כשבתי החולים נכנסים הביתה: האם בקרוב אשפוז ביתי יחליף את המחלקות?
בעתיד, במקום לבלות את ימי המחלה בבית החולים, אנו צפויים להתאשפז בבית. האם זה אומר שתם עידן המיטות במסדרונות בתי החולים? הפעם בפודקאסט הבריאות של אינפומד, אורי גורן, מנהל שיווק דיגיטלי בטבע ובלוגר בתחום הרפואה הדיגיטלית, מסביר מהו אשפוז ביתי ומהם היתרונות בו, וגם עונה על השאלה – האם זה הסוף של האשפוזים בבתי החולים?
מגמות עולמיות שונות, בהן הזדקנות האוכלוסייה והעלייה בתוחלת החיים, עלייה בשכיחות הסובלים ממחלות כרוניות, האמרה בעלויות של שירותי בריאות וכן העומס הגדל בבתי החולים, הובילו לצורך במציאת פתרונות אלטרנטיביים לטיפול איכותי, גם מחוץ לבית החולים.
אחד מהם, שאומץ על ידי מערכות בריאות ברחבי העולם, נקרא אשפוז ביתי. במצב זה, מערכת הבריאות מספקת מערך שלם של שירותי בריאות בביתם של המטופלים והמטופלות, במקום במחלקות בתי החולים[1].
DC Studio | Shutterstock
האם זה אומר שבתי החולים ישמשו בקרוב לביצוע של טיפולים וניתוחים בלבד, מה היתרונות של אשפוז ביתי ואילו חסרונות כרוכים במערך הטיפול החדשני? הפעם בפודקאסט הבריאות של אינפומד, אורי גורן, מנהל שיווק דיגיטלי בטבע ובלוגר בתחום הרפואה הדיגיטלית עם המידע שחשוב להכיר.
האזינו לפודקאסט הבריאות של אינפומד
אשפוז ביתי: חזרה אחורה או ביטוי של קדמה?
אשפוז בית הוא לא פריצת דרך חדשנית ולמעשה עוד בעבר הרחוק הוא היווה אמצעי טיפול סטנדרטי. "לפני שנים הרבה מהפעולות הרפואיות היו מתבצעות במסגרת הביתית, כאשר רופא היה מגיע לביקור חולים. השינוי התרחש במאה ה-19, אחרי המהפכה התעשייתית. אז נבנו בתי חולים לטיפולים קצרים וממוקדים בנושאים קריטיים, למשל ניתוחים, החייאות, טיפול בזיהומים ועוד". מסביר אורי ומוסיף: "הדיגיטיליזציה החזירה את המטופל הביתה. אמצעי הניטור מרחוק מאפשרים כיום לבצע בדיקות שונות בבית, לייצר נתונים בסביבה הנוחה למטופל ולאפשר לרופא/ה לבחון אותם ולהחליט על אופן הטיפול מרחוק, ללא כל צורך בביקור בבית החולים. אשפוז ביתי קיים בעולם כבר שלושה עשורים ובארץ הוא הפך שכיח יותר בעקבות מגפת הקורונה, במטרה להקטין את הסיכון למגע עם חולים שנמצאו חיוביים לנגיף".
מה דורש האשפוז הביתי?
"אשפוז ביתי דורש ציוד, יכולת של מי שנמצא בבית לסייע בתפעול השוטף וכן גם ניטור מתמיד מצד הגורמים המטפלים. כלומר, גם במצבים של אשפוז ביתי נדרשת מעורבות של רופא/ה או אח/ות מהצד השני".
מה היתרונות של אשפוז ביתי?
"ישראל יעילה מאוד מבחינת אשפוזים. בזמני שגרה, האשפוז נמשך זמן קצר יחסית והתפוסה הכללית גבוהה. זה אמנם שוחק את עובדי מערכת הבריאות באופן ניכר, אך הטיפול עדיין יעיל. מבחינה מערכתית הבעיה מתעוררת כאשר יש אירוע חריג המצריך משאבים גדולים יותר מצד, כמו למשל בתקופת משבר הקורונה. במצבים אלה האשפוז הביתי מהווה מעין מנגנון חלופי שעשוי להחליף את הצורך בהקמה של בתי חולים נוספים" מסביר אורי ומוסיף: "האשפוז הביתי טומן בחובו גם הרבה יתרונות עבור המטופל עצמו. ישנם מצבים רפואיים רבים, כמו למשל מחלות כרונית, הניתנים לטיפול בבית. האשפוז הביתי ממזער את הסיכון להתפתחות של סיבוכים עקב השהייה במחלקה, מספק מקום נוח יותר עבור החולים ואף עשוי לתרום למצבם הנפשי וכך בעקיפין לתרום גם להחלמה הפיזית. גם עבור המטפלים העיקריים (בני המשפחה הקרובים), האשפוז הביתי נוח יותר וממעגל התמיכה הביתי מופחת עומס ניכר".
מה החסרונות באשפוז ביתי?
"החיסרון הברור ביותר הוא היעדר פיקוח של גורם מקצועי במהלך כל שעות היממה, דבר שעלול להוות סיכון במקרים מסוימים, כמו במקרים שבהם יש צורך בהחייאה. בבתי החולים גם יש אפשרות לטיפול באמצעות טכנולוגיות מתקדמות שאינן זמינות באשפוז הביתי, כמו גם אפשרות לשיתוף פעולה מולטי דיציפלינרי. כך לדוגמה, בסיום של הליך כירורגי אם הפצע הניתוחי לא נראה טוב רופא פלסטיקאי יכול לספק הערכה מיידית.
לצד זאת, האשפוז הביתי תלוי במידה רבה גם ביכולתם של בני המשפחה לספק טיפול לאדם החולה. לבסוף, אשפוז ביתי מחייב נגישות גבוהה לאמצעי הניטור ואוריינות טכנולוגית. אם אמצעים אלה אינם קיימים לאורך כל תקופת האשפוז, יש סיכוי גדול להתדרדרות".
לצד כל אלה, אדם שלא נמצא מתאים לאשפוז ביתי לא יישלח לכך מלכתחילה, כך שברוב המקרים החסרונות הללו לא בהכרח יהיו רלוונטיים.
איך אשפוז ביתי צפוי להשפיע על היחסים בין המטופלים למטפלים?
אחת הגישות המודרניות ביותר ברפואה, שבעקבותיה התפתח בצעדי ענק תחום הרפואה הדיגיטלית, היא הצבת המטופל במרכז. אשפוז ביתי מהווה מעין יישום של גישה זו: "באשפוז ביתי המטופל לוקח יותר אחריות על הטיפול שלו, הוא מעורב יותר, מבין מה יש לו וצריך להיות אקטיבי בתפעול הטכנולוגיה, כמו גם בקריאה של בדיקות ומדדים. זה עשוי להעצים את המטופל, לגרום לו לקחת יותר אחריות ולהתמיד בטיפול. מצד המטפלים, למרות שחלק מהרופאים אינם רואים בחיזוק המטופל כשינוי חיובי, אחרים מוכנים להעמיק את המקום הזה ואף מייצרים שיח בריא בין המטפל למטופל. אם המטופל בקיא יותר במצבו, קל לו יותר לקבל החלטות רפואיות. מערכת יחסים שכזו בין המטפלים למטופלים, עשויה להוביל להתמדה גדולה יותר בטיפול ולבסוף גם לתוצאות טובות יותר".
אז בקרוב נצמצם את בתי החולים?
"ככל הנראה שלא. לצד ההתפתחות של האשפוז הביתי חשוב לזכור שהאוכלוסייה גדלה ותוחלת החיים עולה. בשביל הטיפולים הקריטיים בתי חולים הם המקום הנכון. עם זאת, רוב התחלואה כיום היא כרונית. מטופלים מגיעים לבית החולים, עוברים סדרת בדיקות והערכה רפואית ולאחר מכן נשלחים הביתה כשהם אינם בריאים, אך ממשיכים להיות מטופלים באופן עצמאי בעזרת תרופות. האשפוז הביתי עשוי לחסוך עבור אותם מטופלים את השהייה הארוכה במחלקות ואף לגרום להם לקחת חלק פעיל יותר בטיפול, לשפר את סיכויי ההחלמה וכן גם את רווחתם האישית", מסכם אורי.
[1] Levi B, Borow M, Wapner L, Feldman Z. Home Hospitalization Worldwide and in Israel. Isr Med Assoc J. 2019 Aug;21(8):565-567. PMID: 31474024.