דלג לתוכן

זו יכולה להיות הסיבה שבגללה עושים לכם פאבינג

האדם שיושב מולכם שקוע בנייד שלו ומתעלם מכם? אין ספק שזה יכול להתפרש בגסות רוח, אבל לטענת חוקרים הדבר גם יכול להיות סימן לבעיה נפשית. הפרטים בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/09/2021
2 דקות קריאה

מכירים את זה שיש הודעה בפלאפון והמכשיר הנייד הופך להיות כל עולמו של האדם שיושב מולכם – הוא  פשוט מתעלם מכם ונהיה שקוע כולו בהודעה הנכנסת? ואולי אתם בעצמכם עושים את זה כדי לבדוק כמה לייקים יש לכם בפייסבוק? לתופעה הזו קוראים פאבינג (Phubbing = Phone + snubbing).

מחקרים רבים נעשו על פאבינג ועל השלכותיו החברתיות והפסיכולוגיות בחיינו. כך, למשל, מחקר[1] משנת 2016 בחן כיצד תדירות השימוש בנייד והפאבינג משפיעים על התפיסה שמדובר בתופעה נורמטיבית. נמצא כי הדבר תלוי במידת ההתמכרות לאינטרנט, במידת ה-FOMO ובכמה שליטה עצמית יש לאדם. לצד כל אלה, הממצאים הצביעו על כך שהפאבינג הוא ללא ספק גורם חשוב בתקשורת המודרנית ויש להמשיך ולחקור אותו. 

אישה צעירה שקועה בטלפון עם חברה ועושה לה פאבינג, דבר שיכול לרמז על בעיה נפשיתGaudiLab  | Shutterstock

סימן לדיכאון או לחרדה חברתית

רובנו רגישים להודעות שנכנסות. כל זמזום או צליל מהנייד, מעורר את תשומת לבנו ואנו נוטים להסתכל במודע או שלא במודע בטלפונים שלנו. אלא שאצל חלק מהאנשים השימוש בנייד עלול להיות מוגזם ולהוות סימן לבעיה נפשית כלשהי, כך עולה ממחקר חדש[2].

במחקר החדש החוקרים בחנו 472 משתתפים שחלקו מידע על הרגלי השימוש בנייד, על האינטראקציות החברתיות ועל הבריאות הנפשית שלהם.

המשתתפים ענו על שאלות באמצעות סולם של 1-5 נקודות, כאשר 1 הוא חוסר הסכמה מוחלטת ו-5 הסכמה מוחלטת. סגנון השאלות היה למשל "אני מעדיף לשים לב לנייד שלי" או "חבריי אומרים לי שאני יותר מדי בנייד".

לאחר שהחוקרים ביצעו אנליזה על המידע שקיבלו, הם מצאו כי קיים קשר בין פאבינג לבין חרדה חברתית ודיכאון, וככל שהאדם נמצא בדיכאון חמור יותר, כך הוא נמנע יותר מאינטראקציות חברתיות, שכן התקשורת בנייד נוחה יותר מתקשורת פנים מול פנים.

שימוש מופרז מחמיר את הבעיה

בנוסף, החוקרים מצאו קשר בין תכונות אופי כגון נוירוטיות ונטייה להתמקד ברגשות שליליים לפאבינג. עם זאת, הם מצאו כי אנשים שמעדיפים להימנע מקונפליקטים עם הזולת נוטים פחות להיות בנייד כשהם בחברה.

עוד מצאו החוקרים כי הנטייה לשימוש בנייד בחברה נפוצה יותר בנוכחותם של 3 אנשים ויותר, שכן נראה כי אנשים חושבים שזה לגיטימי יותר להשתמש בנייד כשיש עוד אנשים.

בעוד שהפרעות נפשיות כגון דיכאון עלולות להשפיע לרעה על הקשרים החברתיים שלנו, החוקרים מצאו כי שימוש מופרז בטלפון אף החמיר את הבעיה. כך גם במקרה גם של חרדה חברתית, שבה נראה שהתנהגות מוגזמת של פאבינג החמירה את רמת שביעות הרצון מהחברות.

לסיכום, בעוד שהתעלמות מהנייד היא סימן לתשומת לב והקשבה, הנטייה שלנו היא לפרש פאבינג כחוסר עניין, כגסות רוח. וגם אם מדובר בסימן לבעיה נפשית, בסופו של יום פאבינג עלול להחמיר את הקשרים והחברויות שלנו.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.


[1] Computers in Human Behavior Volume 63, October 2016, Pages 9-18. https://doi.org/10.1016/j.chb.2016.05.018.

[2] Behaviour & Information Technology. Published online: 17 Jun 2021. https://doi.org/10.1080/0144929X.2021.1943711.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
M.A יעל לובנשטיין
M.A יעל לובנשטיין פסיכותרפיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"מטפלת מיקצועית רגישה לניואנסים.מסורה מאוד."
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו