ספסטיות: המידע החיוני על תהליך השיקום שעשוי לסייע לחיות לצד ההפרעה
הליך השיקום הוא חלק בלתי נפרד כמעט מהטיפול בספסטיות ומטרתו היא ללמד את המטופל כיצד להתמודד עם הלקות הקשה. אילו אנשי מקצוע מרכיבים את הצוות השיקומי, איך בוחרים את סוג הטיפול המתאים ומה היתרונות בשילוב בין הטיפול הרפואי לטיפול השיקומי? התשובות בכתבה
שירות לציבור. מוגש בחסות מדיסון פארמה.
ספסטיות היא הפרעת תנועה מורכבת שמתפתחת בשל פגיעה במערכת העצבים המרכזית. כתוצאה מכך, נגרמת חולשת שרירים המלוות בהפעלת יתר שרירית בלתי נשלטת בהתאם לאזור המוחי שנפגע, אך למעשה זהו רק ביטוי חלקי של ההפרעה אליו נלוות שלל תופעות מורכבות.
Dan Race | Shutterstock
בשלב הראשון, הפגיעה באזור מוחי מוטורי מובילה לחולשת שרירים וכיוצא בזאת גם ביכולת לשלוט על תנועות הגפיים. הספסטיות מופיעה בשלב יותר מאוחר ומהווה אפוא מעין ניסיון "פיצוי" של המוח על חוסר התנועתי המתבטא בהפעלה של שרירים ברמת שליטה פחותה. לצד זאת, ספסטיות עלולה לגרום למגוון השלכות שליליות שיתפתחו בשלבים מאוחרים יותר, בהם שינויים ברקמות הרכות, התקצרות השרירים עם איבוד טווח תנועה אקטיבי ופסיבי עד למצב שהתנועה במפרק בלתי אפשרית. לעיתים קרובות תהליך זה מלווה בכאבים קשים. המצב יכול לפגוע קשות בתפקודיים בסיסיים יומיומיים כגון אכילה, לבוש רחצה של המטופל או להקשות על המטפל בביצועם. ההגבלה בטווחי תנועה יכולה לגרום להתפתחות של פצעים או היגיינה ירודה. לסובלים מספסטיות ירידה משמעותית באיכות החיים.
לכל אחד מתסמיני הספסטיות טיפול ייעודי ועל כן הערכה שיקומית כוללת חשובה לאין ערוך. הטיפול בספסטיות מתבצע על-ידי צוות שיקומי מולטי דיציפלינרי הכולל רופא שיקום או רופא נוירולוג המתמחה בהפרעות תנועה, פיזיותרפיסט ומרפאה בעיסוק.
איך בוחרים את סוג הטיפול המתאים?
הבחירה בסוג הטיפול תלויה במטרות שהוגדרו על ידי כלל אנשי הצוות ולאחר תיאום ציפיות עם המטופל או משפחתו. לאחר הערכה מקיפה של תפקוד המטופל: כך לדוגמה אם מטרת הטיפול שהוגדרה היא הקלה על כאב, או על התנועות הבלתי נשלטות או שיפור טווח תנועה פסיבי ע"מ לסייע בשמירה על היגיינת הגפה הפגועה או לגרום לכך שלמטופל יהיה קל יותר לבצע פעולות עצמאיות, לא יהיה צורך בהליך שיקומי אלא בטיפול רפואי בלבד. מנגד, במצבים שבהם מטרת הטיפול היא לשפר את תפקוד הגפה לדוגמה להשתמש בגפה פגועה למטלות אקטיביות כגון אחיזה בחפצים והבאתם לפה ושיפור תבנית ההליכה, יהיה צורך בטיפול שיקומי.
מהי החשיבות של פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק לטיפול בספסטיות?
אחת ההשלכות המשמעותיות ביותר הנגרמות בשל ספסטיות היא פגיעה בניידות וביכולת לבצע פעולות יומיומיות פשוטות. הפיזיותרפיה נועדה כדי לטפל בבעיות ניידות הקשורות לפגיעה בגפיים התחתונות, בעוד שטיפולי ריפוי בעיסוק מסייעים בשיפור התפקוד של הידיים בפרט לצורך ביצוע מטלות יומיום בסיסיות ומורחבות.
חשוב לציין עם זאת כי הגבולות בין שני תחומי הטיפול מעורפלים ולרוב המטפלים יעבדו בשיתוף פעולה. לעיתים יהיה גם צורך בטיפולים פיזיקאליים, בהתאמת גבסים ו/או סדים ואף בשיתוף פעולה עם רופאים מתחומים אחרים, למשל מנתחי כף יד כדי לטפל בשינויים ברקמות הרכות שהתרחשו בשל התופעה.
מה כולל הליך השיקום?
השיקום כולל הליך טיפול אינטנסיבי שמשלב בין טיפול רפואי, לרבות תרופות המשמשות להרפיית שרירים, טיפול בהזרקות מקומיות של טוקסין מרפה שרירים או השתלה תת עורית של משאבה המשחררת תרופות ישירות לחוט השדרה, יחד עם טיפולים שיקומיים שונים. הטיפול ע"י הזרקות מקומיות של טוקסין מרפה שרירים ,משולב לרוב עם טיפולים שיקומים מבוססים על למידה מוטורית. כדי לבצע שינוי וללמוד להשתמש באופן שונה בגפה שנפגעה, יש צורך בטיפולים מתקדמים, למשך תקופה ארוכה של מספר שבועות.
לאיתור מרכזי ההזרקה לחצו כאן
תכנית הטיפול מותאמת אישית לכל מטופל ולעיתים תשלב בין הליך שיקומי המתבצע בבית החולים לבין שיקום במסגרת הביתית. במרכזים רבים, הטיפול הרפואי והשיקומי ניתנים כולם במסגרת המרפאה ובמקביל ניתנים גם הנחיות ליישום בבית. לדוגמה, במרכז השיקום של בי"ח שיבא קיימת מערכת של שיקום מרחוק המאפשרת ביצוע תוכנית שיקומים למטרה זו תוך שימוש באמצעי ניטור שנועדו כדי לוודא שהמטופל מיישם את התרגילים בעצימות הנדרשת.
מה היתרונות של ביצוע השיקום במקביל לטיפול הרפואי?
הטיפול השיקומי חיוני כאמור לשם זיהוי ותיאום עם המטופל ומשפחתו את המטרות הטיפול לצורך קביעת תוכנית טיפול. כאשר זוהתה אפשרות לשיפור אקטיבי, או במילים פשוטות – הטיפול השיקומי עשוי לגרום למטופל לבצע פעולות עם הגפה הפגועה אותן לא יכול היה לבצע בעבר. כדי להשיג את מטרות הטיפול ,יש מקום לטיפול אינטנסיבי של כל אנשי הצוות. אולם, אחד התנאים הבסיסיים לכך הוא קיום של יכולת לביצוע של תנועות מינימליות עם הגפה הפגועה. לעיתים קרובות הצוות השיקומי מעורב מקצועית בשימור הטווחים הפסיביים ע"י התאמה של סדים ייחודים.
למידע נוסף אודות המחלה והטיפולים הקיימים יש לפנות לרופא המטפל