השעון שמנבא את מצבנו הבריאותי
שעון ביולוגי חדש המסתמך על סימנים ביולוגיים של מערכת החיסון, מזהה התפתחות של מחלות דלקתיות ובעיות במערכת החיסונית. האם בקרוב נוכל לנבא את הסיכון לחלות? הפרטים בכתבה
באמצעות בינה מלאכותית (AI) הצליחו מדענים לבנות שעון המכונה iAge (inflammatory clock of aging), אשר יכול לנבא מחלות דלקתיות הקשורות לגיל, כמו גם למדוד את הבריאות הכללית של המערכת החיסונית.היתרונות והפעולות של השעון מתוארים במחקר האמריקאי החדש[1] שהופיע בכתב Nature Aging. איך זה עובד ומה ניתן ללמוד על הבריאות שלנו מהשעון החדש? הפרטים לפניכם.
shutterstock | kanyanat wongsa
הדלקת שמובילה למחלות רבות
למרות שדלקת הכרחית לגוף במהלך פציעה או זיהום, מחקרים[2] מראים שמצבים חברתיים, גורמים סביבתיים ואורח חיים, עלולים להוביל למצב של התפתחות דלקת מערכתית כרונית (SCI), שבתורה עלולה להוביל להתפתחותן של מספר מחלות כגון סרטן, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, כבד שומני, מחלות ניווניות ועוד. ההסבר לכך נעוץ ככל הנראה ברמות גבוהות של מולקולות המעורבות בתהליכים דלקתיים המצטברים עם הגיל וגורמים לגוף נזק בטווח הארוך.
האלגוריתם של iAge מבצע בדיקה מעמיקה של סימנים ביולוגיים של מערכת החיסון בדם, וכן מזהה מדדים ודפוסים הקשורים לדלקת מערכתית כרונית.
סמנים שמזהים דלקת כרונית
לצורך המחקר, המדענים השתמשו במסד נתונים שהכיל בדיקות דם שנאספו במשך 9 שנים מכ-1,000 בני אדם בגילאים 8-96.
החוקרים בחנו את בדיקות הדם והתאימו אותן לגיל, למין, ל-BMI ולגורמים ביולוגים אחרים, וביצעו אנליזה מעמיקה של המערכת החיסונית כדי לזהות סימנים ביולוגים פוטנציאליים.
בשונה מדלקת חריפה, המתרחשת לעיתים קרובות כתוצאה מזיהום והיא בעלת מולקולות ספציפיות הניתנות לזיהוי, דלקתיות מערכתית כרונית אינה מובחנת ואין סימנים ביולוגים הקשורה למצב זה.
לאחר שנמצאו סימנים ביולוגים מן האנליזה, טכנולוגיית השעון למעשה מזהה אותם ומבצעת אבחון מוקדם של מצבים דלקתיים וירידה ברמות של המערכת החיסונית. שיטה יכולה להתריע את הנמצאים בסיכון להתפתחות מוקדמת של מחלה, מה שמאפשר לפעול באמצעי מניעה במידת הצורך.
חשוב לציין כי זו אינה הפעם הראשונה שמפתחים שעונים המנבאים גיל, מצב דלקתיות ורמת סיכון להתפתחות מחלות, וכל זאת בתקווה שיום אחד נוכל לחזות מראש את מצבנו הרפואי ולמנוע התפתחות של הפרעות, מחלות ואף תמותה.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
[1] Nature Aging volume 1, pages598–615 (2021). DOI: https://doi.org/10.1038/s43587-021-00082-y.
[2] Nature Medicine volume 25, pages1822–1832 (2019). DOI: https://doi.org/10.1038/s41591-019-0675-0.