוניות עד גבוהות – הן אם בגלל כמות מלח גבוהה, הן אם בגלל מרכיבים אחרים המכילים כמויות נתרן גבוהות.

חשוב לזכור שתחליפי בשר אינם באמת מהווים תחליף לבשר. כדי לקבל תחליף מאוזן לבשר, מומלץ לפנות לאיש/ת מקצוע כדי לקבל ייעוץ לתחלופות הרבות שמציע עולם הצומח.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


[1] https://www.calcalist.co.il/marketing/articles/0,7340,L-3754421,00.html

[2] https://med.stanford.edu/news/all-news/2020/08/plant-based-meat-versus-animal-meat.html

[3] Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Published:June 02, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/j.jand.2021.05.002.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גיא שטויר
ד"ר גיא שטויר ילדים
5.0
( 87 חוות דעת )
"רופא מדהים, מקצועי ורגיש הרופא הכי מדהים שהייתי ממליצה בחום"
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון בעלת דוקטורט לביוכימיה ומדעי התזונה
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ'
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ' פנימית
מנהל מחלקה פנימית בתל השומר. רופא בכיר ביחידה ליתר לחץ דם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו