4 מאכלים קיציים שיעזרו לכם לא להתייבש
לא רק מים עשויים לעזור לנו לשמור על כמות נוזלים מאוזנת בגוף, שתמנע התייבשות בקיץ החם בישראל. לפניכם 4 מאכלים שיעשו את העבודה
בקיץ הישראלי הלוהט, כל אחד יכול למצוא את עצמו מתייבש. צמא אינו תמיד אינדיקטור להתייבשות ולכן אנשים רבים אינם חשים בצמא עד שהם כבר מגיעים למצב של ייבוש. לכן, במזג אוויר קיצי, חשוב להגביר את צריכת הנוזלים בגוף [1]. אז מה עוד, פרט למים, עשוי לעזור לנו לשמור על רמה תקינה של נוזלים בגוף? הנה כמה מאכלים שכדאי להכניס לתפריט הקיץ.
Krakenimages.com | Shutterstock
מה זה התייבשות?
התייבשות היא מצב בו קיים מחסור בנוזלים שעוזרים לגוף לבצע את תפקידיו בצורה תקינה. כל אחד יכול להתייבש, אך הדבר מסוכן במיוחד בקרב ילדים ואנשים מבוגרים, שכן קיים בגופם נפח נוזלים קטן יותר[1]..
התסמינים להתייבשות הם לרוב יובש בפה, עיניים שקועות, אדישות או עצבנות, צמא קיצוני, שתן בתכיפות נמוכה, עייפות, סחרחורת ובלבול [1]. במקרים רבים ניתן לפתור מצב של התייבשות קלה עד בינונית באמצעות שתיית מים, אך במקרים קשים יותר יש צורך בטיפול רפואי מידי [1].
מרק גספצ'יו
אכילת מרק בקיץ נשמע כמו משהו שלא היינו רוצים לעשות, אבל כשמדובר במרק קר ומרענן, ובעל אחוזים גבוהים של נוזלים, זה כבר רעיון לא רע בכלל.
מרק גספצ'יו עשוי בעיקר מעגבניות נאות. תכולת המים של עגבניות היא גבוהה ומסתכמת בכ-95% נוזלים, ומאחר שהעגבניות אינן עוברות בישול במרק גספצ'יו, כמות הנוזלים שלהן נשמרת ולא מתאדה בבישול. בנוסף, עגבניות מכילות כמות גבוהה של אשלגן [2], שעוזר בהאטת קצב ספיגת הנוזלים והפרשתם בשתן [3].
אבטיח ומלון
באופן כללי, פירות וירקות מכילים כמות מים גדולה והם יכולים להוות אופציה טובה לנוזלים. הדבר נכון בעיקר לפירות המכילים כמות גבוהה של נוזלים כגון אבטיח ומלון [4].
לצורך העניין, מנה אחת של 150 גרם אבטיח מכילה 92% של נוזלים, שזה כ-140 מיל' נוזלים. הדבר כך גם במקרה של מלון[5].
צזיקי
המאכל היווני הצונן הזה מתאים לימות הקיץ והוא מכיל בעיקר יוגורט ומלפפון – שני מאכלים המכילים כמות גבוהה של מים: כל אחד מהם מכיל 85% נוזלים[6] [7]. ואם ממש בא לכם לגוון ולהעשיר את הארוחה בנוזלים, אפשר להפוך את הצ'זיקי למטבל לירקות.
חלב
אנחנו רגילים לחשוב על חלב כתוספת לקפה או לקורנפלקס. אבל כוס חלב יכולה לספק כמות מרשימה של נוזלים ואלקטרוליטים, מינרלים החשובים לאיזון הנוזלים בגוף.
במחקר 5 שבחן את ההשפעה של חלב לעומת מים על ההתייבשות של המשתתפים, נמצא כי לאחר 3-4 שעות חלב שמר על לחות גבוהה יותר של הגוף מאשר מים. לטענת החוקרים הסיבה לכך היא ככל הנראה בגלל החומרים המזינים הנוספים הקיימים בחלב, כגון לקטוז, נתרן ואשלגן, אשר עוזרים לגוף להאט את קצב ספיגת הנוזלים והפרשתם בשתן.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[2] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103276/nutrients
[3] Am J Clin Nutr . 2016 Mar;103(3):717-23. doi: 10.3945/ajcn.115.114769. Epub 2015 Dec 23.
[4] https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9013-dehydration
[5] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167765/nutrients
[6] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168409/nutrients
[7] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/330137/nutrients